Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Neověřitelné zprávy manipulují naším podvědomím

Ověřit si v záplavě zpráv a debat na kontroverzní témata co je fakt, co je polopravda, co je výmysl či lež, na to aby měl člověk vlastní sí aj ej.

Konzumace naservírovaného kokteilu skutečných událostí, polopravd a iluzí ovlivňuje naši náladu, radikalizuje postoje a hlavně hodně unavuje. Často i za sebejednodušším oznámením očekáváme druhý plán, v horším případě nějakou kulišárnu namířenou proti nám a našemu přesvědčení. S pochvalou zacházíme jako se šafránem a stáváme se mistry světa v pochybování.

Podvědomě se bojíme podpořit dobrou myšlenku, protože to může být jen něčí záminka k ovládnutí našeho myšlení a zmanipulování nás ve svůj prospěch. Bojovat za dobrou věc jsme si odvykli, spíše vymýšlíme důvody, proč pochybovat. Když jakákoli myšlenka sjednotí větší skupinu lidí, musí to být nebezpečné, podívejte jak diktátoři oblbli lidi. Jistější je nevěřit.

Jsme-li ateisté, věříme hlavně sobě a svému rozumu. Někteří jsme silní a dokážeme cokoli. Jiným se unaví mysl, zůstanou v tom sami a vyhoří. Jsme-li věřící, víme, že víra umí posílit, umožní nám povznést se nad věci pozemské. Špičky církví nám ale často nutí místo víry ideologii, stáváme se terčem posměchu nevěřících, kteří argumentují, že církevní hodnostáře dávno prokoukli, a proto nikdy věřit nebudou.

Najednou je všude plno „filů“ a „fobů“. Jsem-li sám „fil“ pak „fob“ musí být fašista, nacionalista, xeno... prostě fob. Jsem-li „fob“ pak „fil“ je sluníčkář, multikulti snílek, který vede naši jinak skvělou společnost k jistému zániku. Nejsem-li „fil“ ani „fob“ a chci vše řešit s rozumem a rozvahou, pak jsem nepoužitelný slaboch bez jasného názoru a nikdo mě neposlouchá.

Neuznáváme žádný vzor, protože jsme se tolikrát ve svých vzorech zklamali.

Spřádáme konspirační teorie, když se v našem světě stane neštěstí. Třeba letecké, o tom se dobře píše i čte. Zmizí letadlo, někdo sestřelí letadlo, někdo úmyslně navede letadlo k roztříštění na prach. To nemůže být samo sebou, to určitě naplánovaly tajné služby, možná zkoušely nové zbraně. Jen se nám snaží namluvit, že selhal jednotlivec, na kterého všechno svedli. Nejspíše to bylo úplně jinak.

Spojenci projíždějí zemí, protestující musí být placeni z východu, podporovatelé musí být placeni Amerikou. Není přece možné, že by se tolik lidí chtělo jen tak pozdravit s vojáky a mávat na ně vlajkou jejich země. Není přece možné, aby ještě někdo po tom všem, co zde Rusové napáchali, jen tak mohl tíhnout k Rusku. Ostřelujeme se slovně navzájem místo toho, abychom se shodli, že v tomto se všichni neshodneme.

I ve sportu je to podle všeho špína sama, hlavně ve fotbalu. Ligový titul musí být zaplacen, stejně jako záchrana v lize. Přečetli jsme si, že první liga je žumpa, dvanáctým hráčem vybraných týmů je rozhodčí. Nechodíme proto ani na fotbal, poněvadž za vším jsou jen peníze, o sport tu vůbec nejde. Vidíme dvaadvacet chlapů na hříšti, naběhají deset kilometrů a riskují zranění každou neděli, upřímně se radují z každého gólu a vítězství. Jak ale máme nepochybovat, když sázkové kanceláře jsou hlavními sponzory soutěží. Na fotbal jakožto sport a zábavu ale kvůli tomu nezanevřu.

Ve zprávách se objeví obyčejný příběh o docela náhodném propojení dvou lidí skrz ukradený a znovu prodaný mobil na jiném konci světa. To přece nemůže být pravda, to je marketing, to jsou bludy. Chudák ten, koho příběh nadchl nebo dokonce pobavil. Naivka.

Nečteme už ani blogy, protože autoři se nám jen snaží pod rouškou objektivity vnutit svůj názor, o nic jiného jim nejde. Také názor, který jsem nedávno zaslechl.

Na sociálních sítích se diskutuje jen naoko,ti diskutéři musí být placeni a koupeni znesvářenými stranami. Každý z nich má několikanásobnou identitu a diskutuje za peníze.

Stydíme se veřejně vyslovit svůj názor, protože se bojíme silné kritiky a útoků na vlastní osobu. Bojíme se obvinění z naivity, že stále ještě věříme nějakým ideálům.

Splachujeme nešetrnými komentáři na smetiště dějin osobnosti, které zasvětily svůj život službě zemi a udělali při tom občas nějakou chybu.

Jako bychom nevěděli, co chceme a děláme všechno, abychom toho dosáhli.

Svá pozorování jsem sepsal a samozřejmě si vůbec nejsem jistý, co z toho je skutečnost a co jen pocit, iluze. Fakt je, že teď si jdu trošku zasportovat, pak na jedno do hospůdky na rohu, odpoledne s klukem a sousedy na krátký výlet, uvařit dobrou véču, nachystat věci do školy, obejmout ženu, v práci rozjet nový projekt, začít plánovat léto, pohladit kocoura, umýt auto, osprchovat a spát.

Mohl bych o tom také napsat, ale kdo by to četl a ještě tomu věřil.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Karel Stryczek | středa 15.4.2015 4:20 | karma článku: 24,45 | přečteno: 1138x
  • Další články autora

Karel Stryczek

Amerika je zase daleko, polopravdy o ní se šíří jednodušeji

Méně poslední dva roky cestujeme a více čteme. Méně pozorujeme vlastníma očima, více nasloucháme těm, jimž naslouchání jiných působí požitky a plní jim peněženky.

23.2.2022 v 9:25 | Karma: 24,53 | Přečteno: 773x | Diskuse| Společnost

Karel Stryczek

Byl to vůdce všech myší

Tiše se pod rouškou noci zmocnil rozsáhlého teritoria ve sklepě a sféru vlivu postupně rozšiřoval. I nebohému starému kocourovi se ztrácelo žrádlo z krmítka a potupně začal spát na stolečku.

17.1.2022 v 10:27 | Karma: 24,72 | Přečteno: 633x | Diskuse| Společnost

Karel Stryczek

Babiččin recept dobyl Ameriku

Jednou z největších pochoutek dětství a mládí byly babiččiny kuřecí řízky. Měkoučké, voňavé, šťavnaté. Nečekaně blahodárný vliv pojídání s láskou připraveného tradičního pokrmu byl odhalen až o desetiletí později za oceánem.

20.7.2021 v 11:07 | Karma: 31,75 | Přečteno: 1191x | Diskuse| Společnost

Karel Stryczek

Komu vadí indiánské motivy ve školách

„Rozhodli jsme se, že naše škola přestane používat motivy a terminologii spojené s původním obyvatelstvem Ameriky.” Strohá zpráva ředitele střední školy v Ohiu oznamující rozhodnutí vedení školy rodičům a studentům.

7.7.2021 v 8:14 | Karma: 34,30 | Přečteno: 1031x | Diskuse| Společnost

Karel Stryczek

Banky si z nás udělaly legraci. Opakovaně.

Pracujeme v prostředí mezinárodních firem a občas potřebujeme přesunout finance z účtu v bance na jiný v jiné bance. Jednoduché? Jak kdy. K přesunu korun stačí kliknout na tlačítko na obrazovce, ale zkoušeli jste posílat dolary?

9.6.2021 v 8:40 | Karma: 44,22 | Přečteno: 9508x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Texaský guvernér omilostnil muže odsouzeného na 25 let za zabití demonstranta

17. května 2024  7:04

Guvernér Texasu Greg Abbott udělil milost muži, odsouzenému k dvaceti pěti letům vězení za to, že v...

Ukrajinská armáda zaútočila na přístavy v Černém moři, cílila na sklady s ropou

17. května 2024  6:42

Ruská obrana v noci čelila rozsáhlému útoku dronů na Sevastopol a další přístavní město...

Ruské letouny omylem svrhly nejméně 38 bomb na vlastní území, píší i ruská média

17. května 2024  6:31

Nejméně 38 leteckých bomb svrhly ruské letouny za poslední tři měsíce na ruské a okupované území na...

Sudetští Němci pořádají třídenní sjezd. Zúčastní se český velvyslanec

17. května 2024  6:15

V bavorském Augšpurku začíná třídenní sudetoněmecký sjezd, který se krátce před volbami do...

  • Počet článků 114
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2549x
Technik, matematik, chemik. Cestovatel, sportovní fanda. Čech, Američan.

Prvních 25 let života jsem prožil v České republice (Československu), v Karviné a v Praze. Dalších skoro 30 let v USA.

Psaní je mým koníčkem. Profesí je automatizace výroby, inovace a optimalizace technologických procesů. Jsem technik, a proto mě spíše zajímají data, fakta a nefiltrované diskuse, které si pak přeberu a závěry udělám sám. Mám respekt k různorodým názorům, chráním si osobní svobodu, snažím se lidem naslouchat a své myšlenky vyjadřovat v klidu, s dobrým úmyslem přispět do zajímavých diskusí.

Své politické komentáře, zamyšlení a informace sdílím, když mi na netu chybí. Mám radost, když mě někdo předběhne. Ušetří to práci a potěší, že existuje alespoň jedna spřízněná duše. Do rubriky "Historky a fotoblogy" vložím tu a tam příběh z cest, zajímavost z Ohia nebo z prostředí svých přátel. V rubrice “Přátelé se mě ptají“ najdete články ze života v USA.