Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Babiččin recept dobyl Ameriku

Jednou z největších pochoutek dětství a mládí byly babiččiny kuřecí řízky. Měkoučké, voňavé, šťavnaté. Nečekaně blahodárný vliv pojídání s láskou připraveného tradičního pokrmu byl odhalen až o desetiletí později za oceánem. 

V babiččině kuchyni jsem rád zvědavě okukoval, jak se taková dobrota připravuje a zkoumal, co činí její řízky naprosto unikátními a neporovnatelnými se zbytkem světa. Podrobné sledování procesu přípravy, všetečné dotazy, dobrá paměť a opakovaný trénink přípravy i konzumace přinesly ovoce. Pomohly i vzpomínky na doby, kdy se celá rodina sešla a zbaštila neuvěřitelné množství pochutiny, kterou babička vytahovala z velkého hrnce a servírovala na talíř uprostřed stolu, ze kterého nepřetržitě mizely. 

Příprava babiččiných řízečků

Často si říkám, řízek jako řízek a některé pracnější detaily z lenosti přeskakuji. Pokud ale opravdu chceme dosáhnout vrcholu chutnosti, nesmíme nic šidit. Všechno se musí krásně sejít a i povídání o přípravě a historii receptu přidá k atmosféře při jídle.

Nejdříve je třeba ručně vykostit čerstvá pokud možno nikdy nezmrazená menší kuřata. Na řízky použijeme prsíčka i stehýnka. Každý jedlík si pak podle tvaru vybere svůj oblíbený kousek.

Lehce naklepeme, nasolíme a necháme přes noc v ledničce uložené ve velké míse nebo hrnci.

Mouka na obalování nemusí být dvounulka, hlavně ať je krásně hladká. Vajíčka v misce osolíme, přidáme vodu, ne mléko, a šleháme a šleháme. Ne, že vám v nich zůstanou nerozšlehané bílky. Vajíčka musí až pěnit, aby se v nich řízečky krásně a rovnoměrně potáhly tenoučkou vrstvou lahodné bílkoviny.

A teď strouhanka. Děda ji musel vždy pečlivě prosít, k obalování byl použit pouze skoro prášek, ta nejjemnější zrnka, která se k řízku přilepí, neodpadnou a nesežehnou v žáru smažení. Krusta bude pěkně šťavnatá a bude po řízku klouzat.

Řízky babička smažila samozřejmě na sádle, tady si dovoluji změnu na kukuřičný olej. Jiné oleje zanechávají v řízku chutě, které mi k nim nesedí. Také se zdá, že kukuřičný olej bublá při podobné teplotě jako sádlo. Olejem nebo sádlem nešetříme, smažíme pomaloučku, při smažení několikrát opatrně obrátíme, abychom neporušili obal.

Do zlatova usmažené řízečky uložíme v hrnci nebo míse, na každý dáme tenký plátek másla a hrnec přikryjeme. Jak roste v hrnci kupka uložených řízků, rozpuštěné máslo pomalu stéká po řízečcích ke dnu. Proto čas od času řízky v hrnci opatrně rotujeme, aby máslo bylo nasáto do obalu jednotlivých kousků rovnoměrně. Řízky z horní vrstvy jsou přemístěny dolů, kde je vrstvička rozpuštěného másla. Podle potřeby, kdyby se nám náhodou zdály suché, prokládáme dalším máslíčkem. Toho másla ale nemusí být moc, hlavně aby se dostalo všude, kam má.

V hrnci se přidáváním čerstvě usmažených horkých řízků udržuje dlouho poměrně vysoká teplota a řízky v něm „dojdou“. Můžeme je mít připravené před návštěvou, vydrží dlouho ideálně teplé. Z hrnce servírujeme přímo doprostřed stolu, odkud mizí pod rukama jedlíků.

Vezměte si z tady z této mísy

U babičky jsme je konzumovali většinou s čerstvým chlebem a okurkem. Ideální poměr byl jeden tenký krajíc chleba na tři řízky. 

Postoupíme o pár desetiletí dále, z let sedmdesátých až osmdesátých, z rozvíjejícího se socialismu ve střední Evropě do rozvinutého kapitalismu v zemi kovbojů a dobrodruhů. Z babiččina vesnického bytu čtvrté kategorie se studenou vodou na chodbě a toaletami přes dvůr do párty centra v Ohiu.  

Na večírku se sešlo několik světových kultur a potomků všech možných přistěhovalců. Každý host měl přinést pošušňáníčko na okoštování. Co by hosty mohlo zajímat? Mám ve zvyku na takové večírky dodat něco jednoduchého, co bude s velkou pravděpodobností chutnat, potěší, překvapí, ale zase nepřekvapí moc. Smažené kuře a la babička těmto podmínkám vyhovuje.

Jisté je, že kalorií všeho druhu bylo na stolech naservírováno, že bychom mohli jíst ještě dnes. Každý vysvětlil, co přinesl, čím je jeho jídlo zajímavé. My jsme měli na dvou podnosech připraveny kuřecí řízky, vedle brambory, nakrájený čerstvý žitný chlebíček a kyselé okurky. Jedna dávka řízků byla udělaná normálně, druhá podle babiččiny receptury. Na pohled vypadaly úplně stejně.

Můžou hádat vašnosti, který podnos zel prázdnotou jako první a o čem se večer šuškalo. Informace o tom, co chutná nejlíp se začaly šířit místností téměř virálně.

„Vezmi si tam ten kousek to je grandma recipe,” neboli babiččin recept. Pošeptal do ouška manželce soused Frank. Támhle paní ukazuje na podnos s mizícími řízečky, vedle nichž se skví podnos se stejně vypadající pochutinou, z kterého ubylo sotva pár kousků. V čem by to mohlo být?

Dotazy na detaily o přípravě se hrnuly, dokonce pak jeden chlapík slíbil, že v případě, kdybych otevíral restauraci, rád by investoval. Zklamal jsem ho konstatováním, že se budu držet svého automatizačního kopyta.

Ranní dozvuky řízečkové párty

Po večírku jsem si s plným břichem dal závazek, že aspoň jeden den bude přísná dieta. Ono vlastně ani dojídat nebylo co a na vaření ani pomyšlení. A to jsem řízečky samozřejmě po přípravě jen ochutnal, nechal jiným hostům a zkoušel jiné dobroty. 

Ráno bylo takové líné, jak to po delších nocích bývá. Sousedka odnaproti vyšla za kuropění před dům, protahovala se, mávala na mě a hlásila, jak moc Frankovi řízečky chutnaly. Hlavně ten babiččin recept, ten prý byl vynikající.

„Frank měl nejlepší náladu za poslední roky a energie na rozdávání”, šibalsky na mě mrkla, usmála se a významně obrátila oči v sloup. „Myslela jsem, že v důchodu se budeme jen starat o vnuky.“  

„Já zas myslel, že půjdete na pravidelnu procházku, aby vám pořádně vytrávilo.“

„To ne, dnešek musím využít jinak,“ znovu se zvláštně pousmála a chvátala dovnitř.

Nu což, i tak možno. Popřál jsem jí hezký den a přemýšlel nad nově objevenou tajemnou silou receptury.   

Pár hodin poté začal vzadu mezi stromy cosi kutit starý námořník odvedle. Jeho paní seděla na terase za domem na houpačce a rozjímala. Pozdravil jsem a žertem prohlásil, že včera večer bylo tolik jídla, že bych potřeboval ranní rozcvičku.

Senior okamžitě stanovil jasnou diagnózu: „To je energie z grandma schnitzels!“ ... z babiččiných řízků.

„Koukni na ni támhle,“ huláká dál na celé kolo a ukazuje směrem k manželce. „Ta dnes měla dvě rozcvičky, vrrr,“ zatíná pěsti sedmdesátiletý veterán.

„Co to povídá ten starý houser?“ žena se rdí, mávne rukou, seskakuje z houpačky a mizí v útrobách domu.

Mladších sousedů jsem se raději na nic neptal. Zaspali svou ranní vyjížďku na kole. Vstali až odpoledne a když se vysmátí objevili kvečeru na kolech, vypadali svěží a v dobré náladě. On se usmál a významně se pohladil po svém kulatém bříšku. Ona hleděla soustředěně vpřed a jen letmo zamávala. Děti byly u babičky.

Autor: Karel Stryczek | úterý 20.7.2021 11:07 | karma článku: 31,75 | přečteno: 1206x
  • Další články autora

Karel Stryczek

Amerika je zase daleko, polopravdy o ní se šíří jednodušeji

Méně poslední dva roky cestujeme a více čteme. Méně pozorujeme vlastníma očima, více nasloucháme těm, jimž naslouchání jiných působí požitky a plní jim peněženky.

23.2.2022 v 9:25 | Karma: 24,53 | Přečteno: 786x | Diskuse | Společnost

Karel Stryczek

Byl to vůdce všech myší

Tiše se pod rouškou noci zmocnil rozsáhlého teritoria ve sklepě a sféru vlivu postupně rozšiřoval. I nebohému starému kocourovi se ztrácelo žrádlo z krmítka a potupně začal spát na stolečku.

17.1.2022 v 10:27 | Karma: 24,72 | Přečteno: 641x | Diskuse | Společnost

Karel Stryczek

Komu vadí indiánské motivy ve školách

„Rozhodli jsme se, že naše škola přestane používat motivy a terminologii spojené s původním obyvatelstvem Ameriky.” Strohá zpráva ředitele střední školy v Ohiu oznamující rozhodnutí vedení školy rodičům a studentům.

7.7.2021 v 8:14 | Karma: 34,30 | Přečteno: 1036x | Diskuse | Společnost

Karel Stryczek

Banky si z nás udělaly legraci. Opakovaně.

Pracujeme v prostředí mezinárodních firem a občas potřebujeme přesunout finance z účtu v bance na jiný v jiné bance. Jednoduché? Jak kdy. K přesunu korun stačí kliknout na tlačítko na obrazovce, ale zkoušeli jste posílat dolary?

9.6.2021 v 8:40 | Karma: 44,23 | Přečteno: 9522x | Diskuse | Ekonomika

Karel Stryczek

Poslal jsem po letech balík, který byl nemilosrdně zdaněn

Podmínky cestování jsou stále všelijaké, proč tedy aspoň neudělat radost spřízněným duším malou pozorností, která vyloudí v této bláznivé době úsměv na tváři a vzpomínku na skoro zapomenutého strýčka.

19.5.2021 v 8:19 | Karma: 38,40 | Přečteno: 1355x | Diskuse | Ekonomika
  • Nejčtenější

Pohřešoval se profesor psychologie Ptáček, policie ho našla mrtvého

3. září 2024  10:23,  aktualizováno  20:39

Ve věku 48 let zemřel známý psycholog Radek Ptáček. Od neděle se pohřešoval, policie po něm...

Americké váhání končí. Ukrajina dostane zbraň pro údery v hloubi Ruska

3. září 2024  16:52

Premium Nejméně 245 vojenských cílů na území Ruska by mohla ukrajinská armáda zničit, pokud by jí k tomu...

Zelená fasáda olomouckého unikátu Green Wall ve vedru zvadla, rostliny uschly

5. září 2024  14:42

V roce 2022 vzbudila fasáda moderního nízkoenergetického bytového domu v Tomkově ulici v Olomouci...

Žák vyskočil instruktorovi z větroně. Padák se mu neotevřel

8. září 2024  13:21,  aktualizováno  14:01

U Slaného na Kladensku nedaleko letiště dopoledne zemřel po výskoku z větroně muž. Zřejmě dostal...

Volili jste Pavla? Pak mě neškolte! říká Konečná. Extremistu vidí v Řeporyjích

2. září 2024

Do krajských a senátních voleb jde její strana s cílem bojovat proti vládě. Kromě nadcházejících...

Íránské drony Šáhed vyslané Ruskem na Ukrajinu spadly v Lotyšsku a Rumunsku

9. září 2024  22:26

Ruské útočné drony, pravděpodobně vyslané na cíle na Ukrajině, havarovaly v Lotyšsku a Rumunsku....

Írán dodal Rusku balistické rakety, tvrdí EU. Moskva informaci nepopřela

9. září 2024  21:31

Evropská unie získala od spojenců zpravodajské informace svědčící o tom, že Írán dodal Rusku...

Ostřejší střet až za rok. V předvolební kampani nikdo kromě SPD nevyčnívá

9. září 2024  20:53

Letáky, zmrzlina, besedy či polepy městské hromadné dopravy. Za to strany nejčastěji utrácely v...

Trpělivost došla. Německo kvůli nelegální migraci obnoví kontroly na hranicích

9. září 2024  15:49,  aktualizováno  20:41

Německo zavádí od příštího pondělí dočasné kontroly na všech pozemních hranicích. V pondělí to...

Soutěžte s ČPZP a vyhrajte dárkový balíček
Soutěžte s ČPZP a vyhrajte dárkový balíček

Tento týden pro vás máme soutěž s Českou průmyslovou zdravotní pojišťovnou. Stačí odpovědět na jednoduchou soutěžní otázku a jeden z pěti dárkových...

  • Počet článků 114
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2570x
Technik, matematik, chemik. Cestovatel, sportovní fanda. Čech, Američan.

Prvních 25 let života jsem prožil v České republice (Československu), v Karviné a v Praze. Dalších skoro 30 let v USA.

Psaní je mým koníčkem. Profesí je automatizace výroby, inovace a optimalizace technologických procesů. Jsem technik, a proto mě spíše zajímají data, fakta a nefiltrované diskuse, které si pak přeberu a závěry udělám sám. Mám respekt k různorodým názorům, chráním si osobní svobodu, snažím se lidem naslouchat a své myšlenky vyjadřovat v klidu, s dobrým úmyslem přispět do zajímavých diskusí.

Své politické komentáře, zamyšlení a informace sdílím, když mi na netu chybí. Mám radost, když mě někdo předběhne. Ušetří to práci a potěší, že existuje alespoň jedna spřízněná duše. Do rubriky "Historky a fotoblogy" vložím tu a tam příběh z cest, zajímavost z Ohia nebo z prostředí svých přátel. V rubrice “Přátelé se mě ptají“ najdete články ze života v USA.