Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nechci být delegátem sjezdu

Delegáti strany se sešli na sjezdu, „zvolili“ si vedení, potvrdili si, že vše dělají v souladu s programem, dali vedení silný mandát, vedení komunikovalo s médii a pak se všichni rozjeli domů.

Připadne mi, dobře, nechť si potvrdí hlasováním šéfa, se kterým jsou spokojeni, anebo si zvolí nového. Ale co se děje potom s „volbou” místopředsedů, to už se slovem volit nemá pro jednotlivé delegáty sjezdu mnoho společného. Tady by bylo daleko upřímnější, aby pan předseda řekl: „Tento tým spolupracovníků kolem sebe chci a hotovo.” Případně si nechat každého svého koně potvrdit nebo vyvrátit. Ale hovořit o tom, že delegáti někoho zvolili je medvědí službou slovu volit a má s volbou společné jen hlasovací lístky a metodiku z let před osmdesátým devátým.

Na takové „volby”, jejichž jsme svědky na všech sjezdech všech světových stran je třeba kompars několika set hlav delegátů jen proto, aby vedení mohlo vytvořit iluzi silného mandátu. Celé další období se budou mandátem ohánět, bez ohledu na vykonanou práci a výsledky, zato s velkým ohledem na úspěšnost v dalších volbách. V těch velkých volbách, ve kterých si člověk díky stejnému divadlu také připadá jako komparsista.

Jako delegát bych osobně přežil tak maximálně jeden sjezd, než bych řekl nebo udělal něco, co by mě poslalo z politiky zpět k psaní a normální práci. Vstup do jakékoli strany politického spektra je pro mě nepředstavitelný. Pouhé čtení o tom, jak to na sjezdu strany probíhá, ve mě vzbuzuje odpor. Kdyby tam byla aspoň trocha nejistoty, vzrušení a napětí, třeba jako při volbě papeže, hned bych jel. Koukal bych z okna sjezdového paláce na zaparkovaná auta novinářů, na jejich kamery a na turisty, pozorující, jak se kouří z komína. Hlavně ale, každý delegát by měl šanci stát se šéfem nebo místošéfem. A vy venku koukejte třeba týden na ten kouř, než si to tu za zavřenými dveřmi rozdáme. To by se aspoň dalo nazvat volbou.

Místo toho se po řadovém delegátovi chce aby moc nepřemýšlel a nevymýšlel, nikam se nehrnul, protože všechno už za něj vymyslel a sepsal někdo mnohem moudřejší. Chce se po něm, aby dobře poslouchal, pardon, naslouchal, protože je nutné všechna moudra ze sjezdu zpapouškovat a poslat dál v jeho domácí stranické buňce. Samozřejmě je třeba, aby hlasoval a potvrdil tím mandát zvolených vyvolených. Silný mandát samozřejmě. Co má chudák dělat, když se mu něco nebo někdo nelíbí. Mohl by nakonec způsobit nejednotnost, vytvoření křídla, nechtěné frakce nebo dokonce nastartovat puč.

Běda tomu, kdo by chěl na pravidlech stranického aparátu něco měnit. Mluví se například o způsobu řízení státu jako firmy, o prvcích přímé demokracie. No fuj, jak nedobré a nebezpečné pro politické dění, takto přece náš systém nefunguje, mohlo by dojít k destabilizaci přece. Nakonec by se do funkcí a na místa začali dostávat lidi, co přemýšlejí, mají nápady, schopnost řídit a rozhodovat, mandát si obhájí výsledky své práce, tudíž nepotřebují delegáty k jeho potrvzení. A kdyby se jim podařilo k tomu všemu nakonec ještě vyřešit i nějaké problémy, sjezdy by se nekonaly, delegáti by byli na nic. Vskutku strašná, destabilizující představa.

Autor: Karel Stryczek | pondělí 23.3.2015 7:17 | karma článku: 11,30 | přečteno: 326x
  • Další články autora

Karel Stryczek

Amerika je zase daleko, polopravdy o ní se šíří jednodušeji

Méně poslední dva roky cestujeme a více čteme. Méně pozorujeme vlastníma očima, více nasloucháme těm, jimž naslouchání jiných působí požitky a plní jim peněženky.

23.2.2022 v 9:25 | Karma: 24,53 | Přečteno: 773x | Diskuse| Společnost

Karel Stryczek

Byl to vůdce všech myší

Tiše se pod rouškou noci zmocnil rozsáhlého teritoria ve sklepě a sféru vlivu postupně rozšiřoval. I nebohému starému kocourovi se ztrácelo žrádlo z krmítka a potupně začal spát na stolečku.

17.1.2022 v 10:27 | Karma: 24,72 | Přečteno: 633x | Diskuse| Společnost

Karel Stryczek

Babiččin recept dobyl Ameriku

Jednou z největších pochoutek dětství a mládí byly babiččiny kuřecí řízky. Měkoučké, voňavé, šťavnaté. Nečekaně blahodárný vliv pojídání s láskou připraveného tradičního pokrmu byl odhalen až o desetiletí později za oceánem.

20.7.2021 v 11:07 | Karma: 31,75 | Přečteno: 1191x | Diskuse| Společnost

Karel Stryczek

Komu vadí indiánské motivy ve školách

„Rozhodli jsme se, že naše škola přestane používat motivy a terminologii spojené s původním obyvatelstvem Ameriky.” Strohá zpráva ředitele střední školy v Ohiu oznamující rozhodnutí vedení školy rodičům a studentům.

7.7.2021 v 8:14 | Karma: 34,30 | Přečteno: 1031x | Diskuse| Společnost

Karel Stryczek

Banky si z nás udělaly legraci. Opakovaně.

Pracujeme v prostředí mezinárodních firem a občas potřebujeme přesunout finance z účtu v bance na jiný v jiné bance. Jednoduché? Jak kdy. K přesunu korun stačí kliknout na tlačítko na obrazovce, ale zkoušeli jste posílat dolary?

9.6.2021 v 8:40 | Karma: 44,22 | Přečteno: 9508x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Auto sjelo pod pražským Vyšehradem do Vltavy. Na místě zasahovali potápěči

17. května 2024  19:57,  aktualizováno  20:44

Hasiči a policie zasahovali na Podolském nábřeží, kde sjelo vozidlo do Vltavy. Podle pražských...

Humor na sociálních sítích. Na vtipálky vznikla past, za níž může stát armáda

17. května 2024  20:07

Česká armáda zřejmě nemá pochopení pro humor. Jinak si nejde vysvětlit past, kterou patrně...

Když se při dějepisu učí o emancipaci. Výuku má rozšířit téma genderu či LGBT

17. května 2024

Premium Mluvit v hodinách dějepisu o genderové identitě či LGBT? Někteří učitelé už tímto směrem výuku dětí...

Írán udeřil na „satanisty“, zadržel 250 lidí. Podle policie byli obscénní

17. května 2024  19:27

Íránská policie zatkla za propagaci satanismu více než 250 lidí, včetně tří Evropanů. S odkazem na...

Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness
Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness

Minulý týden jste soutěžili se sebamedem o kosmetiku pro nejmenší. Tento týden si pojďte zahrát o péči pro vás, a to konkrétně o řadu Anti-Redness,...

  • Počet článků 114
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2549x
Technik, matematik, chemik. Cestovatel, sportovní fanda. Čech, Američan.

Prvních 25 let života jsem prožil v České republice (Československu), v Karviné a v Praze. Dalších skoro 30 let v USA.

Psaní je mým koníčkem. Profesí je automatizace výroby, inovace a optimalizace technologických procesů. Jsem technik, a proto mě spíše zajímají data, fakta a nefiltrované diskuse, které si pak přeberu a závěry udělám sám. Mám respekt k různorodým názorům, chráním si osobní svobodu, snažím se lidem naslouchat a své myšlenky vyjadřovat v klidu, s dobrým úmyslem přispět do zajímavých diskusí.

Své politické komentáře, zamyšlení a informace sdílím, když mi na netu chybí. Mám radost, když mě někdo předběhne. Ušetří to práci a potěší, že existuje alespoň jedna spřízněná duše. Do rubriky "Historky a fotoblogy" vložím tu a tam příběh z cest, zajímavost z Ohia nebo z prostředí svých přátel. V rubrice “Přátelé se mě ptají“ najdete články ze života v USA.