Dilemata vrchního velitele ozbrojených sil

„Stejně jako bojuji proti antiruským bláznům, bojuji i proti antiamerickým bláznům. Všichni jsou rozprostřeni po obou stranách politického spektra,“ uvedl prezident Zeman.

„Konvoj mi nevadí,“ doplnil prezident.

 „Česká republika je součástí Severoatlantické aliance, s tím je spojena i vzájemná solidarita. Proto je třeba rozhodnutí vlády Bohuslava Sobotky respektovat,“ tlumočil pro iDNES.cz postoj prezidenta mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Tolik citáty z reportáží iDNES.cz.

Hned po přečtení výroku o boji proti bláznům na obou stranách mne potěšilo, že naštěstí tento vrchní velitel ozbrojených sil ČR přímo nevelí ani skupině bojových vozidel v době míru. Po takovém rozkazu k boji proti všem by na první křižovatce po rozjezdu řidič ani nestačil zařadit dvojku a už by nevěděl... Doleva? Doprava? Na východ? Na západ? Do blázince? Cestu by vojákům druhý den ráno musel ukázat mladý mluvčí, a vysvětlit jim, jak to pan vrchní velitel zase myslel.

Kolona obrněnců jela podle dalšího vyjádření vrchního velitele přes Česko proto, poněvadž šlo o nejkratší cestu do Bavorska, kde mají Američané základnu.

Pro pořádek, onu „nejkratší cestu do Bavorska“ navrhl velitel US Army v Evropě generál Ben Hodges jakožto "umírněnou demonstraci palebné síly NATO". Je fakt, že Českem je to na cestě z Pobaltí do Bavoří zkratka, ale dost pravděpodobně v úvahách generála hrálo roli i to, že na sociálních sítích, v médiích, na Hradě a v různých debatách to poslední léta vypadalo všelijak, tak bylo třeba si ověřit, na čem jsme.

Jsem rád za to, jak tento test konvojem dopadl, za přístup naší armády a za to, že naše společnost má ve věci jasno více, než vrchní velitel. Jsem rád za otevřené vášnivé diskuse, za souhlasné i nesouhlasné názory. Není to hysterie, jak diskusi nazval náš vrchní velitel. Je to veřejná debata na důležité téma a ta debata je potřebná.

V otázce obrany země jsou vzácně za jedno předseda vlády s předsedou nejsilnější opoziční strany a s velením naší armády. Test konvojem by možná ani nebyl třeba, kdyby i náš vrchní velitel měl jasno. Až jednou jasno mít bude, tak můžou kolony vojenských vozidel jezdit klidně jinudy, anebo jako normálně vlakem.

V roce 2014 před cestou do Normandie se vrchní velitel vyjádřil v proslovu k veteránům takto: „Za svobodu se musí trvale bojovat a ten, kdo nemá vůli si tuto svobodu udržet, ji ztratí."¨Teď jede oslavit  70 let konce druhé světové války na východ a uctit památku padlých rudoarmějců. Z nějakého důvodu se ale nepozdravil s Američany, v Liberci se s nimi o pár dní minul, nezajel s nimi uctít památku osvoboditelů západní části naší země. Také způsob vyjádření postoje.

Vrchní velitel bude mít brzy šanci se na oslavách osobně vidět s šéfem Ruska. Bude mít možnost tam zopakovat, co řekl před cestou do Normandie. Přece jen, v zájmu země, jíž je prezidentem, je svobodné a demokratické Rusko a rozvoj vztahů s ním. Nebo snad ne? A když ne, tak co jiného je v našem zájmu?

Možná bude ale jeho východní hostitele spíše zajímat, jak to myslel s tou „vzájemnou solidaritou v rámci Severoatlantické aliance a respektováním rozhodnutí vlády“, poučí ho, jak správně „stabilizovat společnost“, aby mohl po návratu novými bonmoty zase oživit atmosféru doma.

US Army Europe si s podporou východních spojenců vyzkoušela jeden z nejdelších přesunů v Evropě od dob generála Pattona z roku 1944, vyhodnotí si výsledky, vypijí pivo, které u nás dostali. Podle potřeby a dalšího vývoje situace by mohli zapřemýšlet pro změnu naši letci spolu s US Air Force, čím se pochlubit na podzim na Dnech NATO, které vrchnímu veliteli ozbrojených sil ČR podle všeho také „nevadí".

Autor: Karel Stryczek | čtvrtek 2.4.2015 11:17 | karma článku: 19,87 | přečteno: 867x