Byl to vůdce všech myší

Tiše se pod rouškou noci zmocnil rozsáhlého teritoria ve sklepě a sféru vlivu postupně rozšiřoval. I nebohému starému kocourovi se ztrácelo žrádlo z krmítka a potupně začal spát na stolečku.

Každou noc chyběla dávka kalorií, která by uspokojila i jezevce střední velikosti. I když se kocour do podzemního království už hodnou dobu neodvažoval, jeho granule stále mizely. To není možné, nemáme myš, určitě je to organizovaná skupina myší vedená zkušeným myšákem. Nebo dokonce kraluje ve sklepě něco většího. Třeba ten jezevec nebo had.

Ne ne, myši jsou to, obyčejné myši. Prozrazuje je typický trus a nenápadné cestičky.

Rodinná rada se po časech hloubání, filozofování a vážení pro a proti rozhodla sestavit protimyší pětizbraň a vytáhnout směle na drzé grázly. 1. Pasti, 2. Oříškové máslo jako návnada, 3. Ostnatý drát zamezující vstup do teritoria i ústup z něho, 4. Bytelná ocelová síťovina bránící migraci nenažraných hlodavců ventilací a ano, 5. Starý kocour myšilap byl polit živou vodou a vypuštěn s povelem „Trhej“.

Deset pastí různého kalibru bylo strategicky rozmístěno ve všech koutech a krajích regionu ovládaného tajemnou armádou nohsledů charismatického lídra, který podle znalců hierarchie hlodavců měl zkušenost s pojídáním nepřátelské stravy a jejím křečkováním na horší časy.

Hlavní myšák musel podle velitele koaličního tažení dobře vědět, jak na to.

První noc padli čtyři vojíni a postrádala se jedna past. Ta byla nalezena za několik minut s ještě živým hlodavcem popotahujícím zařízení do jakékoli skrýše. Nepomohlo mu to. Pět zářezů hned první noc a první rána armádě škůdců tyjící z cizích statků.

Další noci lapání postupně ubíralo na tempu, jedním zářezem se zaskvěl i myšilap. Pochutnal si a dlouho po hodu se olizoval.

S myší lůzou v defenzívě se lídr protimyší koalice odvážil prozkoumat terén. Tolik granulí pro kocoura prostě ani tucet myší nemohl sežrat. Prvních asi třicet deka barevného žrádla, uskladněného pečlivě mezi pracími prostředky, bylo odhaleno v šuplíku pod pračkou. Další skrýše se našly mezi vánočními ozdobami, vedle starého koberce či vzorků pro zákazníky. Celkem asi kilo granulí schovaných na zimu. Za zdaněné peníze jiných, v myšákových spížírnách.

Zásoby odstraněny, konfiskovány daňovým poplatníkem. V teritoriu kdysi ovládaném vůdcem s loajální armádou mladých i postarších myší zbyly betonové zdi a deset pastí s kolty proklatě nízko s novými dávkami oříškového másla.

Kontrola po třech dnech a nocích, chybí tři pasti. Nenalezeny nikde. V dalších třech, stále natažených, chybí oříškové máslo. Nu holt, kdo chce vyhrát válku, občas někdy příjde o vypálenou vesnici. Nové pasti doplněny, čerstvé oříškové máslo v nich.

Po delší době opět chybí jedna past. Sklepením se rozléhá ticho. Mobily svítí do všech zákoutí a tu zraky lovců zaměřují krásného tlustého myšáka s nohou lapenou v pasti, jak se snaží zakamuflovat. Jde mu to tiše, zkušeně, i s tou pastí na noze. Mistr. Mává bílým praporem a předává teritorium.

Je profík. Ví, že tuto bitvu bojoval naplno a momentálně prohrál.  Ví, že po něm příjdou další a bitvy budou pokračovat.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Karel Stryczek | pondělí 17.1.2022 10:27 | karma článku: 24,72 | přečteno: 633x