Tiskařský šotek si v lustračním zákoně zařádil

Kde jsou hrdinní novináři? Proč nebijí na poplach? Prezident porušuje zákon - a je ticho po pěšině. Nebo jim snad někdo přikázal mlčet?

iDNES.cz

Nejsem právník - ale dokonce i v současnosti jsou některé zákony tak křišťálově průhledné, že význam slov v nich zapsaných i laik zcela jednoduše odhalí. Až tak ohebné paragrafy přeci býti nemohou.

Ve středu jmenoval prezident Andreje Babiše ministrem financí. A ministerstvo financí je orgánem státní správy.

Tím prezident porušil ustanovení zákona č. 451/1991 Sb. (Zákon, kterým se stanoví některé další předpoklady pro výkon některých funkcí ve státních orgánech a organizacích České a Slovenské Federativní Republiky, České republiky a Slovenské republiky). Pro přehlednost cituji z tohoto tzv. "lustračního" zákona z roku 1991, v aktuálním znění:

§ 1
(1) Tento zákon stanoví některé další předpoklady pro výkon funkcí obsazovaných volbou, jmenováním nebo ustanovováním
a) v orgánech státní správy České a Slovenské Federativní Republiky, České republiky a Slovenské republiky,
...
§ 2
(1) Předpokladem pro výkon funkce uvedené v § 1 je, že občan v období od 25.2.1948 do 17.11.1989 nebyl
a) příslušníkem Sboru národní bezpečnosti zařazeným ve složce Státní bezpečnosti,
b) evidován v materiálech Státní bezpečnosti jako rezident, agent, držitel propůjčeného bytu, držitel konspiračního bytu, informátor nebo ideový spolupracovník Státní bezpečnosti,
...
§ 4
(1) Skutečnosti uvedené v § 2 odst. 1 písm. a) a b) dokládá občan osvědčením vydaným federálním ministerstvem vnitra.
...

Prezident umí číst, jak včera dokázal při jmenování vlády. Našel a kritizoval faktické chyby v jeden a půl stránkovém návrhu na jmenování ministrů, který obdržel od premiéra.

Prezident umí číst. Ty dvě a půl stránky celého lustračního zákona si jistě také pečlivě přečetl. Přesto se dopustil chyby mnohem větší, než premiér: vědomého porušení zákona.

Nebo snad chce prezident tvrdit, že i v zákoně č. 451/1991 Sb. tenkrát před lety ve spěchu omylem napsali navíc slovo "jmenováním"? Nebo že tam byl překlep a místo "dokládá" mělo být "nedokládá"? Nebo že "Státní úřad pro jadernou bezpečnost" změnil rošťák tiskařský šotek na "Státní bezpečnost"?

---

Osvědčení požadované zákonem (tzv. lustrační osvědčení) kandidát na ministra Andrej Babiš vysoce pravděpodobně nedodal (zeptal se na to některý z novinářů prezidentské kanceláře? A co ostatní ministři - dodali ho?) - přesto ho prezident jmenoval ministrem.

A je ticho. Myslí si snad šéfredaktoři novin a televizí, že si občané během dvouměsíční uvykací kúry na fakt, že bude porušen zákon, zvykli?

Ubezpečuji je, že mnozí určitě ne. A ti, co si už na porušování zákona opravdu zvykli, si řeknou: "Tak já také mohu porušovat zákony - když mohou ti nahoře, tak proč bych nemohl i já?".

Novináři - hlídací psi demokracie: Diskredituje prezident stát nebo ne? A je to pro stát dobré nebo naopak zničující? Zkuste napsat, co si opravdu myslíte. Anebo jste také vázáni paktem o neútočení?

Autor: Pavel Strunz | čtvrtek 30.1.2014 23:29 | karma článku: 17,81 | přečteno: 607x