Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Očkování, očkování, očkování, očkování, očkování, očkování, očkování, očkování ... lék?!?

Po ne zcela splněných očekáváních z očkování je třeba konečně seriozně začít léčit COVID19 existujícími léky, případně testovat nové, levnější.

Více než rok poté, co monoklonární protilátky zachránily Trumpa před COVID19, nám ministr Vojtěch sděluje, že je pacienti mají vyžadovat po svých lékařích. Dle mne tak pozdní vyjití otevřeně s pravdou ven ze strany ministerstva hraničí se zločinem. Regeneron je v ČR dostupný již od dubna.

Jak to, že už mnoho měsíců ministerstvo neinstruuje lékaře, nezjednodušuje byrokracii (na jednu stranu existuje Covid pas, ale dostat lék zřejmě znamená spoustu byrokracie), nezmírňuje indikační kriteria a nepropaguje v TV, že má smysl u rizikových případů danou léčbu aplikovat? Teď radí ministerstvo nakaženým, ať sami tlačí na své lékaře, aby jim předepsali léčbu. To vypadá, jako kdyby praktičtí lékaři o Regeneronu nebyli informováni. Potom ale: jak instruoval v minulosti o možnostech předepsání léčby monoklonárními protilátkami lékaře šéf lékařské komory Kubek?

Kolik lidí už zemřelo kvůli nedostatečnému informování a nastavení parametrů pro léčbu ze strany ministerstva? Začínají s těmito léky masivně teprve teď, když je jasné, že očkování nesplnilo očekávání. Je to diletanství, nebo je to záměr, aby co nejvíce naočkovali, a zároveň aby výrobci a distributoři na vakcínách nemravně zbohatli?

Stran názoru na léky, které evidentně budou potřebovat jak neočkovaní, tak i očkovaní z řad rizikových skupin, nemusím vymýšlet nic nového.

Psal jsem v březnu:
„Také příliš nedokážu pochopit, proč veškeré úsilí farmaceutických firem (podpořené i z EU miliardami, jak přiznává šéfka EK bylo soustředěno na vakcíny, ale vývoji a testování potencionálních léků na COVID19 se zřejmě věnovaly příslušné instituce mnohem méně intenzivně, pokud vůbec. Moc to ve mně nevyvolává dojem systematického, důkladného a včasného prozkoumání každé slibné medikamentové možnosti. Možná odpověď je: Kdyby náhodou v průběhu vývoje vakcíny objevili lék, tak by farmaceutické firmy s vakcínami ostrouhaly. Pak se však není co divit, že třeba na ivermektin neexistují studie a ministr Blatný může říkat „Nedoporučuji, neexistují studie.“ Když už nekonala EU, proč náš stát už dříve sám nenechal zavčas pořádně otestovat některé slibné léky? Ty otestované by se teď při gradaci krize hodily.“

Psal jsem v červenci:
„Pokud by se někdo obával návratu krizového stavu s přetíženým systémem, pak zřejmě předpokládá neúčinnost očkování. Měl by se pak spíše zamyslet nad tím, zdali nebylo chybou vyvíjení pouze vakcín (viz lednové prohlášení šéfky EK Ursuly von der Leyen: … “Evropa investovala miliardy aby pomohla vyvinout první vakcínu na světě a vytvořit globální poptávku”) a zdali se úsilí nemělo zaměřit i na testování slibných léků … .
Navíc přes nepřízeň mocných již dlouho existuje lék na COVID19 a vakcína není pro některé jedinou možností jak překonat problémy s koronavirem. Trump ten lék na sobě otestoval již začátkem října 2020. Avšak teprve po více než 9 měsících, začínají naše noviny více informovat o tom, že léky jako Regeneron stojí za to (zatímco o vakcínách a nutnosti se očkovat nám cpou informace horem dolem minutu co minutu už od loňského podzimu). Mezitím farmaceutické a distribuční firmy vydělaly horu prachů na svých vakcínách, paternalističtí politici vydělali horu regulací na regulování občanů, a EU získala novou moc skrze společné zadlužení.
Pokud bude proponent vakcinace argumentovat cenou léčby, pak prosím ať srovná náklady na celoplošnou vakcinaci (odhaduji nejméně 10 miliard Kč bez započítání nutnosti opakování, což je více než roční rozpočet Akademie věd, a dokonce více, než rozpočet České televize) a náklady na léčbu rizikových nakažených (10 miliard Kč by stačilo na léčení 150 tisíc rizikových nakažených). A to nehovořím o dalších možných levnějších lécích, které nebyly otestovány protože testování nebylo masivně podpořeno.“

Psal jsem v září:
„V případě, že by došlo k prudkému nárůstu nakažených a hrozbě přehlcení zdravotního systému (jako např. v nejproočkovanější zemi na světě - v Izraeli), bude se jednat o částečné selhání vakcinace, která právě tomuto měla zabránit - jak nám bylo horem dolem vtloukáno do hlavy mnoha odborníky v mainstreamových médiích (čímž vzbudili jistá očekávání, která by nebyla splněna). Pak by už ovšem konečně opravdu stálo za to zaměřit se nikoliv na nucení nerizikových skupin do nedostatečně účinné vakcinace, ale spíše na masivní testování slibných léků (například již existujících a otestovaných na jiné choroby) a levnějších než Regeneron. I kdyby takový efektivní lék neměl otestované dlouhodobé účinky (jak je tomu ostatně i u vakcín), případné škody z použití takového léku (aplikovaného jen nemocným) by byly menší, nežli škody způsobené nedostatečně vyzkoušenou vakcinací (která je aplikována více než polovině populace).“

Určitě jsem nebyl sám, kdo na nutnost testování léků a jejich používání upozorňoval.
Např. i šéf Motola před 12 dny říkal, že v Motole mají 6000 dávek Regeneronu a že je třeba ho aplikovat.

Pokud neočkovaným tzv. odborníci předhazují, že jsou nezodpovědní a že jsou to oni, kdo způsobují současnou gradaci koronaviru - dokonce se z úst ministra vylíhl i termín „epidemie neočkovaných“ - pak jak označit pasivitu (už nejméně od jara) ministerstva stran širokého informování o Regeneronu a správného nastavení indikačních parametrů pro léčbu, případně stran dalších léků? Snad mnohanásobné neposkytnutí pomoci s následkem smrti?

Je naopak třeba poděkovat šéfovi Motolské nemocnice Ludvíkovi, který prorazil bariéru mlčení o léku a navíc ho začal nabízet i těm, kdo nepřijdou od praktického lékaře. Zachrání tím mnoho životů, a navíc možná přinutí i ministerstvo ukončit bobříka mlčení o existenci léků na COVID19, aby se o nich dozvěděli nejen praktičtí lékaři, ale i široká veřejnost. Možná se teď i v České televizi vyskytnou v jinak jednolité masírce o očkování jeden či dva šoty o existujících lécích.

Autor: Pavel Strunz | středa 27.10.2021 0:13 | karma článku: 32,99 | přečteno: 1147x
  • Další články autora

Pavel Strunz

Modré – nebo světlé zítřky? Díl třetí: Argumenty a protiargumenty.

Život v Unii samozřejmě není zcela černý. Vynikající jsou na ní původní myšlenky Evropského společenství: volný obchod, volný pohyb osob (s jistými pojistkami), služeb, kapitálu.

19.10.2017 v 20:10 | Karma: 11,66 | Přečteno: 265x | Diskuse| Politika

Pavel Strunz

Modré – nebo světlé zítřky? Díl druhý: Nemožnost cokoliv ovlivnit, zodpovědnost za vše.

V prvním díle předvolebních úvah jsem na slovech špiček Evropské unie demonstroval, že EU mílovými kroky směřuje k federaci. Při vědomí tohoto trendu vzniká zcela relevantní otázka, zdali se tohoto společenství i nadále účastnit.

19.10.2017 v 5:53 | Karma: 17,09 | Přečteno: 328x | Diskuse| Politika

Pavel Strunz

Modré – nebo světlé zítřky? Díl první: Quo vadis, Evropská unie?

Odpověď vystřelím hned na začátku: EU směřuje nezadržitelně k federaci. Juncker, Mackron, Merkelová - všechny hlavní postavy Evropské unie vyjadřují totéž, jen možná trochu jinými slovy.

18.10.2017 v 23:52 | Karma: 18,36 | Přečteno: 321x | Diskuse| Politika

Pavel Strunz

Strážci ideologické čistoty

Zpráva z budoucího tisku: Poté, co pražská městská rada rozhodla odstranit jízdní sochu Jana Žižky z Trocnova z vrchu Vítkov, se u ní den před plánovaným odstraněním na protest sešli nacionalisté, komunisté a jiní extremisté.

20.8.2017 v 23:59 | Karma: 34,66 | Přečteno: 1032x | Diskuse| Společnost

Pavel Strunz

Parciální demokracie v socialistické praxi

Otázka fiktivního průzkumu: Co říkáte vyjádření stínového ministra Mládka z r.2013 o živnostnících – parazitech? A slovům předsedy Senátu Štěcha o "pseudopodnikatelích“, kteří prý nejsou národohospodářsky efektivně využiti?

16.6.2017 v 23:59 | Karma: 21,44 | Přečteno: 543x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 210
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1306x
Vědecký pracovník a člen strany Svobodní.

Blog píši zejména o těch, kteří se z nás snaží vytrénovat mistry ve skoku na špek.