Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jak jsem se byl podívat na korunovační klenoty

Tak se nám zase naskytla možnost vidět na vlastní oči korunovační klenoty. Brány vedoucí k tomuto českému pokladu se otevřely v čase vydání tohoho článku. V tomto čase už ale na zámeckých schodech čekají stovky, možná tisíce lidí ve frontě.

 Naposledy se klenoty veřejnosti ukázaly před pěti lety. Tehdy v roce 2003 to bylo, pokud si dobře pamatuji, v červenci. Byly prázdniny a já se zrovna nacházel v Praze. Volného času spousta, tak padlo rozhodnutí, že se na ty klenoty pojedu podívat. Vždyť bydlím v hlavním městě, mám to kousek. Uvidím kus české historie, zkrátka se trochu kulturně obohatím. Tehdá do toho se mnou nikdo nešel, nevadí, ráno vstanu, vyjedu a do oběda jsem doma i s novým zážitkem....

 No tak do oběda jsem tedy doma nebyl. Spíš jsem přišel rovnou k večeři. O prázdninách se mi vážně nechtělo vstávat v pět ráno, abych byl na místě včas. Dorazil jsem tedy na Malou Stranu, kde jsem nalezl konec fronty, před devátou hodiou. Připadalo mi to vcelku brzo, ale jak se ukázalo, zdání klame.

 Dopolední hodiny byly ve znamení stoupání po zámeckých schodech směrem nahoru jak se fronta sunula. Zatím je vcelku snesitelné počasí, vedro má teprve přijít, ale to už přece budu doma. Já si totiž bláhově nezjistil, jak je ta fronta dlouhá a kudy vede. Říkal jsem si, že až tam budu, tak tam budu.

 Postup fronty není z nejrychlejších. Ale tak kolem jedenácté docházím k jedné hradní bráně. Zdá se jako by cíl byl cesty blízko. Kdepak, před námi je ještě dlouhé sunutí se hradními zahradami. Zato se tu u brány odehrává adrenalinová chvíle. Je jedenáct a brána se zavírá! Kdo se do jedenácti za bránu nedostal,má smůlu a může jít domů. Dnes už klenoty neuvidí. Dozvědět se takový ortel po dvou až třech hodinách čekání, to opravdu není nějak dobrá zpráva.

 Já měl štěstí. Brána se zavírala akorát ve chvíli, kdy jsem přes ní procházel. Nastala tlačenice lidí, která je dodnes mým největším zážitkem s celého toho dne. Každý se snažil vecpat za bránu, organizátoři měli co dělat, aby dokázali dav lidí tlačící se dovnitř zvládnout. V tu chvíli mě napadlo, jestli je důstojné aby se kvůli korunovačním klenotům lidé přetlačovali s pořadateli. Lidé v takových situací ztrácejí soudnost, snažili se bránu prorazit, jako kdyby se nešli podívat na výstavu, ale spíš dělat revoluci. Za každou cenu se probít do hradu, ostřejší lokty vítězí. Kdyby někdo nevěděl o co jde, mohl si myslet, že tu probíhá mohutná demonstrace občanů, nebo dokonce pokus o puč. Bez nadsázky.

 Bránu se nakonec s vypětím všech sil podařilo zavřít, obsluha musí dlouze vysvětlovat neúspěšným čekajícím, že mohou jít domů. Padají tu i ostrá slova. Naši králové se musejí v hrobě obracet. Lidem nejde chování vyčítat. Po tolika hodinách čekání se nikomu nechce odejít domů s nepořízenou, takže se s hradní stráží vedou dlouhé dohady.

 No co, já jsem se stal jedním z posledních úspěšných, který ještě bránou pronikl dovnitř. Před sebou vidím zdánlivě nekonečný pás lidí končící v nedohlednu. Napadlo mě, jestli dostat se za bránu bylo vůbec výhrou.

 Čekání se protáhlo na nějaký šest až sedm hodin. V nefalšovaném červencovém pražském hic. Že já vůl nejel někam na koupaliště. Tady je horko jak na Sahaře, jsem v zástupu lidí, jehož začátek ani konec nevidím. Ještě že se člověk snadno seznámí s novými lidmi, tedy s těmi co stojí před vámi a za vámi ve frontě. Obdivuji lidi, co jeli jen kvůli klenotům do Prahy třeba až z Moravy. I takové jsem tam potkal.

  Fronta je postavena tak, že několikrát už člověk neznalý přesně hradních poměrů nabývá dojmu, že cíl je už za rohem, že už je skoro tam. Ale kdeže, za rohem vidíte jen další pokračování fronty. Kolikrát jsem si řekl, že kdybych tohle věděl na začátku, šel jsem domů. Jenže když už se do boje dáte, vydržíte.

 Horkem unavený a vysílený, nohy odrovnané dlouhým stáním. V takové stavu jsem se dostal do sálu, v němž jsou klenoty uloženy. A už je tu máme ve vitríně. Koruna, jablko, meč... jsou hezké, to jo... zlatá barva září, diamanty dávají tušit, že před sebou máte něco s obrovskou hodnotou. Nicméně, že by se mi rozbušilo srdce, že bych najednou pocítil náležitost k našemu národu a celé zemi, to zase ne. Pořád je to jen mozaika studených kovů, sice drahých a hezkých, ale pořád jenom kovů. Magickou sílu jsem vážně nepocítil. I když někteří návštěvníci o ní mluví...

  Zezadu už se na vás tlačí další lidi a vy musíte po krátkém kochání sál opustit. Odcházím domů a cestou přemýšlím, jestli to stálo za to. Obětoval jsem nakonec celý den, vystál ve frontě spoustu hodin za tropického počasí, abych pár desítek vteřin mohl sledovat klenoty, které byly předávány králům při korunovaci.  Dnes vím, že nejvíc ze všeho mi v hlavě utkvěla ta nekonečná fronta a tropické počasí. Ale nelituji. Mohu tvrdit, že jsem viděl korunovační klenoty. A taky mě tam díky tehdejší návštěvě dnes už nic netáhne.

 Jestli zvažujete návštěvu korunovačních klenotů, jděte. Kdo je neviděl, může mít pocit, že o něco důležitého přišel. Možná stejně jako muslim má vykonat jednou za život pouť do Mekky, Čech by měl totéž s korunovačními klenoty na Hradě.

 Jenom dobře, že jsou klenoty vystavovány jen zhruba jednou za pět let. Jinak by totiž opadly ty dlouhé fronty a už by to prostě nebylo ono. Pak by z toho byla nuda a v paměti už vám ten den nezůstal. Samo spatření královských symbolů těžko bude vyvolávat bohaté zážitky a následně vzpomínky. Aspoň teda u mě.

 Takže vážení zájemci o shlédnutí české historie, přeji vám hodně pevné nervy při čekání a hlavně ať se dočkáte! Mě letos ve frontě určitě nenajdete...

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Martin Štros | sobota 19.4.2008 9:00 | karma článku: 20,04 | přečteno: 1346x
  • Další články autora

Martin Štros

Kde stát ztrácí miliardy očima úředníka, díl I.

Jako pracovník státní správy jsem se rozhodl, že budu sepisovat své postřehy o tom, kde se ztrácí miliardy od daňových poplatníků, proč tomu tak je a jak to vyřešit. Dnes o tom, jak systém motivuje úředníky k dosahování výsledků.

23.5.2023 v 7:49 | Karma: 22,84 | Přečteno: 842x | Diskuse| Ekonomika

Martin Štros

Co kdyby stát začal šetřit nejdřív na sobě?

Zadlužování naší země roste a jak ušetřit na občanech a firmách, už nám bylo představeno. Neměl by však stát jít příkladem a sám se snažit udělat změny, aby fungoval lépe a tedy levněji?

12.5.2023 v 9:53 | Karma: 27,79 | Přečteno: 1262x | Diskuse| Ekonomika

Martin Štros

Vaječné pokrytectví

Současná vajíčková krize je nejvíce ze všeho demonstrací toho, jak u většiny lidí slova předcházejí činy.

15.3.2012 v 19:37 | Karma: 12,36 | Přečteno: 1014x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Martin Štros

Doktorát jako sociální dávka

Na českých vysokých školách se rozmáhá znepokojivý jev - nezaměstnaní s nálepkou doktorandů.

15.12.2011 v 9:50 | Karma: 22,72 | Přečteno: 2758x | Diskuse| Společnost

Martin Štros

Učitel s praxí lepší nováčka?

Je špatně, že se snížily platové rozdíly mezi nastupujícími a dlouholetými učiteli?

19.3.2011 v 21:21 | Karma: 37,20 | Přečteno: 9339x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Fotbalový zápas se dohrál noži. Další důkaz, jak války klanů sužují Německo

14. května 2024

Premium Tam, kde kdysi přilétla nějaká ta rána pěstí, se dnes střílí. Řeč je o okresním fotbale v Německu,...

Chybí důležitý lék na astma, i kvůli ceně. Kdo koho vydírá? přou se lidé

14. května 2024

Premium Češi s astmatem, alergií či chronickou obstrukční plicní nemocí složitě shánějí lék ve spreji...

Na Ukrajině se už vykládá pomoc z amerického miliardového balíku

13. května 2024  22:27

Americká vojenská pomoc pro Ukrajinu v rámci balíku, který Kongres schválil koncem dubna, již...

Při hromadné nehodě na Karlovarsku zemřel člověk, další čtyři se zranili

13. května 2024  16:13,  aktualizováno  21:35

Vážná dopravní nehoda dvou osobních a nákladního vozidla uzavřela silnici I/6 u Čichalova na...

  • Počet článků 62
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2899x
Autor narozen v roce 1987, absolovent Přírodovědecké fakulty UK v Praze, obor učitelství geografie.
Po dosažení titulu Mgr. v září 2011 nyní pracuje ve vzdělávací agentuře.

Seznam rubrik

Oblíbené blogy