Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

České pivo ledově vychlazené

U nás v Česku jsme sice všichni odborníci na pivo, ale ve skutečnosti mu rozumí jen málokdo. Většina lidí ho umí jen pít ve velkém. Tím pro tradiční štamgasty pivní znalosti končí.

 Nesmyslů zakořeněných v myslích lidí je spousta. Třeba ten, že české pivo je nejlepší na světě. Není. Zejména v otázce nabídky pivních druhů hodně zaostáváme za světovou špičkou. Léta komunismu nás naučila pít jen světlou desítku, o Vánocích pak dvanáctku a pro ženy černé. Po roce 1989 se situace u nás i v tomto směru zlepšuje, ale jen pomalu. Jediní, v čem jsme opravdu špičkoví, je spotřeba piva. Ještě aby ne, když se pijí ty desítky.

 Kvalita našich piv se změnila i nástupem globálních hráčů, kteří koupili naše pivovary a zavedli moderní technologie. Urychlené prokvašení způsobuje, že se díky použítí nerezových CK tanků rychle hodně sladu přemění na alkohol, ale vlastní pivní chuťi kvůli tomu ubude. Piva se v pivovarech vaří silná, aby se před stočením do sudů a lahví jednoduše naředila na požadovanou stupňovitost. Pivovar nechá uvařit a vykvasit třeba 15ku, sud s ní ale naplní jen ze dvou třetin, zbylou třetinu pak doplní obyčejnou vodou z vodovodu a desítka je na světě. Běžná praxe. Doba zrání se zkracuje, aby se stihlo uvařit více. Aby spotřebitel moc nepoznal pokles chuti, musíme ho naučit pít pivo pořádně studené.

 Čím je pivo studenější, tím méně si člověk dokáže vychutnat jeho senzorické vlastnosti. Této fyziologické reality zle využívají různí šidiči českého piva - bohužel hlavně ti největší výrobci. Mnoho populárních značek se díky snaze zlevnit výrobu chuťově vyprázdnilo, což se výrobci snaží maskovat tlakem na snížení teploty podávání. Hospodští jsou tlačeni k tomu, aby piva podávali chladnější, protože potom ho host dokáže vypít, i když je bez chuti. Na lahváčích se pak objevují chytré etikety, které spotřebitele upozorňují, jestli má pivo už tu správnou (správně nízkou) teplotu.

 Posilování tohoto nešvaru je patrné i podle toho, že druhý největší výrobce piva v Česku nedávno uvedl na trh "novinku". Je to vlastně dosavadní produkt pivovaru, který bude jen čepován extrémně studený. Určený bude zatím pouze pro diskotéky, kde má osvěžit vyčerpané tanečníky. Že by snaha naučit mladé lidi, že pivo musí být hodně studené? Připravuje si pivovar generaci, která už bude ledové vychlazení vyžadovat i v hospodách? Aby časem mohl ještě více svůj výrobek odfláknout?

 Dalším krokem by pak mohlo být prodávání pivních nanuků na klacku, aby už pivař neměl šanci poznat, že pivo nemá žádnou chuť.

 Ve skutečnosti platí, že kvalitní pivo je dobré i při vyšších teplotách, zatímco patok je možné vypít pouze hodně studený. Bohužel velcí výrobci se snaží stále přesvědčovat spotřebitele pomocí reklam, že jedině pořádně studené pivo je to pravé. Neustálé hlášky o potřebě správného vychlazení tlačí teplotu piv dolů. Mimochodem, viděli jste reklamu na nejkonzumovanější českou značku, ve které si chlápci pořádně chladí svoje pivo... v teplém moři ?...  :-)

 U desetistupňového piva by teplota neměla být nižší než 7 stupňů, u silnějších piv ale vyšší a speciály je možné pít i při pokojové teplotě. Jakou má vlastně teplotu ten legendou tradovaný "sedmý schod" ve sklepě? V českých sklepech určitě nemohlo nikdy být méně než nějakých 8 stupňů, ale spíše o něco více, protože teplota pod zemí není nikdy nižší, než je průměrná roční teplota vzduchu v dané lokalitě.

 Blíží se Vánoce. Na trhu je nyní k dostání řada speciálních piv uvařených jen pro toto období roku. Zejména malé pivovárky připravily to nejlepší, co umí. Jsou to piva silnější, chuťově bohatá. Nenechme si jejich kvalitu vzít a podávejme je při rozumných teplotách, úměrně stupňovistosti, přes 10 stupňů.

 Pivo není jen zábavou chudých, je to také rozmanitý svět chutí. Kdo se rozhodne ho prozkoumávat, dojde ke zjištění, že pivo se v tomto ohledu zcela vyrovná vínu. Existují i piva dost drahá a jedinečná, hodící se pro různé typy sklenic a k různých jídlům. V těchto dnech probíhají v Praze vánoční pivní trhy, kde se v luxusním hotelu ochutnávají nejlepší piva celého světa. Teprve až se u nás budou vařit všechny speciality, jako třeba v Belgii, Británii, Francii či Německu, pak se budeme moci považovat za pivně vyspělý národ.  

 Kdy jindy vykročit směrem k vyšší pivní kvalitě, než teď o Vánocích. Mrkněte do regálů svých obchodů a na poutače hospůdek, jestli by se nějaká vánoční specialitka nenašla. Dobrou chuť. A hlavně nepřechladit ! 

Autor: Martin Štros | pondělí 22.12.2008 11:43 | karma článku: 23,32 | přečteno: 2234x
  • Další články autora

Martin Štros

Kde stát ztrácí miliardy očima úředníka, díl I.

Jako pracovník státní správy jsem se rozhodl, že budu sepisovat své postřehy o tom, kde se ztrácí miliardy od daňových poplatníků, proč tomu tak je a jak to vyřešit. Dnes o tom, jak systém motivuje úředníky k dosahování výsledků.

23.5.2023 v 7:49 | Karma: 22,84 | Přečteno: 844x | Diskuse | Ekonomika

Martin Štros

Co kdyby stát začal šetřit nejdřív na sobě?

Zadlužování naší země roste a jak ušetřit na občanech a firmách, už nám bylo představeno. Neměl by však stát jít příkladem a sám se snažit udělat změny, aby fungoval lépe a tedy levněji?

12.5.2023 v 9:53 | Karma: 27,79 | Přečteno: 1262x | Diskuse | Ekonomika

Martin Štros

Vaječné pokrytectví

Současná vajíčková krize je nejvíce ze všeho demonstrací toho, jak u většiny lidí slova předcházejí činy.

15.3.2012 v 19:37 | Karma: 12,36 | Přečteno: 1015x | Diskuse | Životní prostředí a ekologie

Martin Štros

Doktorát jako sociální dávka

Na českých vysokých školách se rozmáhá znepokojivý jev - nezaměstnaní s nálepkou doktorandů.

15.12.2011 v 9:50 | Karma: 22,72 | Přečteno: 2771x | Diskuse | Společnost

Martin Štros

Učitel s praxí lepší nováčka?

Je špatně, že se snížily platové rozdíly mezi nastupujícími a dlouholetými učiteli?

19.3.2011 v 21:21 | Karma: 37,20 | Přečteno: 9339x | Diskuse | Společnost
  • Nejčtenější

Patrik Hartl odstupuje ze StarDance, vrátí se Lucie Vondráčková

2. prosince 2024  17:16

Po důkladném zvážení a na doporučení lékařů se spisovatel Patrik Hartl rozhodl ukončit svoje...

Velký test másla: Nejlahodnější vzorek nebyl ani bio, ani z alpského mléka

7. prosince 2024

Premium Lahodné máslo, které chutná a voní po smetaně, nemusí stát majlant. Jenže napěchovat jím mrazák,...

Chaos, protesty a vojáci v parlamentu. V Jižní Koreji hodiny platilo stanné právo

3. prosince 2024  15:18,  aktualizováno  4.12

Jižní Korea zažila den plný chaosu poté, co prezident Jun Sok-jol vyhlásil stanné právo kvůli silám...

Kvůli agresivitě Romy neregistruji, vyhlásila pediatrička po konfliktu s nimi

3. prosince 2024  14:21

S neurvalostí, agresivitou a urážkami se setkala v čekárně své ordinace dětská lékařka z Aše. Podle...

Řidiči zkoušejí novou fintu, jak neplatit za parkování. Přestupek, varuje policie

4. prosince 2024  10:46

Na internetu se v poslední době značně rozšířila nabídka automatických parkovacích hodin, které...

Ženám s mateřstvím radí hlavně „ty internety“. Pomoct by mohla nová aplikace

8. prosince 2024  20:50

Sociální sítě, články, blogy, média. Mohlo by se zdát, že získat odpovědi na otázky ohledně...

Bývalý syrský prezident Asad je s rodinou v Moskvě. V Rusku získali azyl

8. prosince 2024  11:42,  aktualizováno  20:39

Sledujeme online Bývalý syrský prezident Bašár Asad a jeho rodina jsou v Moskvě, kde od ruských úřadů získali azyl....

Zmizel manažer e-shopu s hudebními nástroji. Odjel do Krkonoš a nevrátil se

8. prosince 2024  12:28,  aktualizováno  20:15

Policisté pátrají po sedmačtyřicetiletém Filipu Černém, marketingovém řediteli e-shopu s hudebními...

Chybí „očaři“ i peníze a děti čekají celé roky. Brýle jsou v Ugandě pořád luxus

8. prosince 2024  20:04

Od naší zpravodajky v Ugandě Co uděláte jako první, když se ráno probudíte? Nasadíte si brýle. Pokud to není váš případ,...

AURES Holdings a.s.
CAR TRADER (A13162)

AURES Holdings a.s.
Liberecký kraj, Královéhradecký kraj
nabízený plat: 50 000 - 60 000 Kč

  • Počet článků 62
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2900x
Autor narozen v roce 1987, absolovent Přírodovědecké fakulty UK v Praze, obor učitelství geografie.
Po dosažení titulu Mgr. v září 2011 nyní pracuje ve vzdělávací agentuře.

Seznam rubrik

Oblíbené blogy