České pivo ledově vychlazené

U nás v Česku jsme sice všichni odborníci na pivo, ale ve skutečnosti mu rozumí jen málokdo. Většina lidí ho umí jen pít ve velkém. Tím pro tradiční štamgasty pivní znalosti končí.

 Nesmyslů zakořeněných v myslích lidí je spousta. Třeba ten, že české pivo je nejlepší na světě. Není. Zejména v otázce nabídky pivních druhů hodně zaostáváme za světovou špičkou. Léta komunismu nás naučila pít jen světlou desítku, o Vánocích pak dvanáctku a pro ženy černé. Po roce 1989 se situace u nás i v tomto směru zlepšuje, ale jen pomalu. Jediní, v čem jsme opravdu špičkoví, je spotřeba piva. Ještě aby ne, když se pijí ty desítky.

 Kvalita našich piv se změnila i nástupem globálních hráčů, kteří koupili naše pivovary a zavedli moderní technologie. Urychlené prokvašení způsobuje, že se díky použítí nerezových CK tanků rychle hodně sladu přemění na alkohol, ale vlastní pivní chuťi kvůli tomu ubude. Piva se v pivovarech vaří silná, aby se před stočením do sudů a lahví jednoduše naředila na požadovanou stupňovitost. Pivovar nechá uvařit a vykvasit třeba 15ku, sud s ní ale naplní jen ze dvou třetin, zbylou třetinu pak doplní obyčejnou vodou z vodovodu a desítka je na světě. Běžná praxe. Doba zrání se zkracuje, aby se stihlo uvařit více. Aby spotřebitel moc nepoznal pokles chuti, musíme ho naučit pít pivo pořádně studené.

 Čím je pivo studenější, tím méně si člověk dokáže vychutnat jeho senzorické vlastnosti. Této fyziologické reality zle využívají různí šidiči českého piva - bohužel hlavně ti největší výrobci. Mnoho populárních značek se díky snaze zlevnit výrobu chuťově vyprázdnilo, což se výrobci snaží maskovat tlakem na snížení teploty podávání. Hospodští jsou tlačeni k tomu, aby piva podávali chladnější, protože potom ho host dokáže vypít, i když je bez chuti. Na lahváčích se pak objevují chytré etikety, které spotřebitele upozorňují, jestli má pivo už tu správnou (správně nízkou) teplotu.

 Posilování tohoto nešvaru je patrné i podle toho, že druhý největší výrobce piva v Česku nedávno uvedl na trh "novinku". Je to vlastně dosavadní produkt pivovaru, který bude jen čepován extrémně studený. Určený bude zatím pouze pro diskotéky, kde má osvěžit vyčerpané tanečníky. Že by snaha naučit mladé lidi, že pivo musí být hodně studené? Připravuje si pivovar generaci, která už bude ledové vychlazení vyžadovat i v hospodách? Aby časem mohl ještě více svůj výrobek odfláknout?

 Dalším krokem by pak mohlo být prodávání pivních nanuků na klacku, aby už pivař neměl šanci poznat, že pivo nemá žádnou chuť.

 Ve skutečnosti platí, že kvalitní pivo je dobré i při vyšších teplotách, zatímco patok je možné vypít pouze hodně studený. Bohužel velcí výrobci se snaží stále přesvědčovat spotřebitele pomocí reklam, že jedině pořádně studené pivo je to pravé. Neustálé hlášky o potřebě správného vychlazení tlačí teplotu piv dolů. Mimochodem, viděli jste reklamu na nejkonzumovanější českou značku, ve které si chlápci pořádně chladí svoje pivo... v teplém moři ?...  :-)

 U desetistupňového piva by teplota neměla být nižší než 7 stupňů, u silnějších piv ale vyšší a speciály je možné pít i při pokojové teplotě. Jakou má vlastně teplotu ten legendou tradovaný "sedmý schod" ve sklepě? V českých sklepech určitě nemohlo nikdy být méně než nějakých 8 stupňů, ale spíše o něco více, protože teplota pod zemí není nikdy nižší, než je průměrná roční teplota vzduchu v dané lokalitě.

 Blíží se Vánoce. Na trhu je nyní k dostání řada speciálních piv uvařených jen pro toto období roku. Zejména malé pivovárky připravily to nejlepší, co umí. Jsou to piva silnější, chuťově bohatá. Nenechme si jejich kvalitu vzít a podávejme je při rozumných teplotách, úměrně stupňovistosti, přes 10 stupňů.

 Pivo není jen zábavou chudých, je to také rozmanitý svět chutí. Kdo se rozhodne ho prozkoumávat, dojde ke zjištění, že pivo se v tomto ohledu zcela vyrovná vínu. Existují i piva dost drahá a jedinečná, hodící se pro různé typy sklenic a k různých jídlům. V těchto dnech probíhají v Praze vánoční pivní trhy, kde se v luxusním hotelu ochutnávají nejlepší piva celého světa. Teprve až se u nás budou vařit všechny speciality, jako třeba v Belgii, Británii, Francii či Německu, pak se budeme moci považovat za pivně vyspělý národ.  

 Kdy jindy vykročit směrem k vyšší pivní kvalitě, než teď o Vánocích. Mrkněte do regálů svých obchodů a na poutače hospůdek, jestli by se nějaká vánoční specialitka nenašla. Dobrou chuť. A hlavně nepřechladit ! 

Autor: Martin Štros | pondělí 22.12.2008 11:43 | karma článku: 23,32 | přečteno: 2234x

Další články autora

Martin Štros

Kde stát ztrácí miliardy očima úředníka, díl I.

Jako pracovník státní správy jsem se rozhodl, že budu sepisovat své postřehy o tom, kde se ztrácí miliardy od daňových poplatníků, proč tomu tak je a jak to vyřešit. Dnes o tom, jak systém motivuje úředníky k dosahování výsledků.

23.5.2023 v 7:49 | Karma: 22,84 | Přečteno: 850x | Diskuse | Ekonomika

Martin Štros

Co kdyby stát začal šetřit nejdřív na sobě?

Zadlužování naší země roste a jak ušetřit na občanech a firmách, už nám bylo představeno. Neměl by však stát jít příkladem a sám se snažit udělat změny, aby fungoval lépe a tedy levněji?

12.5.2023 v 9:53 | Karma: 27,79 | Přečteno: 1263x | Diskuse | Ekonomika

Martin Štros

Vaječné pokrytectví

Současná vajíčková krize je nejvíce ze všeho demonstrací toho, jak u většiny lidí slova předcházejí činy.

15.3.2012 v 19:37 | Karma: 12,36 | Přečteno: 1015x | Diskuse | Životní prostředí a ekologie

Martin Štros

Doktorát jako sociální dávka

Na českých vysokých školách se rozmáhá znepokojivý jev - nezaměstnaní s nálepkou doktorandů.

15.12.2011 v 9:50 | Karma: 22,72 | Přečteno: 2781x | Diskuse | Společnost

Martin Štros

Učitel s praxí lepší nováčka?

Je špatně, že se snížily platové rozdíly mezi nastupujícími a dlouholetými učiteli?

19.3.2011 v 21:21 | Karma: 37,20 | Přečteno: 9339x | Diskuse | Společnost

Nejčtenější

Rezignace? Zveřejnit intimní video je zásah do soukromí. Rajchla se zastává i Rakušan

Nespokojený lídr moravskoslezské kandidátky SPD Jindřich Rajchl. (4. října 2025)
8. listopadu 2025  13:28,  aktualizováno  19:13

Nejen členové nové vládní koalice se zastávají poslance za SPD Jindřicha Rajchla při jeho sporu s...

Obluda smrdící sírou drtila vše, co jí stálo v cestě. Zemřelo přes 20 tisíc lidí

Záchranáři pomáhají obětem výbuchu sopky Nevado del Ruíz. (14. listopadu 2025)
12. listopadu 2025  9:47

Sopka Nevado del Ruíz, jež leží v Andách asi 130 kilometrů západně od kolumbijské metropole Bogoty,...

Rajchl obvinil aktivisty, že pronásledují jeho dceru. Chtějí zveřejnit intimní video

Jindřich Rajchl ve štábu hnutí SPD v hotelu Don Giovanni. (4. října 2025)
8. listopadu 2025  9:56

Poslanec za SPD a předseda strany PRO Jindřich Rajchl podal trestní oznámení na aktivisty pod...

Budou platit všichni, vzkazuje Rajchl a chystá žaloby. Zvažoval konec v politice

Jindřich Rajchl
9. listopadu 2025  9:18

Poslanec SPD a předseda strany PRO Jindřich Rajchl prohlásil, že hodlá zažalovat platformu pro...

Bill objal Moniku. Zapomenutý snímek po letech otřásl Bílým domem

Monica Lewinská objímá prezidenta Billa Clintona na dobročinné akci demokratů....
9. listopadu 2025

Seriál Byla to jen vteřina. Zjihlý pohled mladé stážistky, objetí prezidenta a cvaknutí závěrky. Dirck...

Prezident Pavel se pokouší radikálně měnit ústavní systém, říká Václav Klaus

Václav Klaus
14. listopadu 2025

Premium Nový způsob politického boje? Absolutně nepřijatelný, říká k současnému dění na politické scéně...

Kdo vyhraje Zrádce? Finále druhé řady bude současně na Primě, Prima+ i v kině

Vojtěch Kotek v reality show Zrádci
14. listopadu 2025

Finále druhé řady populární reality show Zrádci se blíží. Diváci se dovědí, kdo z Křivoklátu odejde...

Český vynález pomůže sklárnám, díky nanopovlaku ušetří miliony

Laboratoř na ČVUT, kde se nanopovlakují sklářské formy (listopad 2025)..Martin...
14. listopadu 2025

Nový český vynález má šanci ušetřit průmyslovým sklárnám přes 50 milionů korun ročně. Jde o...

„Barbaři z kopců“ se vymkli kontrole. Útočí na Palestince, strach mají už i osadníci

ilustrační snímek
14. listopadu 2025

Premium Od naší spolupracovnice v Izraeli Západní břeh se proměnil v Divoký západ. Zatímco se oči mnoha aktivistů a západních politiků...

  • Počet článků 62
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2901x
Autor narozen v roce 1987, absolovent Přírodovědecké fakulty UK v Praze, obor učitelství geografie.
Po dosažení titulu Mgr. v září 2011 nyní pracuje ve vzdělávací agentuře.

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.