Úloha médií ve službách mocných

Kdysi mi v Londýně jeden americký novinář řekl: ,,Vy Češi máte na počet obyvatel tolik novinových titulů, že se tím nemůže chlubit ani stát Texas."  

Dlužno podotknout, že tato lítostivá poznámka amerického kolegy padla v devadesátých letech minulého století, kdy novinové tituly u nás rostly jak houby po dešti. Mnohé zase zmizely v propadlišti času, ale stačí se rozhlédnout - je jich pořád hodně. A mají samozřejmě svou úlohu. Bavit, naštvat a pak se změnit v bezcennou změť papíru. Tolik zjednodušený černobílý pohled na věc. 

Jenomže jiná věc je, když média patří mocným. Jejich zákulisí běžného čtenáře, diváka či posluchače téměř nezajímá, toho interesuje vždy jen mediální obsah. A jsme u toho. Tendenční směřování tam, kam mocný majitel potřebuje. Tedy nejen k udržení moci, ale zhusta k jejímu zvětšení. A třeba i k souboji o prezidentský úřad. 

Zde se zastavme u momentu, kdy si majitel mediálního domu řekne, zda nadále financovat celý ten aparát novinářů a nezbytné techniky, když se mu mocenský záměr začne rozpadat. Zde už i hraje důležitou roli jedna věc: pobyt na výsluní je droga a ta stojí peníze. Hodně peněz. Dál tedy platit nový pokus o návrat, nebo jej raději vzdát? 

Egocentrik to neudělá, prozíravec ano, ale ten zpravidla existuje jen mimo politiku. A tak egocentrik znovu alarmuje svůj redakční aptajlunk, aby sehnal kompro na soupeře a vymáchal ho v něm. Což mnohdy chce silný žaludek, nebo slabý charakter. Nezávislost médií? Zapomeňte na to, existuje pouze v pohádkách, i když menšinově svobodné psaní existuje taky. Jenomže své čtenáře jedním dechem vyzývá, aby přispěli na existenci těchto titulů, pokud chtějí nadále číst jen pravdu. 

Ale zpět k mocným a jen tak mimochodem - když se nedaří, pak se daří šeptandám, čili různým teoriím, jako například, že několikerá prohra na politickém kolbišti už nevyžaduje vlastnictví tolika médií. Pozbývají prý totiž ,,zmysel." Pro jejich majitele to bude obyčejný obchod, pro redakční aptajlunk možné stigma. Z drtivé většiny ho nový vlastník rozpráší. Už se prý hledá.

Ale což, svět se bude točit dál, a po volbách do dalších prezidentských voleb ,,Show must go on."

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Petr Štrompf | středa 25.1.2023 8:52 | karma článku: 7,86 | přečteno: 384x