Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pelikánův údiv nad Chovancovým koltem nízko u pasu

Jak na Divokém západě! Teď už stačí vsunout do ústavy právo jedince bránit se vlastní zbraní. A že už kvůli tomu bylo mrtvých! Nějak podobně lze parafrázovat obavy ministra spravedlnosti Roberta Pelikána.

A to nad snahou Milana Chovance umožnit lidem zákonnou možnost zasáhnout legálně drženou zbraní proti útoku teroristy. Jednoduše řečeno, Chovanec má pro tyto případy ostře nabito, Pelikán se zase údivem chytá za hlavu. Pravdu mají tak trochu oba. Vždy se najde jedinec, který v hnutí mysli může ublížit. Možnost teroristického útoku je ale nevypočitatelná, neboť ji vymyté mozky předem samozřejmě nehlásí. Jisté je vždy pouze jedno – někdo při těchto okamžicích může zemřít. Otázka je, kdo.

Odebrat se na věčnost pochopitelně nebude chtít řádný občan kvůli chorému mozku. Ať už kvůli  tomu křesťanskému nebo islámskému. Smrt je jen jedna, zrovna tak jako náboj v hlavni. Mít právní jistotu, že se mohu v krajní situaci bránit, odhodlanému člověku jen pomůže. Ano, zákon na to z části pamatuje už teď. Chovancův nápad ho „ústavně“ ještě více pojistit není od věci, to si netřeba namlouvat. Protože v okolních zemích se terorismus už zabydlel a mají s ním plno starostí. Co se zabydlelo u nás, je snad sarkastická obava, že se na nás v krveprolití nedostane. A tak libý pan prezident hovoří o jakémsi teroristickém chlápkovi, který se v Čechách potuluje a zřejmě sonduje půdu. Po slovech vrchního velitele ozbrojených sil legální držitel zbraně už pošilhává po trezoru s ukrytou brokovnicí a doufá, že ji nebude muset použít. To pro případ až někdo proflákne, že dotyčný zloduch byl spatřen třeba na Václaváku. Držiteli zbraně se tak ihned vyjeví jeho manželka a dvě dcery, které Václavák v cestě do zaměstnání denně křižují. Pelikánova obava z Divokého západu jde v tu ránu pocitově do háje, protože není šťastnější chvíle, než když se rodina v klidu sejde aspoň u večeře.

A teď k samotným politikům. Ti by přece měli zajistit bezpečnost národa, od toho máme tajné služby a policejní aparát jako takový. S rozumem v hrsti lze souhlasit i s tím, že ne všude mohou bezpečnostní složky v daném okamžiku být. Za tu dobu se může stát všelicos a taky třeba vůbec nic. Protože náboženského pomatence „dostal“ v Pelikánově představě „kovboj“ z Vysočan, co tam zrovna plenil regály v Lídlu. Nebýt jeho, před obchoďákem by byla kupa mrtvol. Ano, taky se může stát, že pomatenec nejdřív zastřelí chlápka z Vysočan, co si zbraň jen vyzkoušel jen střelnici a pak dva roky nic. Život je mnohdy nespravedlivý a musíme to mít taky na zřeteli. Zrovna tak i ten někdejší mediální průzkum, kolik že zbraní se nachází mezi poslanci. Bratru, celá jedna třetina Dolní komory parlamentu má zbrojní průkaz a nepochybně i nějakou tu bouchačku. To je mezi nimi více zbraní, než činí republikový průměr! Nevěří snad politici systému, který spoluvytváří a spoléhají se jen sami na sebe? Upřímnou odpověď bychom z nich asi nedostali, a tak je dobré znát názory aspoň ministra Pelikána. Právo šaríja mu prý není cizí a muslimská komunita taky ne. Pak nechť se nediví, že vztah ke zbraním se rodí z obav o život. Ano, dělo se tak kdysi i na Divokém západě. Našinec má ale často dojem, že v Česku politici Divoký západ v mnoha ohledech už taky dávno vytvořili.

Autor: Petr Štrompf | úterý 17.1.2017 8:15 | karma článku: 24,98 | přečteno: 791x
  • Další články autora

Petr Štrompf

Neklesejme na mysli. Ještě tady máme Hanychovou, Soukupa a další miláčky

Státní kasa děravá jak kulometný terč, řeší se všechno možné a ekonomika už polyká andělíčky. Chmury budoucnosti? Chyba

7.9.2023 v 8:59 | Karma: 17,61 | Přečteno: 542x | Diskuse| Společnost

Petr Štrompf

Ficova kremelská karta. Osvobodilo nás Rusko

Předvolební vřava na Slovensku spirálovitě stoupá. Obliba Roberta Fica, tribuna strany SMER taky. Rétor, který nehledá slova. Rétor, kterému jich stačí málo.

3.9.2023 v 9:04 | Karma: 42,94 | Přečteno: 7613x | Diskuse| Politika

Petr Štrompf

Říkal to už Habsburk: Češi si nebudou umět vládnout sami

Konec první světové války. Radost z rozpadu Rakouska - Uherska. Konec vládnutí Habsburků po tři sta letech. Zrození samostatného Československa. Zrození odnikud nikam.

22.8.2023 v 9:11 | Karma: 22,95 | Přečteno: 876x | Diskuse| Politika

Petr Štrompf

Sbohem, Jano Šulcová

Zemřela herečka, kterou jste museli mít rádi. Už snad ani ne kvůli jejím filmovým rolím, ale i z pohledu osobního kontaktu. Jen ona dovedla novináři říct, aby nemlel hlouposti a neptal se na ně.

29.7.2023 v 14:37 | Karma: 22,97 | Přečteno: 597x | Diskuse| Společnost

Petr Štrompf

Kocábova rada nad zlato. Oligarchové v Rusku už ví, jak na Putina

Už toho, Vladimíre Caroviči bylo dost, tvoje válka na Ukrajině nás ožebračuje. Velmi volná parafráze na názor Michaela Kocába, jak se s tou patálií má Rusko na ukrajinské frontě vypořádat.

4.7.2023 v 9:02 | Karma: 25,74 | Přečteno: 772x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

  • Počet článků 301
  • Celková karma 19,44
  • Průměrná čtenost 1412x
Novinář a spisovatel, publikováno sedm knižních titulů. Autor řady písňových textů a vlastních pohádek s povolením je svým vnukům vyprávět. Zejména tu O opilém krtečkovi. 

Autorova poslední kniha je román z vězeňského prostředí s názvem Kulku neuslyšíš.  Román popisuje příběh studenta práv ve výkonu trestu.

Seznam rubrik