Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MR

Kdy už si konečně uvědomíme tu realitu že, to jde čistě jen za námi, naší generací a naší cestou, a vlastně zákonem, kdy stejně jako ti před námi a po nás, se nerodíme s dnešním stavem vědomí, nemáme žádné, a tak se vše musíme učit, poznat, zakusit, a poznat, aktualizovat minulost na svoji generační dobu. Tím pádem vlastně si vytváříme, jsme v určité realitě a náš projev vlastně je o stavu tohoto vývoje. To se zde bohužel stále dokola opakuje u každého, kdo se zde narodí.

Co nám říká nedávná minulost. Naše 1. republika dostala do vínku, mnohonárodnostní stát, pak dvě zaostalé území a to Slovenska, Zakarpatské Ukrajiny, kde bylo potřeba vše od infrastruktury, vytvořit a rozvinout. Pak tu byla silná menšina Němců, zvláště ti v bohatém Karlovarském a Ústeckém kraji, Maďarská menšina na Slovensku. Vlády museli balancovat mezi tlakem Němců v pohraničí a tlakem Slováků na svoji "samostatnost", pak tu byla velká hospodářská krize 1929. Tehdejší společnost měla silné organizace, třeba Sokol, Orel, pracovali s mládeží a rozvinutím republiky, byli tu Legionáři, a vnitřní sociální "svépomoc" rozvoj, přes různé spolky. Pak přišel Mnichov a vlastně "rozsápání" republiky, Němci, Těšínsko, Slovensko se odtrhlo, Maďaři chtěli Žitný ostrov ... . Následovali přesuny obyvatelstva, okupace a likvidace obyvatel v koncentračních táborech, celé skupiny. Zde pak byla 1. vlna emigrace. Pak zde byl 1. -2.-3., odboj. Atentát na Heydricha, jenž výrazně napomohl anulovat Mnichovskou dohodu a zajistit poválečné uspořádání ČSR, znamenal stanné právo denně popravy lidí, vyhlazení Lidic, Ležáků. Tehdy se snažil Churchill, u spojenců prosadit tzv. Jadranskou cestu, tak aby uchránil střední Evropu od anexe Moskvou a Stalinem. To byla vlastně 1. a 2. genocida naší společnosti. Po roce 1945, zde chyběla už značná část společenské duševní, duchovní, vojenské a další elity, tak aby vyvinula, tlak na Beneše a snahu Gottwalda, nás přidat k Moskvě. KGB už tehdy připravovala půdu pro rok 1948, a puč.

0 0
možnosti
MR

Tím pádem nám bylo znemožněno jít tzv. Rakouskou cestou, kde bychom někde v 60-70. letech byli na úrovni dnešního Švýcarska, anebo Japonska.

Přišel převrat 48. 2. vlna emigrace, a celospolečenský teror, dle instrukcí Moskvy. Inteligence, duchovní byli vyhnání do pracovních táborů, pak nastal hon na sedláky, živnostníky, a monstr politické procesy, tak že zde vládl teror a strach i u mocných.

K tomu zde bylo vylidněné pohraničí, oslabena mužská populace a Slovensko. Pak přišla měnová reforma 1953, a ožebračení celé společnosti. Problém byl i s návratem, bankovního zlata, kde byl oprávněný nárok, vlastníků znárodněných firem.

Pak přišlo Pražské Jaro, určité nadechnutí, ale ve stínu roku 1956 a Maďarska. Přišel vpád vojsk Varšavské smlouvy a okupace Ruskem do roku,1991. Další vlna emigrace, čistek a normalizace. Ekonomika byla rozvracována RVHP, republika musela navíc živit až 200. tisícovou armádu.Po roce 89. Strach západu, vedl k pomoci, tak aby nedošlo k chaosu. Tato pomoc pak byla tzv. vykoupena přijetím tzv. odborářského socialismu Západu, jež přerostl do EU, a lidského a dotačního inženýrství.

Tím pádem byla oslabena cesta tzv. vydřít si novou cestu a poznat i cenu, a tím pádem hodnoty.

Evropa vsadila na rozvoj mladých, ale zapomněla na druhou stranu rovnice, to, co z uhlí vytváří diamant, a to tlak života, poprat se o své místo na slunci. Tím pádem Evropa přišla o svoji duševní, duchovní, vědeckou, uměleckou ... elitu a státníky typu maršál de Gaule, W, Churchill, Mitterrand, Kholl ... . Vytvořil se kolektivní socialismus a Evropa je už pro rozvinutější svět jen skanzen.

To hlavní je a cesta jak z toho ven, je, uvědomit si zákon-ny vytváření generačního – lidského vědomí, jež zde stále dokola podle určitých principů, opakuje proces svého vzniku a cestu rozvoje kde jsou, fáze s typickým projevem a rozvojem. Minulost je jednou pro vždy daná, je jen naše doba, stav doby, ve kterém se tvořilo naše vědomí, a to je i pohled na věc.

0 0
možnosti
JL

Vazeny pane Petre Štrompfe. Nemecke druhe vase jmeno dava vasemu clanku pravy duraz. Pisete vsak presne, jak se ti cesti bratri chovaji jiz od zavrazdeni Vaclava III v Olomouci az do dnesniho dne.

Nechme vsak minulosti a podivejme se na dve udalosti, ktere nam ty line Cechy ukazi v pravem svetle. Snad ten zacatek Ceskoslovenska je dukazem tim nejvetsim. Sest muzu (vedene politikem) nam poskladalo stat, ktery se nedal zvladnou. Ekonomicky, politicky, geograficky a hlavne v narodnostni rozdilnosti tohoto celku. Jen tech materskych jazyku na tomto malem uzemi. Chteli jsme se zbavit Rakouska/Uherska, ale politicke dokumenty vychazely prave z obdobi tohoto celku. Ustava zmenila jen cisarsky titul a nahradilo se to prezidenskym titulem, ktery nemel zadnou politickou moc (nebo jen malou) My jsme to nahradili "panem tatickem Masarykem" a diky, vydrzelo to delsi dobu.

Tato Ustava se dozila uctihodneho veku a drti nas jeste dnes. Jako kdyby ti dva podepsani neumeli dat neco lepsiho dohromady te Ceske republice k narozeninam toho roku 1993. To melo byt ukonceni premeny komunistickeho dobra a nastoleni demokracie. Se zakladnim zakonem z dob R/U (1867) se potacime celych dalsich 30 let. Nedokazeme si v nasich linych hlavach uvedomit ty nedostatky v teto listine, kdy volby nic neresi, davame moznost disponovat s penezi republiky podle prani vlady bez kontroly, dava moznost "trafikam" a Snemovna s nutnosti dat vlade duveru, vytvari tak koalicni diktaturu, ktera ma cele ctyri roky mandat bez naruseni. Nakonec se velice divime moznostem byt zvolen obcan do pozice statni spravy, ktery byl komunistou pred rokem 89!!! A to jsme nepostavily KSC mimo zakon. Tak nam jen to nadavani na polityky zusralo. A to je jedine co umime.

Dekuji za pozornost.

0 0
možnosti
VK

Habsburk to říkal. No tak určitě... Ale nezapomínejte, co říkal Mistr Jan Hus: Nevěřte všemu, co najdete na internetu

2 0
možnosti
JM

J66a41n 94M74a92r58e64k

23. 8. 2023 2:32

S tím Husem, to se mi líbí.

0 0
možnosti
Foto

J43i79r63i 51C16i30z

22. 8. 2023 12:28

Nadpis pekny, jenze pricina tech tezkych chyb pri volbach politickych reprezentantu je evidentne jinde, nez uvadite. Po I.WK se rozhodly kolonialne-otrokarske staty V.Britanie a Francie vyradit jednu evropskou mocnost R-U a tim by byla na jejich strane presila 2 na 1(Nemecko). Obcanu novych statecku se nikdo neptal v referendu, zda s parcelovanim souhlasi. To ta "demokraticka" banda stariku ve Versailles uplne pominula. Co si ale ponechala byl velky vliv v novych statech, CSR tehdy skoro ridila Francie. Jak se postupne ukazoval to nesmyslne deleni, lide etnickych mensin zacali byt cim dal vic nespokojeni s vladou jednoho etnika nad jejich zivoty. A vse vyustilo v II.WK, protoze ta banda otrokaru z Versailles obrala treba Nemecko o 20% uzemi, kde prevazovali etnicti Nemci. Vysledek II.WK zname. Co ovsem bylo dusledkem, ze ve vychodnich statech byl po r.45 zaveden bolsevicky politicky system vc. zakonu. Nemecko podrizene sprave USA prijalo zcela nove demokraticke zakony a dostalo ekonomickou podporu. Tak to probehlo v Japonsku nebo J.Koreji. CSR s bolsevickymi zakony podle vzoru SSSR je ma stale ve svem zakonodarstvi a neni absolutne politicka vule je zmenit. Prijetim zakonu a systemu z osvedcenych demokratickych statu by nedochazelo k excesum politiku, protoze zakon by je poslal za mrize. No a nasledne by se politicka scena vycistila od vsech tech grazlu a pijavic, coz by nepochybne melo velky vliv na celou spolecnost. Jestli k tomu nekdy dojde je ve hvezdach.

0 2
možnosti
MK

Co to melete za nesmysly? Jak to že se lidí niko neptal?

Po první světové válce bylo na mnoha místech uskutečněno lidové hlasování (tehdy se tomu říkalo plebiscit) o tom, kam má dotyčné území patřit.

Taková hlasování se uskutčnila např. na Těšínsku, v Korutanech, v Sársku ... najděte si to na netu a vzdělávejte se. Pokud možno dříve, než zase napíšete nějakou blbost.

1 0
možnosti
MC

Jen málo států si dovede dobře vládnout, protože mnozí lidé nejsou ochotní přiznávat své vůdce pro dobrý rozvoj ani ve svých rodinách. Nejen Češi, ale celý svět je postaven na kompromisech, které mnohdy nejsou nikomu prospěšné. Svět je induvidualistický, ale lidé ho stále stlačují do kolektivismů, které nefungují a pouze vedou k totalitám. Až pochopíme, že státy musí být štíhlé, aby lidé neztráceli svobody, nebudeme odevzdávat selský rozum na štít totalitě.

0 0
možnosti
Foto

Říkal to už Habsburk, já měl jsem v noci sen...

3 0
možnosti
Foto

Jojo. A kde je Habsburkům konec

1 0
možnosti
FD

A rakušáci a němci si umí vládnout.Všude samý průs,er!

0 0
možnosti
JB

J10i64r86i 68B39o27r

22. 8. 2023 9:43

Jo jo, " zlaté české ručičky. " Radit můžeme všem okolo. I ta slavná První republika dožívala z RU. Komunisti to potom dorazili.

2 0
možnosti
  • Počet článků 301
  • Celková karma 19,44
  • Průměrná čtenost 1412x
Novinář a spisovatel, publikováno sedm knižních titulů. Autor řady písňových textů a vlastních pohádek s povolením je svým vnukům vyprávět. Zejména tu O opilém krtečkovi. 

Autorova poslední kniha je román z vězeňského prostředí s názvem Kulku neuslyšíš.  Román popisuje příběh studenta práv ve výkonu trestu.

Seznam rubrik