Novoroční ohňostroj ano, či ne? Exploduje i logika

Téma dnešních dnů? Světelná velkoměstská show s celým tím rámusem škodí přírodě. Jeden den zbytečného zmatku ve zvířecí říši.

 Úchvatné, kdy se krása střídá s nádherou. Tak hodnotí část veřejnosti novoroční ohňostroje napříč republikou. Šílené, zbytečné a stresující. Hlavně pro ptactvo, o jiných živočiších ani nemluvě. Tak to zase hodnotí ochránci přírody. Kdo má pravdu? Ptát se ptáků nemůžeme. Drží zobák. A měli by ho i ti, kteří se ohánějí argumenty, v nichž není špetka logiky. Ta totiž exploduje jako první. A teď proč: Jednorázová podívaná, ať už z jakéhokoliv místa české metropole , odezní na Nový rok po zhruba šesti minutách. Pak si ji užijeme zase za rok. Nebo raději ne. Však už víme proč. Ptačí říše v té tmě si té kanonády přece vytrpěla už tak dost. Tolik ornitologové, zejména ti pražští. Nepochybně i někde jinde. Nejlépe by bylo ohňostroj zakázat. Jenomže je tady i poslední den v roce. Silvestr. V kalendáři už nesymbolizuje pouhé jméno. Krom toho, že se tak jmenuje málokdo. Zato leckdo ten den vnímá jako výstřel z Aurory - opít se a o půlnoci k nebi vystřílet bohaté zásoby zábavné pyrotechniky. Stačí se podívat k obloze a pro příklad zůstaňme v Praze. Obloha s prvními sekundami nového roku hoří, jak při bombardování Drážďan. Nikoliv šest minut, ale další dlouhé minuty. Ani se nezmiňuji o sporadickém rachotu petard hodiny před půlnocí. Novoroční ohňostroj je proti tomu rámus z dětského bubínku.

 A teď k uvažovaným zákazům:. Všimněte si, že varovný prst zdvihají jen ochránci přírody. Silvestrovské oslavy jaksi ve svých komentářích pomíjejí. Vědí proč. Tradiční masová zábava je především vůlí většiny, s kterou lze diškus jedině prohrát. Rovněž si všimněme, že i politici se v daném tématu omezují jen na vágní úvahy. Taky dobře vědí, že by nepochodili. Takže o Silvestra práskejme, leč nám peněženky na pyrotechniku stačí, ptáci už to nějak přežijí.

Hlavně někam ukliďte domácí mazlíčky, pejsky a kočičky. Ti by trpět hlukem a šokem vůbec neměli. A na Nový rok? Chraň vás Všemohoucí, aby se zase ze "Stalina", nebo z kopce na Vítkově, valila do pražské kotliny kanonáda, jak u Verdunu!  Logika výše uvedeného ale už nikoho moc nezajímá. Spíše nechce zajímat. Držet zobák a hotovo dvacet!. Jako ti ptáci o Silvestra i s pseudoochránci přírody v jednom šiku.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Petr Štrompf | neděle 15.12.2019 9:43 | karma článku: 9,50 | přečteno: 326x