Je jedno kdo bude prezident. Vládnou nám světové burzy

Bureš, Pávek, Nerudová nebo Pepek Vyskoč....Posledně jmenovaný je přezdívka podnikatele Březiny, ale dost už o tom, kdo vystřídá ,,lihouše" Miloše Zemana.  

Veřejná volba hlavy státu je už svým dílem show nebo-li divadlo, které, my Češi, rovněž svým dílem milujeme. Slouží jako důvod k debatám, rozkolům v rodinách, hádkám v hospodách, kde hned lépe chutná pivo. Jenomže tohle divadlo, které ovšem adeptům na prezidentský stolec zajišťuje v případě úspěchu u plebsu ceremoniální přepych v Lánech a hromadu peněz, je nám, obyčejným lidem, de facto k ničemu. 

Záruka, že nás po lednové volbě prezidenta nevyhodí z práce je nulová, že pivo levnější nebude je dvou set procentní jistota a že nám nový prezident přidá na platu je představa přímo k popukání. 
Takže hezky zase k soustruhům a každý makáme sám za sebe, protože v Lánech se spravedlnosti dovolat taky nepůjde. 

Proč? Prezidentské pravomoci k lidem v podhradí jsou nulové taky. Jediným, čím může nový prezident plebs potěšit, je to, že se bude chovat jako chlap a přizná, že se v něčem mýlil. A slůvko MÝLIL je po současné zkušenosti s hradním pánem přímo zaklínadlem do budoucna, máme-li si vážit i sami sebe. Protože už nesmí docházet k tomu, aby soudně prokázané lži byly přecházeny přezíravým mlčením, kdy plebs je pro někoho jen obtížný hmyz a stroj na vházení hlasovacích lístků.

Soudnost a pokora - to jediné na pražský Hrad patří, nic víc, a nic méně. Politika naše i ta světová je totiž v rukou burziánů a jinak to taky nebude. Musíme kupovat vše, co sami nemáme  a nemáme toho hodně. Vláda peněz je i naší vládou v zastoupení těch, co si na politiky v drtivé většině hrají. 
Prezident je pak jen ten, kdo se může spolu s námi děsit, co politici ve Sněmovně vyvádějí, ale sám nezmění nic. Jedno ale asi ano. Buď budeme stále národem Švejků s panákem becherovky a cigárkem v ruce nebo společností, která dovede držet hlavu hrdě vztyčenou a ne se stydět, když místo prezidentské zástavy vlají na Hradě červené trencle. To pak patriota víc zabolí i ta díra v peněžence...

Autor: Petr Štrompf | úterý 1.11.2022 14:49 | karma článku: 28,94 | přečteno: 3750x