Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

S Paroubkem do Řecka

Tak ona už to není žádná legrace. Řecko, po léta beznadějný černý pasažér eurozóny, je definitivně na kolenou. Kdyby socialistická řecká vláda Jorgose Papandrea měla odvahu k zásadním ekonomickým reformám a měla k dispozici vlastní měnu, nemuselo by dnes Řecko čelit bankrotu.

Nemá. Platidlem je euro a o osudu Řecka rozhodují Evropská centrální banka ve Frankfurtu nad Mohanem a Evropská komise v Bruselu.

Řecko si po celá desetiletí žilo nad poměry. Žádné reformy tamního prostopášného sociálního systému, žádná zdravotní reforma, žádná penzijní reforma, rostoucí počet byrokratického aparátu a zkostnatělé pracovní právo.

Pokud se k tomu přidají dopady současné ekonomické krize, Řecko se nachází v katastrofální situaci a to i přesto, že statistická data o vlastní ekonomice falšuje, až se jim od pera práší.

Řecký deficit veřejných financí dosahuje aktuálně 12,75% HDP (země, která platí eurem, musí mít dlouhodobě schodek nižší než 3% HDP).

Euro se tím poprvé ve své historii dostává pod reálný ekonomický tlak a v Bruselu i Frankfurtu panuje zděšení: podobné problémy už přiznali kromě Řecka i Španělsko, Portugalsko a Irsko. Poprvé v dějinách společné měny je na pořadu dne otázka, co bude s eurem dál, pokud členské země nezačnou provádět skutečné a hluboké strukturální reformy?

Evropská komise předepsala Řecku hořké kapky: reformu penzijního systému včetně zvýšení hranice odchodu do důchodu, reformu zdravotnictví, liberalizaci podnikání, rychlou reformu pracovního práva, výrazné snížení počtu státních zaměstnanců spojené se snížením objemu mezd pro státní zaměstnance v řádech desítek procent (návrh snížit v Čechách objem finančních prostředků o 4% narazil na hrubý odpor zdejších státních zaměstnanců, což je směšné v porovnáním s řeckou realitou!).

Ani v Bruselu, který tak často podléhá optimistickému nahlížení na realitu skrze růžové brýle, ale nikdo moc nevěří, že Řekové něco zásadního udělají. Nakonec, téměř okamžitě řečtí státní zaměstnanci pohrozili celonárodní stávkou, pokud se vláda pokusí "něco reformovat".

Emisím vládních dluhopisů v Řecku, Španělsku a Portugalsku burzy nevěří. Jednotná měna euro se otřásá v základech.

Blahobyt je tak nakažlivý a strádat se nikomu nechce!

A v Čechách démonicky ovládá veřejnost socialista Paroubek. Jako by se nás nic netýkalo, jak bychom neviděli to, co se kolem nás děje.

Jiří Paroubek si za peníze daňových poplatníků otevřel cestovní kancelář do Řecka. Slibuje nám příjemnou dovolenou, víc peněz, méně práce a starostí. Všem rozdá všechno a nikoho to nebude nic stát.

Tak, jako řečtí a španělští socialisté, ani on nevidí důvod zásadně reformovat výdajovou stránku státního rozpočtu. Rozhazuje a rozhazuje.

Veřejnosti se zjevně líbí jeho návrhy na uvalení vysokých daňových sazeb na vyšší příjmové skupiny společnosti.

Část seniorů oceňuje mimořádný důchod, ale Paroubek jim na oplátku neříká, že o to chudší budou sociální a zdravotní systémy (tak důležité právě pro seniory).

Na hloupém třicetikorunovém poplatku se podařilo zdiskreditovat snahy o jakoukoliv zdravotní reformu.

Paroubkova cestovka to valí "směr Řecko" a nemá žádnou pojistku pro bezpečný návrat svých klientů. Ti ji ovšem nezajímají, tak jako ji nezajímali nikdy.

A tak, než si koupíte poukaz do krachujícího Řecka "s Jirkou", obtěžujte se čtením zpráv zahraničních rubrik českých novin. Zjistíte, že cestovat s Paroubkovou cestovní kanceláří dvakrát moudré není.

Až to tady totiž Paroubkovi socialisté celé zruinují, bude nucená správa z Bruselu nebo Mezinárodního měnového fondu fakt bolet. A docela jistě víc ty, kteří se s ním dnes chystají na dovolenou svých snů. Jenom ještě neví, že to bude do socialisty zbídačeného Řecka.

Autor: Ivo Strejček | středa 10.2.2010 8:00 | karma článku: 45,69 | přečteno: 5631x
  • Další články autora

Ivo Strejček

Dotace, přerozdělování, korupce

Tento text není o Davidu Rathovi, přestože z „příběhu“ onoho poslance vychází. Není totiž nijak zapotřebí komentovat nahrávky „šustění“ bankovek, při jejich přepočítávání a skládání do krabice od bot. Je zbytečné vyjadřovat své názory nad odpudivými informacemi, které každý den přicházejí a budou přicházet.

30.5.2012 v 8:10 | Karma: 22,79 | Přečteno: 1094x | Politika

Ivo Strejček

Co přivezl Nečas z Bruselu?

Výsledek jednání vrcholných představitelů EU 8.-9. prosince 2011 v Bruselu potvrdil zrychlování skryté tendence dělení EU na bloky "euro" a "ne-euro".

12.12.2011 v 9:17 | Karma: 23,48 | Přečteno: 1302x | Politika

Ivo Strejček

Dluhy: příčina či důsledek?

Kdyby se současné ekonomické problémy většiny členských zemí Evropské unie daly vyřešit výměnou jejich ministerských předsedů a vlád, bylo vše podstatně jednodušší.

2.12.2011 v 14:25 | Karma: 22,18 | Přečteno: 1217x | Ekonomika

Ivo Strejček

"Kde je Berlusconi?" zuří v Evropském parlamentu zelení

"Do Evropského parlamentu má přijet na návštěvu Silvio Berlusconi," začal svoji řeč v úvodu prvního poprázdninového zasedání této instituce ve Štrasburku předák evropských liberálů Guy Verhofstadt " a my tady nic nevíme".

13.9.2011 v 16:15 | Karma: 23,05 | Přečteno: 1455x | Politika

Ivo Strejček

Armáda potřebuje respekt, ne odvody branců

Ministr Vondra zvažuje návrat k povinným odvodům branců, protože armádě se prý nedostává některých specializovaných profesí, jako jsou počítačoví experti, letci či profesionálové z oblastí spojovací techniky .

9.9.2011 v 10:21 | Karma: 21,33 | Přečteno: 1249x | Politika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Sadiq Khan: první muslim jako starosta Londýna a první, kdo jím je už potřetí

4. května 2024  17:46,  aktualizováno  20:43

Starostou Londýna byl znovuzvolen labourista Sadiq Khan. Mandát obhájil potřetí v řadě, což se...

U nás cyklostezky, v Polsku dálnice. Využít dotace EU jsme vždy nezvládli, říká expert

4. května 2024

Premium Od vstupu Česka do Evropské unie uplynulo 1. května 20 let. Jak tu dobu zhodnotit? Podle politologa...

Alijev má majetek i u vás, EU zavírá oči, říká novinářka o korupci v Ázerbájdžánu

4. května 2024

Premium Leyla Mustafajeva je prozatímní šéfredaktorkou ázerbájdžánského protikorupčního serveru Abzas...

Auto za tahačem s tankem zastavilo. Už ale ne kamion, který osobák sešrotoval

4. května 2024  9:48,  aktualizováno  19:54

Při nehodě tří aut zemřel na dálnici D1 mezi Bohumínem a Polskem jeden člověk, další dva jsou...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 69
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2903x
Autor je od roku 2004 poslanec Evropského parlamentu za ODS. Jeho stránky jsou www.istrejcek.cz .Narozen 11. ledna 1962 v Novém Městě na Moravě. Vystudoval Pedagogickou fakultu University Jana Evangelisty Purkyně v Brně a stal se učitelem, vyučuje angličtinu a zároveň i překládá. V letech 1996 - 1997 byl tiskovým mluvčím předsedy vlády Václava Klause a vlády ČR. Od roku 1998 do současnosti pracuje jako člen Zastupitelstva města Žďáru nad Sázavou, členem městské rady byl v letech 2002 - 2005. V Evropském parlamentu působí v Hospodářském a měnovém výboru a jako náhradník v zemědělském výboru. Je členem delegace Evropského parlamentu pro spolupráci s Čínou. Je ženatý a má dvě děti, hovoří anglicky a rusky.

Seznam rubrik