Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kam s ním (s mlékem)?

Nejen na televizní obrazovky ale také na přední stránky novin se dostaly fotografie farmářů, jak hromadně rozlévají mléko do polí.

Situace došla tak daleko, že jeden bavorský politik vrazil v ostré debatě tamní selce facku a v jiné části Německa rozlité mléko kontaminovalo rybník, ve kterém následně vyhynuly všechny ryby.

Co se děje a jak na tom jsou čeští zemědělci?

Základním problémem je celosvětový pokles spotřeby mléka, na což trh reagoval poklesem výkupních cen. Trh se zemědělskými produkty je po léta skrz naskrz regulován, na všechno jsou přísně kontrolované (a penalizované) kvóty, vše je dotováno.

V zemědělství se již nedá mluvit o volném trhu, který by svou „neviditelnou“ (a dodávám blahodárnou) rukou usměrňoval produkci v reakci na poptávku.

Zemědělská politika ČR je již plně v rukou Evropské komise v Bruselu a plně podléhá tzv. Jednotné zemědělské politice EU. Český ministr zemědělství je již nesvéprávným ministrem, protože klíčová rozhodnutí nedělá ani on, ani jeho ministerstvo, ani vláda ČR.

Jednou za čas odjede na schůzku resortních ministrů a po dohodě s ostatními se vrátí zpátky do Prahy, aby vykonal to, co si odsouhlasili (či co nám bylo odsouhlaseno, což je sice méně politicky korektně řečeno, ale o to pravdivější).

Přesně tohle se minulý měsíc stalo. Ministři zemědělství členských států EU rozhodli:

  • Producenti mléka dostanou příští rok pomoc v celkové výši 280 milionů eur.
  • EU bude i nadále dotovat export mlékárenských přebytků do zemí mimo Evropu
  • EU bude vykupovat sušené odstředěné mléko a máslo prostřednictvím intervenčních nákupů
  • Evropská komise rozjede program dotací „mléko do škol“.
  • Vlády členských zemí EU mohou ztráty farmářů dorovnat z vlastních rozpočtů.

Jsou to opatření, která neřeší podstatu problému a bolestivá rozhodnutí odkládají do budoucna. Nabízím několik vysvětlení proč.

  1. Rozlévat mléko je plýtvání. Sami zemědělci to vědí, a proto se k této formě protestu mnozí nepřipojili (například Asociace soukromého zemědělství).
  2. Čeští vyjednavači vstupu ČR do EU vyjednali v letech 2002 – 2004 chybné přístupové podmínky. Zatímco řecký farmář má na 1 hektar 600 eur přímých dotací, český farmář pouze 200 eur. Český farmář získává 53% toho, co jeho rakouský kolega. Výsledkem je nižší konkurenceschopnost. ČR již dováží pro svou spotřebu tradiční české produkty: cukr a len, drůbeží maso a vepřové.
  3. Důsledky dotací na vývoz mlékárenských přebytků mimo EU jsou strašné! Je to hanebné chování EU vůči tamním producentům. Ti nejsou schopni konkurovat cenou (nemají dotace) a proto se jejich životní úroveň vinou rozmařilého systému Jednotné zemědělské politiky EU významně snižuje.
  4. „Mléko do škol“ zní hezky, že? Mnozí si ještě pamatujeme doby, kdy se ve školách mléko popíjelo jako součást ozdravné politiky socialistického státu. Tento program pružně navazuje na náměty z dílny Evropské komise „zelenina do škol“ či „ovoce do škol“. Výsledkem budou neefektivní alokace a plýtvání.
  5. Dorovnání na úroveň výkupních cen v okolních členských státech se zřejmě čeští zemědělci nedočkají. Státní pokladna je skoro prázdná.
  6. Požadovat změnu pravidel podepsaných v přístupové smlouvě ČR k EU je nereálné. EU přístupové smlouvy nemění. Buďto má země politiky z „první ligy“ (Klausova prozíravost vyjednání výjimky z Listiny základních práv EU se v budoucích letech ještě ukáže), nebo má země hodné „proevropsky“ smýšlející politiky, kteří v EU nedělají problémy a proto je všichni mají rádi. Výsledkem ovšem je (například) tragické postavení českých zemědělců.
  7. V EU se již nějaký čas mluví o reformě Jednotné zemědělské politiky. Očekávat ale nějakou změnu je bláhové. Finanční transfery ve prospěch francouzských farmářů, italských a řeckých vinařů a španělských producentů ovoce upevňují stav blahobytu tamních farmářů. Představitelé těchto států ukončení takového období dobrovolně nedopustí (farmáři jsou voliči!).
  8. Pokud dojde k otřesu uvnitř zemědělské politiky na úrovni EU, otřese se ve svých samotných základech projekt EU jako celek.

Příběh „kam s mlékem“ je plně založen na dlouhodobém neúspěchu dotací. Dotace pokřivují trh, nerovnoměrně a klientelisticky odměňují některé na úkor jiných.

Jednotná zemědělská politika se již dávno přežila. Je to věčně nenažraný Otesánek, který chce stále víc. Je to politika centrálně řízená, která nebere ohledy na rozdílnosti mezi svými členy.

Jsem si jist, že čeští zemědělci ani tak nestojí o dorovnání plateb jako o rovnost podmínek. To by se ale museli vrátit do období před rok 2004 (vstup ČR do EU). A mnozí to již dnes ví.

Autor: Ivo Strejček | úterý 10.11.2009 0:00 | karma článku: 20,90 | přečteno: 1051x
  • Další články autora

Ivo Strejček

Dotace, přerozdělování, korupce

Tento text není o Davidu Rathovi, přestože z „příběhu“ onoho poslance vychází. Není totiž nijak zapotřebí komentovat nahrávky „šustění“ bankovek, při jejich přepočítávání a skládání do krabice od bot. Je zbytečné vyjadřovat své názory nad odpudivými informacemi, které každý den přicházejí a budou přicházet.

30.5.2012 v 8:10 | Karma: 22,79 | Přečteno: 1094x | Politika

Ivo Strejček

Co přivezl Nečas z Bruselu?

Výsledek jednání vrcholných představitelů EU 8.-9. prosince 2011 v Bruselu potvrdil zrychlování skryté tendence dělení EU na bloky "euro" a "ne-euro".

12.12.2011 v 9:17 | Karma: 23,48 | Přečteno: 1302x | Politika

Ivo Strejček

Dluhy: příčina či důsledek?

Kdyby se současné ekonomické problémy většiny členských zemí Evropské unie daly vyřešit výměnou jejich ministerských předsedů a vlád, bylo vše podstatně jednodušší.

2.12.2011 v 14:25 | Karma: 22,18 | Přečteno: 1217x | Ekonomika

Ivo Strejček

"Kde je Berlusconi?" zuří v Evropském parlamentu zelení

"Do Evropského parlamentu má přijet na návštěvu Silvio Berlusconi," začal svoji řeč v úvodu prvního poprázdninového zasedání této instituce ve Štrasburku předák evropských liberálů Guy Verhofstadt " a my tady nic nevíme".

13.9.2011 v 16:15 | Karma: 23,05 | Přečteno: 1455x | Politika

Ivo Strejček

Armáda potřebuje respekt, ne odvody branců

Ministr Vondra zvažuje návrat k povinným odvodům branců, protože armádě se prý nedostává některých specializovaných profesí, jako jsou počítačoví experti, letci či profesionálové z oblastí spojovací techniky .

9.9.2011 v 10:21 | Karma: 21,33 | Přečteno: 1249x | Politika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto za tahačem s tankem zastavilo. Už ale ne kamion, který osobák sešrotoval

4. května 2024  9:48,  aktualizováno  21:52

Při nehodě tří aut zemřel na dálnici D1 mezi Bohumínem a Polskem jeden člověk, další dva jsou...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Sadiq Khan: první muslim jako starosta Londýna a první, kdo jím je už potřetí

4. května 2024  17:46,  aktualizováno  20:43

Starostou Londýna byl znovuzvolen labourista Sadiq Khan. Mandát obhájil potřetí v řadě, což se...

U nás cyklostezky, v Polsku dálnice. Využít dotace EU jsme vždy nezvládli, říká expert

4. května 2024

Premium Od vstupu Česka do Evropské unie uplynulo 1. května 20 let. Jak tu dobu zhodnotit? Podle politologa...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 69
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2903x
Autor je od roku 2004 poslanec Evropského parlamentu za ODS. Jeho stránky jsou www.istrejcek.cz .Narozen 11. ledna 1962 v Novém Městě na Moravě. Vystudoval Pedagogickou fakultu University Jana Evangelisty Purkyně v Brně a stal se učitelem, vyučuje angličtinu a zároveň i překládá. V letech 1996 - 1997 byl tiskovým mluvčím předsedy vlády Václava Klause a vlády ČR. Od roku 1998 do současnosti pracuje jako člen Zastupitelstva města Žďáru nad Sázavou, členem městské rady byl v letech 2002 - 2005. V Evropském parlamentu působí v Hospodářském a měnovém výboru a jako náhradník v zemědělském výboru. Je členem delegace Evropského parlamentu pro spolupráci s Čínou. Je ženatý a má dvě děti, hovoří anglicky a rusky.

Seznam rubrik