Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Co o nás prozradila sněhová kalamita

Je leden a hodně sněží. Tak to má být. Nakonec, obyvatele z Vysočiny nebo jiných českých a moravských hor zpravidla sníh nepřekvapuje. Jsme na něj zvyklí. Dokonce víme, že když hustě sněží, je normální, že se musí jezdit opatrněji, pohybovat po chodnících obezřetněji a cestu z domu si vyhrnout či vymést sám. Tak o čem nás letošní kalamita poučila?

Už to není sníh v lednu, ale kalamita Daisy

Pustíte si televizní zprávy a 10 minut se na vás valí neobyčejné příběhy, které podtrhují výjimečnost a katastrofičnost povětrnostní situace.

Otevřete si noviny a na několika stránkách se rozebírají meteorologické mapy, pozice tlakových níží, směry větrů. Velké nadpisy hlásají, že už „jen tak“ nesněží, že je tu sněhová kalamita Daisy. Čtenář zvyklý na poetické názvy děsivých hurikánů snadno podlehne pokušení domnívat se, že se na nás řítí něco srovnatelného s příšernou katastrofou v New Orleansu.

Jako bychom ztratili zdravý rozum. Sníh k zimě patří. Byl tu vždycky a bývalo ho víc. Každá zima opakovaně připraví podobnou nadílku.

Zkusme zase žít bez mediálních titulků, které pouze zvyšují čtenost novin a sledovanost televizních kanálů. Zkusme se držet zdravého (a zejména vlastního) rozumu.

Pocta silničářům a hasičům

O co víc mediálního překrucování reality našich životů, o to víc přihlouplých poznámek a rádoby vtípků na adresy silničářů.

Silničáři, jako obvykle, odvedli solidní práci. Hasiči, jako obvykle, nabídli cennou pomoc.

Pokud se hustě chumelí a k tomu fouká vítr, tvoří se jazyky a závěje. Tam, kde před chvílí projel pluh, je za chvíli závěj. Udržovat stovky kilometrů sjízdnými, to je panečku fuška. Klobouk dolů před všemi, kteří v průběhu kalamity téměř nespí a poctivě se starají o sjízdnost komunikací.

Řidič jako „borec nakonec“

Za ta léta, co jsme na sníh na Vysočině zvyklí, víme, že se má jezdit opatrně, normálně a s rozumem. Víme, že se na podzim pneumatiky přezouvají na zimní, že se jezdí s plnou nádrží a že je pro jistotu dobré mít v kufru malou lopatu. Tušíme, že v ostřikovači má být dostatek nemrznoucí kapaliny a když už musíme ve sněhové kalamitě vyjet, přibalíme do kufru i teplé boty, čepici a svetr navíc.

Ale ne všichni. Valná většina problémů na vozovkách není způsobena špatnou prací silničářů, ale bezohledností řidičů samotných. To oni jsou těmi „borci nakonec“, kteří se řítí silnicí závěj ne-závěj.

Neuvěřitelná absence pudu sebezáchovy umožní mnohým vydat se na cestu vozidlem v tak mizerném technickém stavu, že zůstává rozum stát. Komplikovanost situace podtrhují věčné příběhy přetížených kamionů, které blokují silnice ve stále stejných stoupáních. Netrpělivost „mistrů volantu“ při předjíždění vede k přímému ohrožení ostatních účastníků provozu.

Sněhová kalamita nám tak sděluje nepříjemné pravdy o nás samotných: jsme bezohlední, řídíme bez schopnosti myslet i na to, že na silnici nejsme sami. Jsme pohodlní a za svá selhání obviňujeme jiné.

Kdo má uklízet chodníky?

Obce nebo majitelé nemovitostí, podél kterých veřejný chodník vede?

Karel Havlíček Borovský, onen liberál každým coulem, ve své zajímavé eseji „Co jest obec“ (1846), píše: „proto jest obec, jest společnost, aby, co jednotlivý sám dovésti nemůže, spojené síly dokázaly“. A já bych dodal, že kdo vlastní majetek, ten se o něj má i náležitě starat.

Občané měst platí daně. Část těchto daní je příjmem obecních rozpočtů. Na co tyhle peníze obce používají, je na moudrosti a hospodárnosti jejich představitelů (které si pravidelně volíme).

Patří tedy úklid města (ať v zimě či v létě) do náležité kolonky rozpočtu, na kterou má město vždy mít? Ano. A pokud budou mnozí namítat, že na náležitý úklid městských komunikací město prostě nemá, pak se vy, daňoví poplatníci, sem tam podívejte, na co jiného město má – a stamiliony!

Než, například, kultuře městských akvaparků a městských zimních stadionů, dávám přednost spraveným a čistým chodníkům, opraveným ulicím, režimu včas a řádně odvezeného komunálního odpadu a funkční kanalizaci, což umožňuje zdravý rozvoj města.

A právě toto vědomí znamená, že v době několikadenních přívalů sněhu (a jistě i jindy), vezmu do ruky lopatu a koště, abych si před svým vchodem uklidil. Povinnost, nepovinnost. Prostě proto, že je to normální.

Husté sněžení v minulých dnech nám o nás samotných řeklo hodně: kéž by nám to připomnělo, že to chce více zdravého rozumu a odpovědnosti za sebe samotné. Kéž bychom si zase jednou ohleduplně vzpomněli na to, že na světě nejsme sami. Kéž bychom …

Autor: Ivo Strejček | úterý 19.1.2010 0:00 | karma článku: 35,85 | přečteno: 2223x
  • Další články autora

Ivo Strejček

Dotace, přerozdělování, korupce

Tento text není o Davidu Rathovi, přestože z „příběhu“ onoho poslance vychází. Není totiž nijak zapotřebí komentovat nahrávky „šustění“ bankovek, při jejich přepočítávání a skládání do krabice od bot. Je zbytečné vyjadřovat své názory nad odpudivými informacemi, které každý den přicházejí a budou přicházet.

30.5.2012 v 8:10 | Karma: 22,79 | Přečteno: 1094x | Politika

Ivo Strejček

Co přivezl Nečas z Bruselu?

Výsledek jednání vrcholných představitelů EU 8.-9. prosince 2011 v Bruselu potvrdil zrychlování skryté tendence dělení EU na bloky "euro" a "ne-euro".

12.12.2011 v 9:17 | Karma: 23,48 | Přečteno: 1302x | Politika

Ivo Strejček

Dluhy: příčina či důsledek?

Kdyby se současné ekonomické problémy většiny členských zemí Evropské unie daly vyřešit výměnou jejich ministerských předsedů a vlád, bylo vše podstatně jednodušší.

2.12.2011 v 14:25 | Karma: 22,18 | Přečteno: 1217x | Ekonomika

Ivo Strejček

"Kde je Berlusconi?" zuří v Evropském parlamentu zelení

"Do Evropského parlamentu má přijet na návštěvu Silvio Berlusconi," začal svoji řeč v úvodu prvního poprázdninového zasedání této instituce ve Štrasburku předák evropských liberálů Guy Verhofstadt " a my tady nic nevíme".

13.9.2011 v 16:15 | Karma: 23,05 | Přečteno: 1455x | Politika

Ivo Strejček

Armáda potřebuje respekt, ne odvody branců

Ministr Vondra zvažuje návrat k povinným odvodům branců, protože armádě se prý nedostává některých specializovaných profesí, jako jsou počítačoví experti, letci či profesionálové z oblastí spojovací techniky .

9.9.2011 v 10:21 | Karma: 21,33 | Přečteno: 1249x | Politika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

U nás cyklostezky, v Polsku dálnice. Využít dotace EU jsme vždy nezvládli, říká expert

4. května 2024

Premium Od vstupu Česka do Evropské unie uplynulo 1. května 20 let. Jak tu dobu zhodnotit? Podle politologa...

Alijev má majetek i u vás, EU zavírá oči, říká novinářka o korupci v Ázerbájdžánu

4. května 2024

Premium Leyla Mustafajeva je prozatímní šéfredaktorkou ázerbájdžánského protikorupčního serveru Abzas...

Auto za tahačem s tankem zastavilo. Už ale ne kamion, který osobák sešrotoval

4. května 2024  9:48,  aktualizováno  19:54

Při nehodě tří aut zemřel na dálnici D1 mezi Bohumínem a Polskem jeden člověk, další dva jsou...

Lepru mezi sebou ve středověku šířili lidé a veverky, tvrdí studie

4. května 2024  19:40

Lepra se ve středověké Anglii přenášela mezi lidmi a veverkami. Zjištění podporuje teorii, že při...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 69
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2903x
Autor je od roku 2004 poslanec Evropského parlamentu za ODS. Jeho stránky jsou www.istrejcek.cz .Narozen 11. ledna 1962 v Novém Městě na Moravě. Vystudoval Pedagogickou fakultu University Jana Evangelisty Purkyně v Brně a stal se učitelem, vyučuje angličtinu a zároveň i překládá. V letech 1996 - 1997 byl tiskovým mluvčím předsedy vlády Václava Klause a vlády ČR. Od roku 1998 do současnosti pracuje jako člen Zastupitelstva města Žďáru nad Sázavou, členem městské rady byl v letech 2002 - 2005. V Evropském parlamentu působí v Hospodářském a měnovém výboru a jako náhradník v zemědělském výboru. Je členem delegace Evropského parlamentu pro spolupráci s Čínou. Je ženatý a má dvě děti, hovoří anglicky a rusky.

Seznam rubrik