Zvýšení DPH právě nyní by byl ekonomický zločin

Byla by to kontraproduktivní hloupost. V původně navrhované výši lze hovořit o šílenství. A to nejen z hlediska občanů, ale i našeho hospodářství.

 

Vláda, která právě teď něco takového prosazuje, jen dokazuje, že neumí přemýšlet koncepčně a orientuje se jen na krátkodobé efekty a na ždímání občanů za každou cenu. I prezident Klaus nad tím povytáhl obočí a sdělil:

„Já nevidím veliký důvod pro nějakou radikální reformu daně z přidané hodnoty. O tom, že jsme se pokoušeli na začátku pomaličku o procentu sbližovat ty dvě daně je v pořádku. Že by zrovna teď byla ta nejlepší chvíle na to, abychom skokem ty daně sjednotili, tento pocit já nemám.“

Nad světem po finanční krizi, která ještě neodezněla, jen byla tiskem nekrytých peněz kamuflována, visí inflační hrozba. Může mít velmi dramatický průběh. Určitě bych doporučoval zdrženlivost, aby se lavina neutrhla.

Určitou inflaci totiž bude generovat i inflační očekávání, které visí ve vzduchu. A tak i bez zvýšení DPH se bude zvedat základ daně a tím i její nominální výběr. Ale pozor, nic se nesmí přehnat! Pokud by se zároveň zvýšily sazby, tak by to mohlo vést ke snížení obratu z důvodu úspornějšího chování obyvatelstva a snížení jeho kupní síly. A kruh by se uzavřel nižší výrobou a výkonností ekonomiky. Nižší výběr daní by byl jen předvídatelným důsledkem.

A to ještě není všechno. Zvýšení daní samotné je faktorem přispívajícím ke zvýšení inflace. Jinými slovy stát prostě zvýší ceny a znehodnotí částečně úspory. Tento vzkaz lidem, které chce vláda přesvědčit k ukládání peněz na stáří, jde opravdu proti tomuto cíli.

Navíc se tak děje ve velmi nepříznivé situaci. Nejen, že naše ekomomika ponese náklady jiného šílenství našich politiků, fotovoltaiky, což má multiplikační negativní dopad do celého hospodářství, svět bude navíc čelit téměř energetické krizi, která zdraží vstupy.

Na jedné straně už teď pociťujeme zvýšení cen ropy v důsledku situace v arabském světě. Jen na okraj, zase k tomu negativně přispěli naši politici bláznovstvím s biopalivy. A aby toho nebylo málo, přepískli spotřební daň natolik, že řidiči, kteří mají možnost, jezdí tankovat do ciziny. Nelze se divit, že už zazněly i úvahy o snížení spotřební daně. Jenže to by za svůj dáreček mohli vzít distributoři pohonných hmot. Ono se totiž špatně vrací zvýšené nepřímé daně a z toho by si měla vzít vláda poučení.

Na druhé straně ke zvýšení cen energií ještě negativně přispěje havárie jaderných elektráren v Japonsku. Více než tento fakt k tomu zase přispěje šílenství politiků. Merkelová se chová, jako by v příštích dnech Německo čekalo desetimetrovou vlnu cunami. Rakouští zelení z toho vytloukají politický kapitál. I u nás se vyskytl dostatek bláznů, kteří budou šířit poplašné zprávy. A tak místo, aby všem zpátečníkům rychle rozšířený Temelín draze prodával elektřinu, sami si budeme zvyšovat náklady nesmyslnými kontrolami.

A také je jasné, že i bez zvýšené DPH porostou ceny potravin. Zase k tomu přispívají biopaliva (řepka olejná) a solární elektrárny, zabírající zemědělskou půdu. A k tomu ještě to Japonsko...

Do toho všeho zvýšit DPH je sebevražedné. Napadnout to mohlo jen chemika Kalouska.

 

 

 

Autor: Dušan Streit | středa 16.3.2011 11:05 | karma článku: 45,01 | přečteno: 10622x