Zrod dinosaura on-line: Karolína Peake

Byla zvolena za Věci veřejné. Díky Bártovu projektu získala voliče, dostala se do vlády a dokonce se stala její místopředsedkyní. Bez Bártových „veverek“ by ji nikdo neznal a neštěkl by po ní ani pes. Ani na ten sexy kalendář by neměla nárok.

 

Teď účelově odhodila svůj katapult, vystoupila ze své strany a zakládá kolaborační – jak tomu říká – platformu. V malém mi to připomíná sarajevský podraz na Klause ze strany Pilipa, Rumla a Zieleniece. Také v tomto případě byl předseda John na zahraniční cestě. Také ona koná ve shodě s dalšími odpadlíky jako jsou poslankyně Navrátilová a ministři Jankovský a mladý Dobeš. Navíc zneužila oslabení Víta Bárty, který byl nepravomocně odsouzen.

Ano, Věci veřejné jsou už trapné. Ale nemá to na svědomí hlavně guru Bárta nebo zmatkář John, ale právě konjunkturalisté a kariéristé typu Peake, kteří lpí na svých židlích natolik, že zaprodávají vlastní program pod kuratelou loutkovodiče Kalouska a jeho loutky Nečase.

Karolína Peake má dar tvářit se seriózně, uměřeně a důvěryhodně. Proto je třeba na její podraz upozornit. Staví se do role demokratky, která nechce rozbít vládu a nechce podléhat nedemokratickým manýrům Víta Bárty. Ale jen potud, pokud se jí to hodí. Jakmile demokratické – a to slovo zdůrazňuji – rozhodnutí její strany ohrožovalo její postavení, najednou se zachovala nedemokraticky jako solitér. Teď jí nezbude, než aby zapomněla na program Věcí veřejných a plnila nedůstojnou roli béčka TOP 09.

Vlastně se jí podařilo dovršit puč, který zosnovali podvodník Škárka, intrikánka Kočí, renegát Huml a jemuž asistoval licoměrník Jankovský. Už dříve jsem byl na straně Jarolíma, protože podle mě reprezentoval straníky, kteří neusilovali tolik o kariéru jako o dodržování volebních slibů. Dělal to možná amatérsky, ale než političtí amatéři jsou mnohem nebezpečnější zištní profesionálové politických intrik. V mladé straně, pokud nechce stavět na recyklovaných politicích, tomu nemůže být jinak. Bohužel také nelze zabránit, aby do stany neinfiltrovali kariéristé.

O tom, že je více těch slušných, kteří změnu politiky - jak ji provozovali dosud šíbři - mysleli upřímně, svědčí demokratické rozhodnutí strany o abdikaci ministrů. A upřímnost je spíše devízou amatérů než profesionálů typu Grosse nebo současných dinosaurů, mezi něž se Karolína Peake etablovala nejen porušením stranické disciplíny, ale i zradou. Je třeba si uvědomit, že kdyby k této neloajalitě nedošlo, hrozba odstoupením z vlády by zdaleka nevyzněla jako trapas.

A závěrem: Bárta si chtěl sice pochopitelně zachovat vliv ve straně, kterou vypiplal a do níž investoval. Dělal to amatérsky a dočkal se i trestu. Asi mu patří, ale pak by musely nepodmíněné tresty za přešlapy všech politiků, které nás stojí desítky miliard, jen létat. Snad to je předzvěstí změny.

Bárta vůbec není největší lump v české politice. On ještě dokázal u soudu slzet, nikoliv nad rozsudkem, ale nad zradou lidí, které si hřál na prsou. A srovnejte to s rádoby železnou lady Karolínou Peake... O cynismu dinosaurů mužského pohlaví raději nemluvit.

Znovu opakuji: Buďme rádi, že Věci veřejné stojaté zahnívající vody rozčeřily, i když v nich Karolína Peake našla zalíbení. Horší to být už nemůže a tak je dobře, že tvrz bezskrupulózní politiky byla narušena. První dobyvatel většinou padne. Ale pokud se to zúročí byť jen emancipací soudů, přežraným a bohorovně mlaskajícím dinosaurům by se lukrativní teritorium velmi zúžilo.

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Dušan Streit | středa 18.4.2012 11:14 | karma článku: 41,20 | přečteno: 4131x