Znepokojila mě Radova spokojenost

  S takovým přístupem nemáme na mistrovství světa co dělat. A omlouvat trápení je alibistické. Spokojenost není na místě v žádném případě.

 

Ano, jsme už v Evropě jen průměrné mužstvo. Brückner účinkoval stylem „po mně potopa". No a po odchodu Nedvěda, Kollera a zranění Rosického také tato situace neodvratně nastala. Jen mimořádné vzepětí by mohlo národnímu mužstvu přinést úspěchy, na něž jsme si díky mimořádné generaci zvykli.

Rada si s touto nelehkou situací zjevně neví rady. Tím, jak proti Irsku nominoval sparťana Slepičku místo slávisty Necida jen ukázal, že roli nehrají jen výkonnostní motivy. Reprezentační nominace přece zvyšuje před prodejem cenu hráče.

Do sestavy příliš mluvit by po zápase se Slovinskem však bylo laciné. Pokud se nevrátí v plné formě Rosický, příliš lepších možností by žádný trenér neměl. A obávám se, že Rosický svou konstitucí bude trpět zraněními chronicky, jako třeba Berger a částečně i Šmicer. Rád bych se mýlil, protože se ukázalo, že bez Nedvěda, Poborského a právě Rosického ztratila reprezentační záloha tvůrčí schopnosti.

Na to je jediný lék - agresivní tlak na míč, bojovnost, zaujetí hrou. Jinak se nedostatek technických a improvizačních schopností ve středu hřiště kompenzovat nedá. Možná by pomohla i střelba z dálky. A opět musím vzpomenout Brücknera, který systémem „všechno na Kollera" převzal jakýsi irský či norský recept, který Čechům není vlastní a odnaučil je tvůrčímu přístupu.

Když jsem se díval na zápas se Slovinskem, často mě napadlo, že když už nemáme žádného tvůrčího hráče ve středu pole, že bychom potřebovali takového Gattusa, který naběhá za zápas v urputných soubojích kolem 11 kilometrů. Ale nasazení našich hráčů bylo tristní a kontrastovalo s hráči soupeře, který se jen vlastní zbrklostí připravil o výhru.

Nechápu, s čím byl Rada spokojen a proč se zlobil na fanoušky. Mužstvo dostatečně nepřipravil a nemotivoval k odpovědnému reprezentačnímu výkonu, který by nás opravňoval k účasti mezi nejlepšími týmy na MS 2010.

Autor: Dušan Streit | neděle 29.3.2009 12:06 | karma článku: 28,93 | přečteno: 2006x