Zeman zase „svěsil ocas“. Tentokrát před šlendriánem Sobotky

Zdánlivě nejde o nic, jen o 6 chyb v Sobotkově dopisu ke jmenování vlády. Však také mnozí komentátoři prezidenta Zemana kritizovali, že si nenechal ujít vychutnání toho šlendriánu.

 Já kritizuji Zemana z opačných pozic. Verbální pokárání a mediální popásání se na těchto chybách nestačí. Ono to totiž symbolizuje vládu pod vedením premiéra Sobotky, jehož je především vizitkou. Zopakujme si ty chyby (zdroj iDnes):

 

1. Marian Jurečka přejmenovaný na Martina
2. Jurečka navržen na ministra zdravotnictví stejně jako Svatopluk Němeček
3. Chybí tedy úplně návrh na ministra zemědělství
4. Richard Brabec přejmenovaný na Brabence
5. Marcel Chládek na školství. Ministerstvo se ale jmenuje školství, mládeže a tělovýchovy
6. U jména Michaela Marksová-Tominová chybí spojovník mezi příjmeními

 

 Já bych takovou vládu poslal bez jmenování domů. Stanovil bych další termín třeba za týden, až Sobotka uvede podklady do pořádku. Zdá se Vám to příliš? Nemyslím. Šlendrián totiž plodí zase jen šlendrián.

 Uvědomme si, že se jedná o vrchol Sobotkovy kariéry. A on je takový nezodpovědný, nedbalý, nespolehlivý a lehkomyslný lempl, že si ani nepřečte a nezkontroluje, co podepisuje a nese na Hrad. Člověk i v běžné korespondenci zkontroluje, co mu písařka připraví. Pokud tak neučiní, je to nebezpečné pro něj, neuctivé k adresátovi a hlavně neprofesionální.

 Tato nezodpovědnost je zřejmě Sobotkovou vlastností. Právě teď se obsáhle v médiích rozebírá Sobotkův podpis jako tehdejšího ministra financí na nehorázně nevýhodném prodeji OKD s miliardovými škodami pro stát, což vedlo už i k obviněním osob ze Sobotkova okolí. Ale podpis byl Sobotkův, měla by to být jeho i zodpovědnost. A je zajímavé a příznačné, že zase v tom byli společně se Zemanem, jenž byl tehdejším premiérem. Ta nedůslednost s neprofesionalitou je spojuje.

 Nehovořil jsem o tom už před válkou s panem okresním hejtmanem, ale zas došlo na má slova, jak jsem o této kauze psal už před čtyřmi měsíci (důkaz zde). A tak vyčítám i Zemanovi, že pro něj jsou přednější bonmoty než důsledné plnění úředních povinností. Kolikrát jej stačilo poplácat po zádech, aby se učinilo zadost jeho ješitnosti, a nechal vládu napospas rejdům třeba Grosse. Dokonce si zadal i s doktorem „lvem“ Bartákem, zvaným Čuně.

 Při jmenování vlády si Zeman neodpustil několik bonmotů, ale v zásadě posvětil šlendrián. Zase mnoho slov a »skutek utek´«. Teď už tomu dal jen razítko. Horší je, že jmenoval vládu s Dientsbierem, Zaorálkem, Marksovou-Tominovou, Chovancem..., ačkoliv si předtím hrál na kádrováka. A v mnoha případech měl pravdu. Jenže planou kritikou bez jakéhokoliv efektu Zeman včera dovršil ztrátu svého kreditu, jak jsem o tom psal v článku „Nehraje se o Sobotku, ale o Zemana“.

 Jak se říká, teď už může prezident jen „smrdět“. A ještě včera mohl zaslouženě a s ostudou tu vládu natěšenému lemplovi Sobotkovi hodit na hlavu. Nebylo by to gesto, ale požadavek na profesionalitu odpovídající jeho postavení v čele exekutivy. Kdyby ta vláda počkala, nic by nám neuteklo. To je jen takový mýtus, že potřebujeme urychleně vládu. Já se na ni vůbec netěším...

 Nejsem placen ze státních peněz, přitom zažívám na vlastní kůži, jak čtenáři dokážou pisateli každou chybičku otřískat o hlavu. Bagatelizovat tedy lejstro, které Sobotka přinesl na Hrad, není možné. Šlendrián plodí šlendrián. Někdo by za ty neskutečné chyby měl být vyhozen!

 Takže máme vládu, která má v genech lajdáctví. Jaký pán, takový krám. No potěš pánbu! :-(

Autor: Dušan Streit | čtvrtek 30.1.2014 12:02 | karma článku: 38,81 | přečteno: 2986x