Zaplatil ČEZ a ředitel Roman za propagandu v HN?

V HN z 9. prosince jsem si přečetl apologetiku Martina Romana v tendenčním článku „Co byste měli vědět, než si zanadáváte na ČEZ". Člověk by málem slzu zatlačil a dobrovolně si zvýšil cenu elektrické energie.

 

Pan Roman však v článku dokazuje, že neví, čí je. Brání se tím, že ČEZ Prodej jako distribuční společnost pojede příští rok úplně bez zisku a že ČEZ vydělává pouze na výrobě, jejíž produkt produkt musí realizovat na energetické burze. Vůbec nepřipouští, že propojení produkce a odbytu do jednoho propojeného Molocha by bylo ke škodě zákazníkům.

Najednou však přehazuje výhybku a obhajuje vysokou - a na nadcházející rok rostoucí! - cenu elektřiny pro zákazníky tím, že v roce 2008 ČEZ musel nakoupit za prudce rostoucí ceny. A jsme u toho. Který ČEZ má pan generální ředitel na mysli? Ten co vyrábí zřejmě ne, protože nakupuje distributor. Tady se pan ředitel identifikoval s ČEZ Prodej. Ale kdo na těch vysokých cenách vydělal? No přece ČEZ, a.s., což už  pan Roman zamlčel.

Ne abyste si mysleli, že čím blběji ČEZ Prodej na úkor zákazníků nakoupí, tím více bohatne ČEZ, a.s. Ne abyste si mysleli, že ČEZ Prodej je významným tvůrcem trhu, který by mohl cenu ovlivnit ve prospěch výroby mateřské společnosti a jejích zisků. O problematice jsem naposled psal zde.

Nehorázné zisky obhajuje budoucí obnovou uhelných elektráren a případnou dostavbou dvou bloků Temelína. Není to pravda. Peníze ze zisku na českých občanech a firmách jsou používány k zahraniční expanzi ČEZu. Dále ČEZ nakuponal ve velkém vlastní akcie, což bylo možná v souladu s přáním státu jako majoritního akcionáže, ale jistě ne v zájmu široké akcionářské veřejnosti, kterou se ČEZ tak rád ohání, protože z majetku společnosti odteklo více peněz než by odpovídalo nominální hodnotě akcií.

A v neposlední řadě ČEZ nakupoval akcie pro své manažery, aby si je mohli pořídit za nižší ceny zaplacené až z vyšších prodejních cen. No nekupte to! Když navíc na pořízení akcií nepotřebujete ani vlastní peníze. Jak nám pan Roman vyslepičil, dohoda se státem zní tak, že za každých 270 korun výnosů pro stát získá management 1 korunu. Také bych chtěl mít 0,37% zisku státu.

Článek završuje nechutným chlubením se svou filantropickou činností. V jeho případě bych také rád přispěl. Ale pak bych to považoval za intimní věc, o níž bych se nerozepisoval v novinách.

Autor: Dušan Streit | středa 10.12.2008 9:46 | karma článku: 29,52 | přečteno: 2225x