Záleží i na nás, zda se gauneři soustem Lessy konečně udáví

Využití první záminky pro účelové odvolání policejního prezidenta Lessyho se dalo čekat. Gauneři dávno avizovali, že svůj kmotrovský dvoreček si nějakými policejními plukovníky rozvracet nedají. Od čeho by měli úderku zvanou GIBS, jejíž plukovníci nemají se služební zdvořilostí vůči politickému vedení žádný problém?

 

Osoby a obsazení jsou známé. O gaunerech jsem psal v článcích: „Jestli vyhraje gauner nad poldou, je po demokracii. Braňme Lessyho!“ a „Policejní plukovníci by měli přitvrdit“. O odvolaném policejním prezidentovi tady: „Co ten Lessy, premiére, provedl? Odmítá politizaci a hájí své lidi!

V tomto kontextu je „půvabné“, kterak Lessyho z pomluvy obviňuje člověk (Kubice), jenž svou politickou kariéru odstartoval předvolební pomluvou. Jeho kumpán Vidím zase účelově opakuje nesmysl, že ministr vnitra je nadřízeným policejního prezidenta, na což prý Lessy zapomněl. Asi na to nezapomene jeho nástupce Červíček, jemuž to doma může přímo ze štábu ODS tlumočit partnerka, poslankyně za tuto stranu.

Co dodat? Děkujme – lhostejné, zda Johnovi či Bártovi – za to, že na post policejního prezidenta prosadili „venkovského poldu“, který se neuměl na nejvyšších místech pohybovat, zato bral vážně skutečné úkoly policie. Nominace zavedených stran by tak odvážná nebyla. Všichni víme, jak to v Praze chodí a kterak se budují neformální vazby služeb, protislužeb, loajality a existenčního ovládání. Do toho systému Lessy naštěstí nezapadal a to mu zlomilo vaz (zatím).

Jedno poučení však z toho vyplývá. Žádná volba, ani ta zdánlivě nejhorší, nemůže být fatálnější než uchování dnešních poměrů, v nichž se o podíl na moci přetahují dávno zprofanované figury ve stranách dinosaurů, které dnešní marasmus vybudovaly.

Ale vraťme se k Lessymu. Vytáhli na něj „zlínskou kauzu“, kterou Kubice už letos v lednu zastavil. Jakmile jej však v Právu Lessy obvinil z nátlaku a ze lži, přišlo vhod celou záležitost obnovit. Munici k tomu poskytla bývalá mluvčí policejního prezidenta Pavla Kopecká, kterou Lessy vyhodil. Zřejmě byla tím správným zdrojem...

Celou kauzu dokresluje, že za Lessyho se staví i policejní odbory. Ale prý i jejich předákům je anonymně vyhrožováno, že dopadnou jak Lessy. A tak odpískali i protestní akci Upír. Všechno se má vrátit do starých kolejí...

Jenže do této hry nezapadá vzkaz prezidenta Klause, že Kubice i Nečas odvoláním Lessyho destabilizují nejen policii, ale i českou politiku. Asi vidí dál... Ví, že vláda se svým kreditem nemá  na takové zbrklé kroky dost silné postavení. Vlastně se oslabuje tím, že de facto přiznává, jaký strach má z nezávislé policie.

Jsem rád, že se Lessy hodlá bránit. Zaleží i na veřejnosti, tedy na každém z nás, jestli ubráníme nezávislou policii nebo necháme prostor beztrestnému řádění politiků a jejich spřeženců. Možná už nikdy nebudeme mít takovou šanci...

 

 

Autor: Dušan Streit | čtvrtek 30.8.2012 10:32 | karma článku: 42,39 | přečteno: 3492x