Včera jsem čekal, že Ratha pustí a komando si přijde pro mě

Všechna média včera papouškovala státní zástupkyni Bradáčovou, že Rath byl zatčen pro „poškozování zájmů Evropské unie“. Tato dáma to ještě zopakovala na tiskové konferenci v 17 hodin, a to už jsem si balil kartáček na zuby :-)

 

K smíchu mi to ale nepřipadlo. Nejsem právník a tak jsem z toho byl v šoku. Je možné, že by naši kolaboranti něco podobného protlačili do trestního zákoníku? Pokud by to chtěla Merkelová...

Kam jsme se to dostali, že podobná myšlenka vůbec přichází v úvahu? A tak jsem si to raději našel. Paní Bradáčová to „trochu“ posunula, protože v § 260 se hovoří o „Poškození finančních zájmů Evropské unie":

(1) Kdo vyhotoví, použije nebo předloží nepravdivé, nesprávné nebo neúplné doklady nebo v takových dokladech uvede nepravdivé nebo hrubě zkreslující údaje vztahující se k příjmům nebo výdajům souhrnného rozpočtu Evropské unie nebo rozpočtů spravovaných Evropskou unií nebo jejím jménem anebo takové doklady nebo údaje zatají, a tím umožní nesprávné použití nebo zadržování finančních prostředků z některého takového rozpočtu nebo zmenšení zdrojů některého takového rozpočtu, bude potrestán odnětím svobody až na tři léta, zákazem činnosti nebo propadnutím věci nebo jiné majetkové hodnoty.

Když se oprostíme od šroubované právní formulace, která jako by předjímala výkladový zmatek, zjevně měl zákonodárce na mysli zneužití fondů EU. Ale vzhledem k formulaci může být aplikace širší a stačí málo, třeba vypuštění jediného slova, abych nemusel paní Bradáčovou opravovat.

Zájmy Evropské unie totiž hodlám i nadále poškozovat, alespoň slovem, protože jsem přesvědčen, že EU ve stávající podobě poškozuje bytostné zájmy České republiky.

A pokud se týká Rathovy kauzy, ten nekradl evropské, ale naše peníze (a jistě ne poprvé jistě ne samotný). Poté, co se Nečas odmítl připojit k fiskálnímu paktu, nepřitekla z EU ani koruna, a to pod nejrůznějšími záminkami. Vylobbované projekty se však z domácích zdrojů financují nadále. Takže EU si hraje na patrona, ale z jejich hlediska rozhoduje o cizích prioritách za cizí peníze a na cizí vrub.

Nakonec, veškeré to přerozdělování shora by skutečně poškozovalo finanční zájmy EU, pokud by ta měla plnit svou původní roli svodného prostoru k podnikání, práci, obchodu i životu, nikoliv k rozvoji byrokracie, klientelismu a korupce. A Rath je opravdu jen malý zlodějíček v evropských poměrech.

Vždyť nejde o nic jiného než o kanály, prostřednictvím kterých unijní socialisté podporují svůj – a osob blízkých či spřízněných – kapitalistický život. No a v jedné z těch drobných stok, v nichž se nedá očekávat nic než fekáliemi obalené daně, se Rath utopil...

 

K Rathově případu jsem dnes napsal článek Z dračích vajec se vylíhnul pruhovaný Rath.

 

Autor: Dušan Streit | středa 16.5.2012 13:15 | karma článku: 34,90 | přečteno: 3134x