Ten Cabaniss je nějakej divnej

Článek v žádném případě nemá za cíl jakkoliv obhajovat MUDr. Martina Bartáka. Ale standardní obvinění bez postranních úmyslů to také být nemůže. Zapřemýšlejte se mnou.

 

Bartákovi bych nevěřil ani „dobrý den“. A nejen proto, že na mě působí jako mix Kramariče a Šnajdra. Určitě mu nepřidá ani dojemná známost s šíbrem Kalouskem a kariéra na Ministerstvu obrany, navíc v době sporných zakázek a pod nepříliš disponovanou ministryní Parkanovou. Lékař na obraně a financích také není nejlepší kvalifikace.

Bývalý velvyslanec USA Cabaniss ale také střelil kozla. Neměl by být trestně stíhán, že přes dva roky tajil trestný čin, navíc údajně spáchaný na americké půdě? Federální zákony USA jsou k takovým případům velmi nemilosrdné. Jak to, že nemá strach a raději, když záležitost neohlásil včas, teď nepokračuje v mlčení? Takový pozdní záchvat svědomí je velmi podezřelý.

Něco za tím musí být. Buď někdo nedodržel své přísliby a jde mu o odplatu; mohlo by se jednat o obchodní zájmy Tatry, v níž je předsedou dozorčí rady, jejich akcionářů nebo manažerů. Není vyloučeno ani pokračování obchodní války s Pragou. Anebo jde ještě o něco závažnějšího.

Pan Cabaniss není jen tak někdo, ale bývalý velvyslanec USA. Nedovedu si představit, kdyby tak závažnou hru rozehrál bez politického krytí nebo – nelze to vyloučit - bez účasti tajných služeb. Co když jde o mnohem více, než o potrestání Bartáka?

Představte, si, že by Cabaniss byl bývalý ruský velvyslanec. To by se panečku vyrojilo spikleneckých teorií. Nikdo by nevěřil, že v tom nemají prsty agenti KGB, nebo jak se teď nazývají. Psalo by se o ovlivňování vnitřních věcí, záměrné destabilizaci naší politiky a narušování naší suverenity. Už je jasné, kam směřuji?

Samozřejmě, že výslechy po více než dvou letech nebude moci dotáhnou do konce ani Andělová. Vysoká politika přesahující náš stát a možná i mocné tajné služby budou mít navrch. Vzpomeňme, jak si Lauder vydobyl na každém z nás přes tisícovku, ačkoliv přímo s Železným prohrál.

O co jde tady? Nevíme. Tak sledujme, co se z toho vyvrbí. Dal bych si pozor i na okolí pana Cabanisse. Nebyl to karierní diplomat, přesto jej sem Bush za „zásluhy“ poslal. Když skončil v diplomacii, dostal trafiku v Tatře. Za jaké „zásluhy“?

A možná jde o víc...

 

Autor: Dušan Streit | úterý 16.11.2010 9:36 | karma článku: 29,25 | přečteno: 2339x