Teflonový dinosaurus Vondra

To je exemplární příklad naší politické bídy. Od roku 1989 smrdí v naší vysoké politice jako relikt Havlovy éry a žádná aféra pro něj není dost, aby se z ní vypoklonkoval.

 

Splachovacích politiků je u nás opravdu dost, ale aktuálně je Vondra mezi nimi „nejzářivějším“ případem. Nevím, co by se muselo stát, abychom se jeho „vynikajících“ služeb zbavili.

Podívejme se i zpět, jak dlouho už tento výtečník České republice škodí. Byl hlavním vyjednavačem Česko-německé deklarace, v níž se v německém textu nehovoří o státní, nýbrž jen o stávající hranici. Spolu se Schwarzenbergem byl také režisérem Havlovy omluvy sudetským Němcům. Prý tato garnitura uvažovala dokonce o závazku jim navrátit majetky.

V roce 2006 vstoupil jako pravdoláskař farizejsky do ODS a v zápětí i do Topolánkovy vlády, v níž spolu se Schwarzenbergem ovládli zahraniční politiku ČR. Oba byli převodovou pákou, která převzala po Havlovi diverzní roli proti státním zájmům vlasti. A tak byla nejen protlačena Lisabonská smlouva, ale i překotně uznán mafiánský stát Kosovo.

Už jen perličkou k hořkému pousmání je Vondrovo angažmá ve prospěch veškerých zbrojařských nákupů od USA. Působil jako jejich neformální obchodní atašé. A jako nadšený přívrženec amerického radaru v Brdech by měl vysvětlit, co si teď počneme bez toho nezbytného radaru, když nás ohrožují íránské rakety. Od té doby mám těžké spaní :-)

Jako místopředseda vlády pro evropské záležitosti utratil zbytečně přes půl miliardy korun za ozvučení zasedání EU. Navíc se ukázalo, že firma, která měla být vybrána na základě technické exkluzivity, tuto techniku ani nevlastnila. O roli Vondry v této kauze jsem zde 31. ledna napsal:

»Vondra je za blbce. Buď je lump, nebo absolutní nekompetentní diletant, který byl tak hloupý a nezodpovědný, že tyto obrovské peníze byly pod jeho rozlišovací úrovní. Co tedy koordinoval? Ejhle, jak snadno může zmizet třičtvrtě miliardy. To si pamatujme, až někdo zase bude žvanit o škrtání a zvyšování daní.«

V celém vyspělém světě by zásah vojenské policie v jakékoliv televizi ministrovi, možná i celé vládě, zlomil vaz. Vondra bohorovně prohlásil, že odstoupit nehodlá. Zase svalil – jako v předchozí kauze – vinu na své podřízené. Proboha, na co tam potom takový nezodpovědný trouba je?

Každý soudný člověk musel předem vědět, jaký poprask ta bezprecedentní forma zásahu vyvolá. Bez ohledu na to, že bych někdy nejraději také vzal tank a táhnul v čele nespokojených koncesionářů proti Janečkovi, takový zásah v informačním centru televize je nehorázný. Až člověka napadá, jestli v tom není nějaká konspirace, která počítala s následným pozdvižením.

V každém případě je Vondra zase za pitomce. Co se musí ještě stát, aby tato nekompetentní a přímo zhoubná vyžírka z politiky zmizela? A to si pište, že nouzí by netrpěl ani pak. Dokud ale arogantním politikům budeme trpět jejich hroší kůži, nic se u nás k dobrému nepohne.

 

 

Autor: Dušan Streit | úterý 15.3.2011 10:21 | karma článku: 40,94 | přečteno: 3554x