Tak hloupý prezident...

Často nadáváme na naše politiky a někteří z nás čecháčkovsky vychvalují ty zahraniční, zejména ty západní. Většinou je to jen proto, že je méně známe. Na tom je založena celá EU.

Teď bych však chtěl vyzdvihnout, že v současné chvíli můžeme být na svého prezidenta hrdí, a to právě v porovnání s některými ostatními, zejména z Evropské unie. Ačkoliv se ještě vracím k pohřbu prezidenta Kaczyńského, budu komentovat něco jiného, protože jsem svůj názor vyslovil už zde.

Nedá mi to, abych se nevyjádřil k neuvěřitelnému intelektuálnímu deficitu rakouského prezidenta Heinze Fischera. Nechci už znovu omílat provařenou absenci většiny evropských politiků při uctění památky této tragédie. Ale korunu této aroganci nasadili někteří svou hloupostí.

Prim mezi nimi hraje právě rakouský prezident. Kdyby byl mlčel, nevypadal by jako omezený školák hledající výmluvu, proč má „bulku“ ve škole. Vrcholem pak bylo jeho vyjádření, že Klausův výrok - že vznešené fráze o evropské jednotě vzaly za své neomluvitelnou neúčastí významných politiků ze západní Evropy a EU – nebyl dobře promyšlený. A zpupně dodal, že Klausovy výroky se ne vždy vyznačují vyvážeností.

I kdybychom neměli prezidenta Klause rádi, tohle by mělo urazit každého Čecha. Takovéto mentorování je přežitkem z dob Rakouska – Uherska. Navíc Klaus se vyjádřil realisticky a ještě diplomaticky. Mohl si to dovolit. On sám cestoval na pohřeb vlakem a dal i najevo, že tam nejede jen z povinnosti. Zachoval se státnicky, důstojně a ku prospěchu vzájemných vztahů s Polskem.

Aby rakouský prezident nenechal nikoho na pochybách o výši svého IQ, nezůstal jen u této kritiky, ale vymluvil se na to, že autem by cesta z Vídně do Krakova – mimochodem srovnatelná svou délkou s cestou z Prahy - trvala tam i zpět prý 13 hodin. Odvolával se na stav silnic a pracovní dobu svého řidiče. Srovnejme jen s informací, že pro naši ministryni Kovářovou jede auto až do Barcelony, aby se mohla vrátit rychle domů. Jak to sakra asi udělali?

Fischer zapomněl ještě zmínit, že to nemusel jet na obrátku, protože v Polsku mají hotely a že jeho ochranka jistě nemá jediného řidiče. Cudně pomlčel také o výhodách spojených s režimem prezidentských kolon a o možnosti si odpočinout třeba na konzulátu.

A jestli přesto tolik spěchal na nějakou lokální politickou debatu, je to už věcí priorit, nikoliv dopravy. Takže pane Heinzi Fischere, žádná vyšší moc! Z vyšší moci se udála právě ta tragédie a někomu prostě nestálo za to oběti uctít. Tečka.

Tudíž prezident Klaus cílil přesně. Když zásah směřuje do celého hejna husí, tak je pravidlem, že zakejhá ta nejpotrefenější (Fischer to měl nejblíže) a nejméně ostřílená, která nedrží svůj zobák pod kontrolou vyšší nervové soustavy.

Uspokojuje mě, že i když podle Fischera Klaus své vyjadření „dobře nepromyslel“, vyjádřil se mnohem rozumněji než na něj s plným rozmyslem reagující jeho rakouský protějšek.

 

Autor: Dušan Streit | čtvrtek 22.4.2010 11:22 | karma článku: 40,92 | přečteno: 4195x