Tajtrlík „pevných zásad“

Jak zásadová jsou stanoviska politiků k Tibetu, potažmo k Číně, nám okázale předvedl Topolánek. Přičemž nekritizuji jeho avizovanou účast na olympiádě, ale jeho silácké žvásty, že nikam nepojede.

 

Kecy, kecy, kecy. Člověka by to už nemělo udivit. Ale stále nechápu, proč je nutné ze sebe dělat ještě většího kašpara, než jsme doufali. Politikům se obecně věřit nedá. Ale někdo si s jakousi zvráceností ještě dokáže ty kotrmelce vychutnávat.

Přiznám se, že jsem se zase nechal napálit, a to jsem dost velký skeptik. Můj přítel advokát mi několikrát mezi řečí, když se dozvěděl, že na olympiádě potvrdil účast i Bush, že je zvědav, jak budou všichni ti, co vyhlašovali protestní neúčast, ze svého předsevzetí couvat. Nevěřil jsem mu. I stalo se.

Útěchou Topolánkovi, která nám však není nic platná, je, že stejně obrátil další zásadový tajtrlík - francouzský prezident Sarkózy. Od toho jsem ovšem - u vědomí, koho si vzal - ani nečekal, že by se mohl chovat jinak než jako samolibý a nebezpečný kašpar. Při jeho výšce nelze vyloučit ani to, že si potřebuje neustále léčit nějaký komplex. Ono je lepší, když si ho léčí olympiádou než federalizací Evropy podle francouzských not. Ale Topolánek je o půl metru vyšší, tak jsem podobný komplex nečekal. Jak vidno, výška chlapa nedělá. A říká se, že slovo dělá muže. Ah jo.

Být na fotce s Bushem - jak se říká, s nejmocnějším mužem světa - je pro některé tajtrlíky, kteří nemají důvod vážit si sami sebe, neodolatelným lákadlem. Co kdyby náhodou seděl v blízkosti nebo prohodil pár vlídných slov? Možná, že kvůli radaru už by si dokonce vzpomněl, že Topolánek není z Čečenska, ale z Česka - z té země, která kvapným podpisem smlouvy právě podrazila Poláky.

Topolánek s sebou bere svého staršího syna. Ale pozor, už prohlásil, že cestu mu zaplatí sám. Už vidím, jak se některé náklady dají rozlišovat. Navíc hostitelé budou natolik zdvořilí, že nebudou vracet Topolánkovi jeho nezdvořilosti ani prostřednictvím jeho syna. A tomu zase Topolánek něco dluží...

Měl by si však odvyknout - vždy schován za nějakými širokými zády - pokřikovat jako trpaslík na ruského medvěda nebo čínského draka. Vždyť přece měří přes metr devadesát. Je to trapné! Měl by se chovat tak nějak uměřeněji, jako třeba Klaus. A kruh se uzavírá: Pamatujete ještě na prezidentovu SMS?

Autor: Dušan Streit | středa 16.7.2008 9:20 | karma článku: 25,93 | přečteno: 1781x