Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Švejkujme ty buzerační předpisy

Už mám toho dost. Direktivistická chapadla EU i naší papeženské byrokracie se nehodlají zastavit ani před branami mého domu. Nenechme si líbit, že přestává platit „můj dům – můj hrad“. A braňme i osobní integritu.

 

Co je komu do toho, že chci svítit „tepelnými koulemi“. Elektřinu za mě EU platit nebude, naopak. Já budu připlácet na všechny výplody chorobných mozků, jako je fotovoltaika a větrníky. Já budu jedním z mnoha, co bude z vyvolených solárních spekulantů dělat miliardáře. A já chci přírodu ušetřit zamoření rtutí, kadmiem a podobnými látkami z „úsporných“ zářivek.

Nikomu nic není do mého komínu, pokud z něj nezamořuji okolí. To, že lidé nemají na kvalitní topivo, je větší problém než nějaké povinné lejstro, které čištění komínu prodraží o 300 až 1500 korun a vlastně vynucenou poptávkou zvýší i ostatní služby kominíků.

Nikdo přece nechce vyhořet. Zodpovědnost za svůj majetek musí cítit každý vlastník a zvážit svá rizika. Jsem proti tomu, aby stát a EU vychovávali ovce, které budou čekat na direktivy shora. Každý si musí také uvědomit, že pojišťovny využují jakékoliv záminky, aby v případě vzniku škody nemusely plnit (alespoň v plné výši). A stát jim k tomu dává další a další nástroje.

To by nám stát se stejným zdůvodněním mohl nařizovat pravidelné elektrorevize, včetně všech spotřebičů, dekretovat hasící přístroje, požární hlásiče, hydranty, únikové východy apod., což se nakonec v některých případech už uplatňuje. Ze stejných důvodů by musel zakázat i kouření v bytech, zejména večer a v posteli.

A našli bychom spoustu jiných „nebezpečných“ rizikových činností, jimiž je normální život obecně. Jinak bychom se museli nechat očipovat a naložit do lihu. Vlastně ne, ten hoří, tak do formaldehydu. Ano, dovádím to ad absurdum, ale kde je ta hranice?

A co je komu - zcela hypoteticky - do toho, jestli chci kouřit třeba marihuanu nebo si podomácku vyrábět konopnou mast? Co je komu do toho, když někdo na své zahrádce pěstuje konopí? Jestli jsou takové šikanózní předpisy ohledně distribuce psychotropních látek, ať si dá policie tu práci a stíhá až nelegální prodej. Ale raději by se měla věnovat závažnější trestné činnosti. Ta drogová prohibice stejně má jen ten efekt, že nabaluje zločinnost, která se navíc stává organizovanou. A vedle toho dochází na základě sousedských udání ke kriminalizaci neškodných důchodců. Kdyby to nebylo smutné, byla by to fraška.

Když už jsme u frašky, vracím se k tomu Švejkovi. A napadá mě, že je pro Čechy ostuda, že nápad na „tepelné koule“, které neodporují předpisům EU, místo žárovek dostal Němec Siegfried Rotthäuser a jeho bratr.

A jak se zachovala EU a její pohůnci?  Celníci v Německu zabavili 40 tisíc žárovek dovezených z Číny jako malá topná tělesa. Začali je „zkoumat“ prý kvůli podezření na porušení bezpečnosti výrobků a výbušnin. Úřady nyní budou posutovat, zda žárovky označené jako zdroj tepla neobsahují výbušniny. Je to nechutný formální trik, jak zastavit zboží, o něž byl natruc nesmyslným zákazům mimořádný zájem.

Jak se bránit? Chce to větší míru občanské neposlušnosti. Vzít na sebe riziko a nesmyslná nařízení ignorovat. Moc státu není nekonečná. Při jakékoliv šikaně je třeba využít všech nástrojů, které nám ještě zbytky demokracie dávají. A inspirace Švejkem má také něco do sebe. On přece nedělal hlupáka ze sebe, ale ze systému, proti němuž se dalo bojovat jeho vlastními zbraněmi – hloupostí.

Vzpomeňme si na to třeba, až nás stát bude zase šikanovat nějakými výměnami osobních dokladů. Co by stát dělal, kdybychom jej všichni ignorovali? Co by dělal, kdybychom se tam všichni nahrnuli naráz? A možná nějaký nositel Švejkova odkazu vymyslí něco lepšího...

 

 

Autor: Dušan Streit | pondělí 22.11.2010 11:18 | karma článku: 40,25 | přečteno: 4301x
  • Další články autora

Dušan Streit

Vezměte na vědomí, ruský medvěd už nechlastá!

Kde jste byli, vy „zásadoví“ odpůrci ruské intervence na Krymu, když došlo k ozbrojené agresi NATO proti Jugoslávii? Nepatřili jste náhodou mezi „humanitární bombarďáky“? Rozbití územní celistvosti Jugoslávie vám nevadilo? Proč Kosovo a ne Krym? Proč jste Clintonovi nekreslili hitlerovský knírek? Slušel by i Havlovi, Allbrightové a dalším.

3.3.2014 v 12:01 | Karma: 44,01 | Přečteno: 5731x | Diskuse| Politika

Dušan Streit

Diletanti z EU nahráli Putinovi. Naservírovali Rusku Krym. Zatím

Nemohlo to skončit jinak, aspoň co se Krymu týče. Alespoň vidíme, co za diletanti nám prostřednictvím Evropské unie vládnou. Vyvolali nebezpečnou konfrontaci, v níž tahají od začátku za kratší konec, jejíž závěr je v nedohlednu.

1.3.2014 v 18:01 | Karma: 41,89 | Přečteno: 3825x | Diskuse| Politika

Dušan Streit

Ukrajina - Krym: Kdo čím zachází, tím také schází

To rčení by se dalo sice vztáhnout na Janukoviče i Tymošenkovou, kteří si své trable opravdu vykoledovali. Ale teď mám na mysli ty, kteří celý ten těžko řešitelný ukrajinský problém vyprovokovali.

28.2.2014 v 11:36 | Karma: 41,63 | Přečteno: 9249x | Diskuse| Politika

Dušan Streit

Zeman exhiboval s provazem v domě oběšencově

Jeho projev v europarlamentu byl příšerný v pravém významu tohoto slova. Ovšem musíme ho domyslet.

27.2.2014 v 11:05 | Karma: 37,69 | Přečteno: 2691x | Diskuse| Politika

Dušan Streit

Anna Šabatová si plete ombudsmanku s generální prokurátorkou

Samozřejmě, že v režimu povinné „pravdy a lásky“ - k minoritám všeho druhu, k naší „zelené planetě“, k bezpohlavnosti, k feminismu, ke kolektivismu, k bourání tradic i národních hranic, ke společenské „výchově“ místo rodin, k osvícené uvědomělosti, k autocenzuře.

25.2.2014 v 15:07 | Karma: 40,70 | Přečteno: 3113x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Podporujeme kulturu nahoty. Obec na Sardinii jako první umožní nudistické sňatky

3. května 2024  7:26

Obec San Vero Milis na severu středomořského ostrova Sardinie jako první v Itálii umožní sňatky...

Demonstrace v Tbilisi pokračují. Premiér odvolal návštěvu Spojených států

3. května 2024  7:08

Gruzínská policie začala zatýkat demonstranty, kteří i ve čtvrtek pokračovali v metropoli Tbilisi v...

Izrael zasáhl budovu bezpečnostních sil v Damašku, osm vojáků utrpělo zranění

3. května 2024  6:43

Při izraelském vzdušném úderu byla ve čtvrtek večer zasažena budova syrských bezpečnostních sil na...

Záplavy na jihu Brazílie si vyžádaly desítky obětí, přehradám hrozí kolaps

3. května 2024  6:23

Rozsáhlé záplavy, které v těchto dnech sužují jih Brazílie, mají nejméně 29 obětí. Dalších 60 lidí...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 1144
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3937x
Nevěřím umělým celebritám a politikům. Hledám odpověď na otázku „Proč?“ a nedám pokoj, dokud si neudělám vlastní názor, většinou navzdory bolševicky přijímanému mainstreamu. Podporuji aktivní přístup k životu. Jsem konzervativním ateistou, pro kterého však je osobní svoboda nade vše. Chci se podělit o své obavy, že plíživě přicházíme jak o tradice, tak o stále větší část svobod. Není náhodou, že spolu s tím ztrácíme národní svébytnost. Bytostně odmítám všechny utopie jako je Evropská unie.
Poslouchám hard rock, nejraději DEEP PURPLE. Mám v oblibě sport a považuji jej za součást hygieny. Hodně čtu, rád píšu a formuluji své názory. Pozor, jsou někdy otevřené a provokativní!
Když 2x prokliknete mou fotku, uvidíte sami...