Šup, šup, Kocábe!

Včera jsem myslel, že fraška zelených úlevně skončila. Ale to jsem podcenil zuby i nehty Kocába, známého rezignačního iluzionisty.

Strana zelených v úterý vyzvala ministra pro lidská práva a národnostní menšiny Michaela Kocába, jehož do vlády nominovala, aby podal demisi. Podle předsedy strany Ondřeje Lišky již zelení nepodporují kabinet premiéra Jana Fischera.

Běžně se to interpretovalo tak, že zelení stahují Kocába z vlády. Této interpretaci jsem podlehl i já a napsal jsem článek http://streit.blog.idnes.cz/c/129947/Zelena-saskarna-s-humbukem.html. Dnes vidím, že článek se měl jmenovat „Nekonečný zelený humbuk“.

Kocáb „chlapsky“ reagoval: "Jsem připraven demisi podat. Loajalita ke Straně zelených mne však nezbavuje odpovědnosti vůči vládě, jejímž jsem členem. Rezignovat budu pouze za předpokladu, že tím nerozpoutám vládní krizi, která by dále destabilizovala politické poměry v zemi a mohla by mít i ekonomické důsledky. K této obavě mne přivedlo včerejší stanovisko ODS...V tento okamžik čekám na výstup z jednání ODS. Po jeho vyhodnocení dám médiím k dispozici své stanovisko."

Kocáb ukázal, jak vážně myslel svou předchozí nabídku rezignace. Jen potvrdil, že už s milenkami utratil poslední zbytky výnosu ze zkrachovalého fondu Trend. Také se přesvědčil, že bez Pavlíčka se hudbou neuživí, aby žil na vysoké noze, jak byl zvyklý. Po podrazu na svého nadanějšího kolegu mu nezůstalo dostatek hudebních fanoušků.

Nechápu, co má jeho demise společného s ODS a její kauzou s Topolánkem. Kdyby řekl, že se zeptá Václava Havla, jestli má ještě ve vládě třímat poslední zbytky kvazi „pravdy a lásky“, věřil bych mu. Ale pravděpodobnější je, že se už zeptal své peněženky a svého ega spojeného se závislostí na popularitě, byť nyní převážně negativní.

Úplně mě rozesmálo, že by jeho odchod mohl něco destabilizovat, natož vládu. Nadto vládu, kde se můžete stát ministrem i za to, že půjčujete předsedovi kdys velké strany byt jako hodinový hotel. Vládu, kterou ovládá Paroubek s Pecinou a kde Fischer dělá křoví socanům a kde je ODS pro srandu králíkům jen proto, aby ztrácela politické body.

Takže: Vypadněte Kocábe a už se nikdy nevracejte! Vyžírky, co si z ministerstva dělají své doupě, opravdu nikomu chybět nebudou. Brečet za váma nebudou ani Cikáni.

Totéž se týká celé Strany zelených. Tato pidistrana už nás stála příliš a vytvořila nejvyšší škody na jednoho svého poslance. V tom má Kocáb jedinou pravdu, že jeho odchod by měl i ekonomické důsledky.

 

Autor: Dušan Streit | středa 24.3.2010 10:09 | karma článku: 37,67 | přečteno: 2867x