Snowden: Evropská unie před USA v předklonu – kálí si do hnízda

To bylo řevu, když se EU od Snowdena dozvěděla, že neušla ani ona americké špionáži. Kromě Brusele protestovaly a žádaly vysvětlení i Německo, Francie a Rakousko. Padala rozhořčená slova, že přátele se nešpehuje a že už není studená válka.

 

Potud je tento příběh pochopitelný. Ale včera večer evropské úřady donutily bolivijského prezidenta kvůli Snowdenovi přistát ve Vídni. Jak uvádí iDnes, „Evo Morales si v úterý večer nechtěně zaletěl do rakouské metropole. Evropské úřady tam letadlo bolivijského prezidenta donutily přistát, protože se domnívaly, že na palubě je bývalý technik amerických tajných služeb a uprchlík před americkou spravedlností Edward Snowden.“

Ano, Snowden je v USA trestně stíhaný. Ale není to zločinec, jehož motivací by byly peníze. Jen díky němu se Evropská unie a celý svět dozvěděli o míře amerického špehování. Podle německého týdeníku Der Spiegel jen v Německu sleduje americká špionáž půl miliardy telefonních hovorů, e-mailů a textových zpráv. Snowdenovi by měli být vděční za odhalení praktik, které EU poškozovalo oproti USA při hospodářském vyjednávání. Místo, aby se „zlobili“ na USA, staví se proti Snowdenovi.

Chápu, že diplomacie je složitá a amorální, takže by Snowden těžko mohl očekávat asyl v některé zemi EU. Ale to jej chtěli zadržet v letadle Moralese? Nebo přímo svého dobrodince vydat? To jsou tak servilní vůči USA? EU se tímto zásahem vlastně přidala na stranu, znásilňující svobodu a soukromí při použití elektronické komunikace. A to je velmi vážné!

Už v roce 2008 jsem v článku Natoč to, pak provokuj: Buďme si všichni Velkými bratry předvídal: „Tuto stránku ... má střechově na starosti ECHELON. ... Je to paranoia, nebo plíživě nadcházející realita?“ Bylo jasné už tehdy, že USA jsou »Největším bratrem«. Proč to překvapení?

Ale ještě před odkazovaným článkem jsem napsal kritiku, když ministr Říman implementoval směrnici EU o telekomunikačním provozu pod titulkem Martine, za takovou novelu bych se šel utopit do hnojůvky. Píšu tam: „Podle návrhu zákona, předloženého ministrem Martinem Římanem a schváleného Sněmovnou, budeme všichni uživatelé mobilních telefonů - a že nás jsou milióny - de facto on-line monitorováni pro záměry Policie ČR: lokalita, pohyb a charakteristiky spojení uskutečněných i neuskutečněných, a to až rok zpětně. ... Sledují nás kamery, mýtné brány, satelity vč. GPS, Echelon, karetní asociace, telefonní a mobilní operátoři, připojovatelé k sítím, internetoví vyhledavači, teď nám ještě kdekdo leze do počítače. Různé státní - a dokonce i nestátní - složky mají mít přístup do centrálních databází.“

Dnes mohu dodat, že výše uvedená servilita vůči EU je také jedním z důvodů, proč je v hnojůvce celá ODS. Ničím se neliší od loajálních socialistů, kteří vždy akceptovali internacionální područí.

Evropská unie tak sklízí, co zasela. Ale jako ve všem, zaostává. Ani v tom špehování na USA zdaleka nemá. A nejen to. Ona se nedokáže postavit důrazně ani proti ohrožování svých vlastních zájmů. Jen neúčelně kvičí. Ale Snowdena by klidně vydala.

Já Snowdenovi držím palce. Je přece šílené, že si koupíte a zaplatíte trojského koně v podobě operačního systému nebo dokonce antivirového programu (o vyhledávačích a sociálních sítích nemluvě), které už zkorumpovala americká NSA. Braňme se!

 

Autor: Dušan Streit | středa 3.7.2013 11:01 | karma článku: 34,87 | přečteno: 1683x