Sláva! Zdravotnictví nevyléčil Julínek ani Rath, nýbrž Havel

Díky médiím můžeme denně sledovat úroveň zdravotní péče o exprezidenta Havla v nemocnici v Praze-Motole. Přejme mu tuto úroveň a těšme se, že má jít o zcela standardní přístup.

 

Ze zákona je to jasné. Pokud jde o vysloužilou hlavu státu, v zákoně se o jeho zdravotní péči nehovoří. Ani o tom, jak se s ním má zacházet v nemocnici. Nadstandard? Nic takového v Česku ani není.

Miloslav Ludvík, ředitel nemocnice v Praze-Motole, kde se právě s vážnými problémy s dýcháním a polykáním léčí exprezident Václav Havel, k tomu říká: "Jediný rozdíl mezi tím, že stoná exprezident, a tím, že u nás leží jakýkoliv jiný člověk, je v tiskových konferencích. Významná osobnost přitahuje zájem médií, takže je tu trošku víc rušno."

Podle Martina Ervy z prezidentského týmu Václava Klause je i prezident jen občan České republiky, který platí zdravotní a sociální pojištění, takže když si musí jít lehnout do nemocnice, veškerá péče je placená na základě smlouvy s pojišťovnou. Žádným velkým výhodám se podle něj prezident netěší.

Jak tedy vypadá ta standardní péče?

Kromě čtrnáctičlenného koncilia se o něj stará sedm lékařů a takový počet sester, jaký je běžný na jednotce ARO. Exprezident Havel leží na naprosto běžném pokoji na oddělení ARO, lékaři pro něj upravili jen oddělený box, který je ale v podobných případech nutný. Byl by nutný vždycky, ať už by šlo o jakéhokoliv pacienta. Pokud bude časem přeložen, má připraven speciální dvoupokojové apartmá se sociálním zázemím. To je na úrovni prezidentského apartmá, které je v nemocnici ve Střešovicích. Na tomto pokoji byli ubytováni i saúdskoarabští šejkové. Po domluvě exprezident může používat i ochranku.

Proč je exprezident Havel v Motole, když byl předtím ošetřován ve Střešovicích? Protože střešovická nemocnice nemá jednoho z největších odborníků na ORL, profesora Betku. K lůžku Václava Havla se také sjíždějí špičky z oborů z celé Prahy a zasedá odborné konzilium. Bude-li potřeba, bude lékařské konzilium ještě doplněno. Nemocnice stahuje také lidi z dovolené. Zatím koncilium zcela standardně pracuje ve složení:

MUDr. Martin Holcát, MBA

Šéf lékařského konzilia, které sleduje zdravotní stav Václava Havla. Holcát působí jako náměstek pro léčebně preventivní péči ve FN Motol.

JUDr. Ing. Miloslav Ludvík, MBA

Ředitel Fakultní nemocnice Motol, který lékařské konzilium jmenoval.

MUDr. Martina Pelichovská

Působí jako primářka resuscitačního oddělení pro dospělé na Klinice anesteziologie a resuscitace 2. LF UK a FN Motol. Na jejím oddělení Havel leží.

Prof. MUDr. Jan Betka, DrSc.

Přednosta Kliniky ORL a chirurgie hlavy a krku 1. LF UK a FN Motol. V pondělí odpoledne Havlovi odoperoval zánětlivé ložisko z krku.

Doc. PaedDr. Pavel Kolář

Přednosta Kliniky rehabilitace a tělovýchovného lékařství 2. LF UK a FN Motol. Fyzioterapií pomohl Havlovi zvládnout zdravotní problémy už v minulosti.

MUDr. Tomáš Bouzek

Osobní lékař Václava Havla. Doporučil bývalému prezidentovi konzultaci v Motole a sám ho na kliniku ušní-nosní-krční doprovodil.

Prof. MUDr. Milan Kvapil, DrSc.

Přednosta Interní kliniky 2. LF UK a FN Motol. Specializuje se zejména na léčbu cukrovky, v tomto oboru je nejlepší v Česku.

MUDr. Jan Bytešník, CSc.

Šéf oddělení arytmologie Kardiologické kliniky IKEM. Specialista na léčbu poruch srdečního rytmu, s nimiž měl Havel v minulosti problémy.

MUDr. Otakar Nyč

Přednosta Ústavu lékařské mikrobiologie 2. LF UK a FN Motol. Věnuje se léčbě antibiotiky, při posledních komplikacích jejich velká část u Havla nezabírala.

Prof. MUDr. Richard Průša, CSc.

Ústav klinické biochemie a patobiochemie UK 2. LF. Odborník na laboratorní vyšetření - rozbory krve, moči, vykašlaných hlenů, stolice.

Prof. MUDr. Pavel Pafko, DrSc.

Přednosta III. chirurgické kliniky 1. LF UK a FN Motol. V roce 1996 Havlovi odstranil část pravé plíce postižené zhoubným nádorem.

Doc. MUDr. Jan Malý, CSc.

Ředitel Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) Praha. Je specialista na nemoci ledvin.

Prof. MUDr. Jiřina Bartůňková, DrSc.

Přednostka Ústavu imunologie 2. LF UK a FN Motol. Kromě léčby se věnuje i výzkumu v oblasti imunologie.

Doc. MUDr. Miloslav Roček, CSc.

Přednosta Kliniky zobrazovacích metod 2. LF UK a FN Motol. V konziliu má na starosti výklad rentgenových a CT vyšetření.

Doc. MUDr. Boris Šťastný, CSc.

Pracuje na Pneumologickém oddělení Nemocnice Na Homolce v Praze. Byl členem konzilií, která v minulosti řešila zdravotní stav Václava Havla.

Konzilium bylo zcela standardně rozšířeno o profesora Josefa Veselku, šéfa kardiocentra dospělých motolské nemocnice.

Déle exprezident Havel každé dvě hodiny rehabilituje s fyzioterapeutem Pavlem Kolářem.

Jako jídlo si exprezident vyžádal mimo jiné i krupicovou kaši. Tu mu zcela standardně přinesla manželka Dagmar, která bez ohledu na návštěvní dobu s ním na ARO standardně tráví hodně času.

Pacienti jásejte! Bude-li Váš zdravotní stav vyžadovat, stáhne k Vám po vzoru obětavého ředitele Ludvíka každá - samozřejmě ta nejlepší - nemocnice konzilium špičkových odborníků, a to bez ohledu na to, zda lékaři nejsou náhodou na dovolené v Karibiku. Letecky se budou přepravovat speciální antibiotika pro individuální kokteil. O takových podružnostech jako volný přístup nejbližších na ARO a výběr stravy snad ani psát netřeba.

Prostě STANDARD, který jistě Vaše pojišťovna ráda zaplatí. Díky, pane exprezidente Havle. Otevřel jste nám dveře, na něž marně bušili Rath a po něm i Julínek.

Autor: Dušan Streit | úterý 20.1.2009 12:05 | karma článku: 37,14 | přečteno: 4188x