Schwarzenberg prezidentem? To raději Karel Gott!

Nejsem šípková růženka, abych se měl ocitnout ve spícím království. Proto ani nečekám, že by mě měl vysvobodit (nedejbože polibkem) nějaký princ z Bilderbergu.

Schwarzeberg se vyjádřil, že v případě, že budou přímé volby prezidenta, tak by o tom prý uvažoval. Bože můj pohanský! Pak by mohl být Kalousek rovnou ombudsmanem.

Schwarzenberg je populární, médii - v područí zahraničních vlastníků - vygenerovaná figura. Je to taková rázovitá postava, kerá se vymyká mediálnímu obrazu normálních politiků. Co na tom, že mu mnohdy není rozumět? Co na tom, že na jednáních dříme? Co na tom, že je stranickým turistou? Co na tom, že v jeho stínu vystrkuje drápy Kalousek? Co na tom, že je švýcarským občanem s manželkou žijící v Rakousku? Co na tom, že je restituentem a privatizátorem s pochybnou historií? Co na tom, že se přiznal k podplácení? Co na tom, že v OSN hlasoval proti zjišťování dopadu použití zbraní s ochuzeným uranem? Co na tom, že se zasadil o uznání mafiánského státu Kosovo?  Co na tom, že je pohrobkem havlovské kosmopolitní a čecháčkovské politiky? Co na tom, že jeho rodové zájmy nejsou spojeny s existencí suverénní České republiky?

Je miláčkem jako byl Fischer (majitel zkrachovalé cestovky), Tošovský (spolupracovník StB, guvernér ČNB a premiér), Gross (premiér a „investor“), Fischer (premiér), nebo třeba Karel Gott. Jenže Schwarzenberg se řadí, byť jinými metodami, někde na úroveň seriálových hvězdiček nebo Hanychové. Provokuje, a dočasně mu to - mezi Bleskem promořenou populací - i vychází.

Pro mnoho lidí je celebritou. Ale ne každá celebrita si své postavení odpracovala jako třeba Karel Gott (jehož hudbu mimochodem neposlouchám). Zatímco Schwarzenberg se dobře narodil, Gott se prosadil vlastní pílí.

Zatímco Schwarzenberg žil v cizině, Gott neemigroval, ačkoliv by se třeba v Německu skvěle uživil.

Když poslouchám Schwarzenberga a Gotta, tak má navrch – bohužel pro politiku – zpěvák. U Gotta lze postřehnout i zdravý rozum. A hlavně jej považuji za většího vlastence.

S tím Gottem to je nadsázka. Nejsme v Americe, kde si zvolili Reagana nebo Schwarzeneggera. Ale podívejte se, v konkurenci s politiky nebyli vůbec neúspěšní.

Takže kdybych měl na výběr mezi Schwarzenbergem a Gottem, volil bych jednoznačně Gotta :-)

 

Autor: Dušan Streit | úterý 16.11.2010 12:11 | karma článku: 37,71 | přečteno: 3797x