Rozkrájejme se, abychom ve volbách neshořeli jak papír

Považujme první dějství revolty za ukončené včerejší korunovací vajíčkového krále. Ale pozor, do mrtvol se nekope, aby z ní nebyl nezasloužený mučedník.

 

Nepochybujte o tom, že socani nepřetržitě dumají, jak toho zneužít. A nedělejme si iluze - na každé spontánní hnutí se nabaluje i špinavá pěna, která by mohla celou revoltu degradovat. Už včera to bylo místy za hranou. Vyloučit nemůžeme ani provokatéry.

Takže opatrně, další akce by už měly mít pouze symbolický charakter, aby nebyly kontraproduktivní. Transparenty, úbory a slušné vyjádření nesouhlasu jsou vítány, vajíčka už tak jako tak vešla do historie, takže v naturální formě jich už netřeba. Paroubek si zažil něco podobného, co jeho pokrevní bratr Štěpán před dvaceti lety. Oba zaslouženě.

Hlavní dějství se však odbude u voleb. Každý, koho ta vajíčka probudila, by měl jít a hodit protestní hlas, výběr je bohatý. Nedejme se zmást, že u evropských voleb o nic nejde. Jde o mnoho. Jde o využití toho potenciálu, který se právě uvolnil, a to v pozitivním smyslu. Jde o aktivizaci mladých, kteří by jinak třeba na politiku rezignovali a nechali za sebe rozhodovat prarodiče.

Nedáte se přece převálcovat takovými politickými kreaturami jako jsou Paroubek, Rath a J. Havel. Už to přehnali a pohár přetekl. Nenecháte přece Falbra spát v eulamentu jeho drahý spánek. Ukažte světu, že lze přepsat zdánlivě nezvratnou fatální historii, s níž se před pár dny smiřovali i optimisté.

Jestli se to nepodaří, tak se naplní Falbrova slova, že kdybychom se rozkrájeli, ČSSD vyhraje volby. A slyšíte tu temnou Paroubkovu výhružku, že shoříme jak papír? Tak přesvědčme i své přátele a známé. Volby to rozhodnou (a nejen ty evropské).

Jde o všechno. U voleb rozhodneme, zda si zasloužíme svobodu, nebo nám budou naše „jistoty" dekretovat muži v černých brýlích a se sluchátky. Ostatně bychom si je na sebe zaplatili sami - z daní, které by na nás nová státostrana uvalila.

Nedopusťme, aby mrtvola obživla po volebním vítězství. Oživlá mrtvola se nazývá Zombie, je nesmrtelná a neskutečně mstivá.

 

Autor: Dušan Streit | čtvrtek 28.5.2009 8:32 | karma článku: 35,12 | přečteno: 2156x