Raději Bárta v maserati než kmotrové v Monte Argentariu

Asi ten Bárta opravdu někomu vadí. Nejspíše těm, kteří si zvykli na kalné vody propojení politiky a byznysu. To je onen klientelismus a pravá korupce.

 

Nesmíme si nechat namluvit, že korupcí je bonboniéra, kterou babička přinese setřičce v nemocnici, že se o ni hezky starala. Dokonce ani nějaký naturální úplatek lékaři není tak nebezpečný jako to, co se děje tam, kde je napojen byznys na státní peníze prostřednictvím politiků.

Mám obavu, že až se uklidní protikorupční bouře ve sklenici vody, zůstane právě jen u oněch bezvýznamných případů. Navíc však přibudou práskačské zákony a právo státu preventivně šmírovat občany. S výjimkou politiků ovšem.

Šmírovat nesmí stát nebo politická strana. Jestliže to probíhá v opačném gardu, nijak mě to nezneklidňuje. A když dělá detektivní agentura detektivní práci, nijak mě to nepřekvapuje. To by byla záležitost tak nanejvýš pro živnostenský úřad, zda nebyla nadužita podnikatelská licence. V žádném případě to není kauza pro premiéra.

Věci veřejné jsem nevolil a asi ani volit nebudu. Ale domnívám se, že je lepší, když do politiky přijdou lidé, kteří dokázali nejprve vydělat peníze. Zaprvé to svědčí o tom, že to nemohou být úplní hlupáci. Zadruhé se dá vyloučit, že by politika pro ně měla být výtahem, s jehož pomocí chtějí právě zbohatnout. A hlupáci, navíc bezcharakterní, kteří se prostřednictvím stran dostávají ke korytům, jsou dnešní škodnou v revíru, který pokládají za svou kořist.

Kvikot těch politiků, který směřuje proti Bártovi, mě přesvědčuje, že je na správné cestě. A není to jen Nečas, který se zmítá jako nešťastník. Tři nesmyslná trestní oznámení, která vyplodil ztroskotanec Paroubek (nenašel jsem vhodnější výraz), jsou toho dokladem. Zvláště směšné je to, které vidí daňový únik v tom, že si jako zaměstnanec vydělal Bárta ve své firmě třicet miliónů (psal jsem o tom také zde).

Jen ať máme ministry, kteří budou jezdit za své v luxusních vozech. Jen ať máme ministry, kteří budou šlapat na paty dodavatelům státu. Jen ať máme ministry, kteří budou vadit politikům, pro něž se vžilo označení »kmotr«.

Je to pro mě lepší zpráva, než když jsem četl o utajených schůzkách politiků zprava (Topolánek) i zleva (Urban) na jachtách s lobbisty v Monte Argentariu.

 

Autor: Dušan Streit | sobota 22.1.2011 17:31 | karma článku: 38,96 | přečteno: 2807x