Proč se tolik autorů diví, že revolty dělá lúza?

To ale neznamená, že to adresáty protestů rehabilituje. Tato vláda by si zasloužila dostat za vyučenou mnohem razantněji. Jejich nekompetentnost a arogance je nebetyčná.

 

Aby to někdo nepochopil jako kritiku z levicových pozic: Naopak. Já mám strach, že tato pseudopravicová sebranka nadlouho pravici zcela zdiskredituje a vypisuje tak pozvánku do vlády pro Dluhoslava a spol.

Ostatně, Kalousek přes lacinou pózu šetřílka za ním nikdy moc nezaostával. A o tom, že tato vláda zaslouží, aby si to občané nedali líbit, jsem už tady rozebíral v článku: „Kalousek a spol mají štěstí, že odbory nemají charismatického vůdce“.

Češi jsou holubičí povahy a nikdo z nás si nepřeje zavádět tradice hořících aut a vymlácených výloh. Ale vzpomeňme na defenestrace, že všeho je „odsud posud“. Tito pánové totiž nerozumí ničemu, dokud nedostanou strach. Do té doby se nám budou vysmívat a dělat z nás voly.

Takže nespílejme lacině Zavadilům a Dufkům. Jsou produktem Kalousků a Drábků. Nikdo od odborářů nemůže čekat salónní chování a hlubokomyslné argumenty. Když na druhé straně státní moc použije zásahové jednotky, také do nich nevybírá žádné sofistikované myslitele. Až jde do tuhého, létají třísky.

V tomto smyslu by měli být Kalousek s Hegerem rádi, že nedostali po hubě. Měli by se denně modlit za takto neakceschopné odbory, ne ještě arogantně provokovat. Ona se situace může změnit. A pak i lúza může splnit historické poslání vypráskat ty politické vyžírky.

Ukázalo se, že stávajícím systémem voleb to nejde. A kapři si zjevně rybník vypouštět nehodlají, naopak. Musí to někdo udělat za ně - typy na špinavou práci. Hazard už nebude tolik vynášet, i když změnu Kalousek odložil o rok, takže se chystají exploatovat novou zlatou žílu – penzijní fondy. Neměli bychom jim to v této podobě dovolit.

Odpor je třeba třeba ve společnosti sjednotit. Ne proti úsporám, jak se nám jednodušší povahy snaží vsugerovat, ale za skutečnou hospodárnost bez mrhání a krádeží. Tady bych klidně mohl souhlasit i s odbory. Ale kritika se týká i levice, jak nám (nejen) Gross a Palas předvedli.

Že se s odbory, ani mezi sebou, neshodneme, co bude potom, je normální, předvídatelné a zatím druhotné. Nejdříve je třeba odstranit škůdce.

Čím dříve to bude, tím bude méně lúzy i násilí.

 

 

Autor: Dušan Streit | čtvrtek 14.7.2011 11:05 | karma článku: 38,07 | přečteno: 3963x