Prezident Klaus se vymezil proti fantasy politice

Bylo až hojivě konejšivé slyšet závan zdravého rozumu v dnešní době, jíž dominují velkolepé skořápky bez obsahu, který by dával reálný smysl.

Prezident se vymezil proti velikášsým vizím, proti utopiím všeho druhu a aniž je jmenoval, po svém projevu nechal novodobé Mesiáše bez gloriol a v nedbalkách. Nasměroval je do světa scifi, kde je možno blouznit, aniž by bylo nutno skládat účty.

Elegantně a s nadhledem se tak vyslovil k oteplovačům, environmentalistům, integrátorům a jiným fanatickým horlivcům, aniž by jimi svůj sváteční projev zaplevelil. Ale odhalil podstatu celého toho cirkusu, která spočívá v tom, že cílí až za horizont odpovědnosti. Jde o to, oblbnout lidi vznešenými hesly a bez ohledu na jejich prospěšnost v přítomnosti fantazírovat o budoucím efektu. Pohříchu v tak daleké budoucnosti, k níž už nesahá skládání účtů těchto věrozvěstů.

Vrátil tak politiku na zem a nabádal, aby byla vyplněna přítomným obsahem. Nemůžeme přece zavazovat budoucí generace, aby akceptovaly naše dnešní vize. Naše odpovědnost spočívá v tom, předávat jim starostlivě přítomnost den po dni.

Na druhé straně neopomněl zmínit nadčasové hodnoty, jako je mezigenerační úcta, vzájemný respekt, usilovnost a prosté lidské porozumění. Samozřejmě zmínil i osobní odpovědnost každého z nás, což je nejzaručenější recept na krizi. K tomu nám popřál i dobrou náladu.

Nálada se mi zlepšila. Uvědomuji si, že přestože jsem prezidenta v poslední době i kritizoval, mezi současnými politiky působí jako nenahraditelné zjevení zdravého rozumu. Nedovedu si ani představit, že by prezidentem byl třeba rozbředlý Švejnar.

Děkuji pane prezidente Klausi a přeji i Vám šťastný nový rok!

Autor: Dušan Streit | pátek 1.1.2010 15:09 | karma článku: 36,57 | přečteno: 3047x