Podlé spojení Klause s norským masakrem

Čekal jsem, kdy to přijde. Přesto musím článek na iDnes „Norský vrah v manifestu vyzdvihuje názory prezidenta Klause na EU“ označit jako velmi nekorektní.

 

Už to tak bývá, že slova a myšlenky významných osob mohou být – a také bývají! – často zneužity. To však neznamená, že mají s vrahem cokoliv společného.

To, že se zločincem Breivikem mohu mít podobný názor na význam národních států, na škodlivost přeregulací, na deficit demokracie a přebujelost legislativy v EU nebo na významnou úlohu Ronalda Reagana a bývalé britské premiérky Margaret Thatcherové, ještě neznamená, že bych mohl mít jakékoliv pochopení k masovým vraždám.

To už bychom mohli vinit rovnou křesťanství, jehož je Breivik fanatickým stoupencem. Na rozdíl od islamismu však má tato víra snad svaté války už za sebou. Takže v pozadí všeho vidím jako viníka jakýkoliv fanatismus, ten náboženský nevyjímaje.

A prezident Klaus je vším jiným, jen ne fanatikem. Dokonce jsem o tom napsal článek „Václav Klaus není Jan Hus ani Thatcherová. Jelikož není fanatik“. Klaus je pragmatik každým coulem a má silnější rétoriku než činy.

Faktem ovšem je, že každá síla vyvolává protitlak. A to, co se v EU děje kolem bláznivé integrace, multikulturalismu i regulace života lidí, může vyvřít do opačného extrému. Ten ovšem diskredituje i správné názory a dělá skutečné pravici ostudu. Nic na tom nemění, že norská verze evropského socialismu je sama extrémem.

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Dušan Streit | pondělí 25.7.2011 11:54 | karma článku: 35,12 | přečteno: 2723x