Pane prezidente Klausi, Lessy je otázkou Vaší cti

Jestli Lessy po návštěvě Hradu rezignuje, na sklonku své politické dráhy znevážíte i všechno to, co by Vám historie mohla přičíst k dobru.

 

Je mi jasné, že prezident velice trpí současnou krizí politiky v tom smyslu, že se obává o osud „standardní“ demokracie. A slyším trávu růst. Protože proti tomu je nějaký Lessy pro Klause nicotnou marginalitou.

Naproti tomu Kalouska zná přes dvacet let. Zcela jistě ví, že je to pletichář, lhář a morální šmejd. Jenže v prezidentových očích má mandát z voleb a ten je nedotknutelný. Proto prezident mlčí. Nechce se zastávat běsnícího lumpa, ale na druhé straně to vnímá jako ohrožení systému.

Nic bych za to nedal, že by prezident rád Lessyho obětoval. K němu řeknu jen to, že jej vůbec nechápu jako nějakou modlu, ikonu bez chyb nebo anděla. I když v kontrastu ke Kalouskovi by málokdo nevypadal jako zjevení poctivosti.

Takže Lessyho vidím jako normálního venkovského poldu, který v té Praze neumí chodit, což považuji nikoliv za handicap, ale za přednost, zejména ve stávající situaci. Nemá v mobilu pražské kmotry - jako měli jeho předchůdci - a dokud mu nezačal vyzvánět Kalousek, nechtěl tam mít ani politiky.

A protože z regionu o něm něco málo vím, určitě není „na telefon“ ani pro Bártu nebo Johna, jak se na něj snaží jeho oponenti házet špínou. Uvědomme si, že mafiánské struktury dinosaurů s kmotry se rodily celá desetiletí, kdy upevňovali svou moc, organizovali rozkrádání státní pokladny a vzájemně si garantovali beztrestnost. Tyhle struktury – opravdu ani teoreticky – žádný Bárta neměl prostě ani dost času získat pod palec. Srovnejme to s policií Grossovskou nebo Langerovskou, aby to bylo jasnější.

A do toho přijde nějaký Lessy, který dosavadní tabu odmítá respektovat. Opravdu nejde o jeho osobu. Jde toliko o nezávislost policie a potažmo i státního zastupitelství. Co se stane s Lessym, bude také vzkazem pro Pavla Zemana.

Policie se vůbec nikterak nevměšuje do politiky. Jen po dlouhé době má zájem vyšetřovat bez ohledu na politické krytí. O tom, že není „Lessyho“ policie nástrojem koalice ani opozice, svědčí jak případ Ratha, tak případ Parkanové (Bartáka, Kopřivy, Kalouska, Hávy).

Takže se nevměšuje policie do politiky, ale politici, a to zcela flagrantně, do policie. Zcela nepřijatelné jsou jejich výroky o policejních plukovnících, policejním státu nebo o vstupu policejního prezidenta do politiky. Je tomu přesně naopak. Nečas a zejména Kalousek bojují o svůj vliv na policii. Pro Kalouska je to doslova existenční otázkou.

 

Pane prezidente Klausi, je zcela nepředstavitelné, že ve STANDARDNÍ demokracii, kterou tak bytostně prosazujete, by Kalousek mohl přežít své zběsilé jednání a výroky (spíše kejhání potrefené husy). Takže nejen volby, ale i obecná ztráta důvěry MUSÍ mít vliv na mandát politika. Pokud to nepochopí sám, nesmí mu to projít.

Jestli Kalouskovi pomůžete odstranit Lessyho z cesty, dopustíte se nespravedlnosti a podpoříte lumpa proti velké většině občanů. Ztratil byste zbytek důvěry, která Vám po Vašem obratu ve věci církevních restitucí ještě ke konci úřadu zůstala. Platilo by, že konec špatný, všechno špatné. To byste si Vy ani my nezasloužili.

 

Na obdobné téma jsem naposled napsal články:

Co ten Lessy, premiére, provedl? Odmítá politizaci a hájí své lidi!

Sedření koně, stržené šrouby a hřebíčky do rakve

Jestli vyhraje gauner nad poldou, je po demokracii. Braňme Lessyho!

Policejní plukovníci by měli přitvrdit

 

 

 

Autor: Dušan Streit | středa 18.7.2012 10:19 | karma článku: 42,64 | přečteno: 6294x