Od kakaového Krause přes bordeltátu Mrštinu až k pytlíkovi Vlčkovi

Někteří komentátoři píšou, že Vlčkova trapná kauza nebude mít na volby žádný dopad, protože socani prý zasáhli rychle. Tak to je gól! Tohle by teda mělo mít dopad pořádný.

A protože cítím, že je to v rukou médií, jak bude tato kauza využita, chci přiložit své polínko. Jelikož mě zcela iritovala drzost, s jakou Paroubek místo pokání začal kopat do cizích kotníků.

Tak si uvědomme, že Vlček nebyl žádný šibal z Horní Dolní, ale že to byl předseda Poslanecké sněmovny! A že to je balík? Kdo ho tam nominoval? Vždyť by to zdrojovou stranu mělo zcela diskvalifikovat.

Vzpomeňme si, že podobné znaky měla už více než čtyři roky stará kauza kakaového „directora“ Krause (viz iDnes). A také to nebyl jen tak někdo, ale tento bývalý člen Ústředního výboru KSČ byl předsedou poslanců ČSSD a rozpočtového výboru sněmovny!

V kakaové aféře mimo jiné také protiprávně nakládal s penězi a lhal. Z účtu své matky v pardubické pobočce České spořitelny popslal v roce 2001 1,9 milionu korun do Ghany. Když se na to přišlo, lhal, že to nebyly jeho peníze, ale od bývalého agenta BIS Františka Riga, který se v roce 2004 dostal do vězení za vytunelování Kreditní banky Plzeň.

Jenže při takové verzi Krausovi hrozilo stíhání za obcházení konkurzního řízení, protože Rigo měl tehdy zablokované účty kvůli vyhlášenému konkurzu na svou firmu. A tak Kraus na policii změnil výpověď, že šlo o půjčené peníze od jiného pardubického podnikatele. Pak ještě za neustálého mlžení jednou věřitele vyměnil. Ty pochybné „půjčky“ mají socani asi v krvi.

Měla to být záloha na nákup ghanského podniku na zpracování kakaa za 15 milionů dolarů, tedy asi za půl miliardy korun. Jak řekl Rigo, měli jej nakoupit za úplatky za pronájem Gripenů. Aféra však nakonec nebyla vyšetřena, protože Ghana ignorovala žádosti české policie o právní pomoc.

A dospěli jsme k propojení Krause a Vlčka přes dotace. Vlčkovo mlžení ohledně dotace pro svého poradce Vlčka a pro syna asistenta – věřitele Klapky je známo a nebylo tou kauzou, která v ČSSD Vlčkovi ještě zlomila vaz. Ale ejhle, předsedou rozpočtového výboru při schválení první části dotace pro Vrtala byl právě kakaový Kraus. Údajně za to „koupil“ od Vrtalovy společnosti byt. A jeho devatenáctiletý syn si pak měl v sousedním objektu, který stavěly stejné firmy, pořídit byt na hypotéku, jejíž doklady ale Kraus nechce ukázat. Takto vypadají typické klientelistické řetězce.

Kraus je nyní na třetím volitelném místě kandidátky ČSSD pro sněmovní volby v Libereckém kraji. Do voleb jde bohatší, protože z legálních příjmů mu jen z firmy RFK doputovalo na dividendách 8,5 miliónů korun.

Pokud se týká dotace pro Vlčkova poradce Vrtala, prověřuje se její údajné zneužití až ve výši 25 miliónů korun místo na sportovní a relaxační centrum na hotel, který se nyní prodává za 120 miliónů korun. Klapka se s Vlčkem soudí o půjčku 2,5 miliónů korun. Předtím prý mu milión vrátil v papírovém pytlíku. To sice také už známe z Grossovy kauzy, ale je to nezákonné. Navíc to vypadá, že ty „půjčky“se podivně proplétaly s dotacemi a s cenou postavení poslaneckého asistenta.

Článek by byl příliš dlouhý, kdybych měl rozplétat všechny obdobné šibalské kousky socanských vyžírek. Jen chci připomenout dotaci pro bývalého vlivného socana a funkcionáře Miloslava Mrštinu na „stranický nevěstinec ČSSD“, kde stát zastupovaný úřady Škromacha a Martínka poskytl dokonce hned dvě dotace v celkové výši 5,2 miliónů korun. Hojně tento „hotel" také navštěvovali, ale ne abyste si mysleli, že s jeho službami měli něco společného. Oživte si na iDnes.

Dotace, podivné půjčky, klientelistické vazby, kupčení s funkcemi asistentů a poradců, zneužívání náhrad, prokázané lži. To všechno je reálná politika ČSSD. Ti mají bojovat s korupcí? To spíš uvěřím, že Paroubek zatočí s islandskou sopkou a pozvedne české krasobruslení.

A proč na to doplatil zrovna Vlček, když o den dříve jeho trapné blábolení nazval Hašek za přizvukování Urbana slovem chlapa? Protože se mu Paroubek pomstil jednak za to, že jej nepustil do svého křesla a jednak za jeho vystupování při volbě prezidenta.

A tihleti mají drzost z Vlčkovy blamáže ještě vytloukat politický kapitál?

!!!

Autor: Dušan Streit | pátek 23.4.2010 11:04 | karma článku: 38,74 | přečteno: 2789x