Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nejásejme nad průlomovými rozsudky

Stává se stále častější módou medializovat tzv. průlomové rozsudky. Většinou jsou prezentovány jako krok správným směrem. Já průlomové rozsudky považuji naopak za hrozbu pro právní jistoty kohokoliv z nás.

Každý nestandardní rozsudek je pochopitelně vítaným soustem pro média. Tam, kde se ve vší tichosti dosáhlo práva, není o čem psát. Zatímco kauzy, v nichž došlo k neočekávanému zvratu, volají po publicitě. Začíná mi připadat, že tuto kartu popularizace vlastní osoby stále častěji zvedají i soudci samotní. Takže v pozadí medializace případu stojí mnohdy medializace se zvratným zájménem, tedy autoprezentace soudce, který si chce „zajudikovat“.

Už poněkolikeré zde upozorňuji, že naše právní tradice není založena na precedentech. Vždy byla rozhodující litera zákona, kterou mohl pochopit každý z nás, před elitářskými výklady práva, jak jsem je kritizoval už zde.

Přesto se plíživě od tradičního práva založeného na formalismu a pozitivismu přesouváme k právu, které jeho stoupenci nazývají přirozeným a chápou je jako spravedlnost nalézanou soudci. Aplikace se tedy nahrazuje výklady, interpretacemi, judikáty a precedenty.

Soudci tak získávají obrovskou moc a nezávislost na moci zákonodárné. Nejednou se stalo, že výklady Nejvyššího nebo Ústavního soudu šly proti úmyslu zákonodárců. Jako perličku bych dodal, že až s kratochvilnou oblibou zejména tehdy, pokud protistranou byl prezident Klaus. Došlo dokonce i k účelovému výkladu Ústavy hned v prvním ustanovení, že „Česká republika je svrchovaný, jednotný a demokratický právní stát“, ačkoliv Lisabonská smlouva velkou část svrchovanosti protiústavně deleguje na nadnárodní úroveň.

Ale o tom jsem se dnes nechtěl šířit. Jsem konzervtivním člověkem v tom smyslu, že se nerad smiřuji s nepředvídatelnými změnami založenými na subjektivních rozhodnutích. Zvláště u práva by měl každý předem vědět, co se smí a co se nesmí. Bez toho nemůže fungovat spravedlnost, ani kdyby nám elitní odborníci chtěli namluvit, že našli dosud neaplikovanou podobu spravedlnosti. Taková spravedlnost nalézaná ex post eroduje právní jistoty každého z nás a tak omezuje naši osobní suverenitu.

Dnes to začíná vypadat, že když zasedá soud, nemůže si být jist nikdo ničím – majetkem ani svobodou. Soudy si uzurpovaly větší krajíc z dělby moci, než jim náleží. Proto mě průlomové rozsudky děsí. Znamená to, že od dané chvíle se ze dne na den mění dosavadní zvyklosti a tradiční výklad. Většinou tak vzniká víc škody než užitku. A to už nehovořím o dopadu tohoto zvratu na tu stranu sporu, již průlomové rozhodnutí zničehonic zasáhlo.

Průlomové rozhodnutí soudu je pro mě synonymem destabilizace. A také diskontinuity a svévole. V hlavě mi vždy začíná blikat červený nápis: „Pozor, změna pravidel v průběhu hry!“. Ano, změny jsou potřebné, ale v tom případě mají mít původ v legislativním procesu, jehož zdrojem je moc zákonodárná, nikoliv ve výkladových kotrmelcích ze strany soudů. Mnohokrát se za těmito výklady skrývá politická objednávka nebo společenská poptávka (viz zrušení Dělnické strany nebo upření promlčecích lhůt v případu Brožové-Polednové).

Politická objednávka má svůj demokratický význam, ale nesmí se uplatňovat prostřednictvím soudů, ale pouze prostřednictvím parlamentu. Mám spoustu příkladů z obchodní sféry, kdy soudci svými judikáty obracejí původní smysl zákonů a jsem přesvědčen, že i úmysl zákonodárců. Tady se to už může dotýkat právní jistoty každého z nás. Kolikrát soudci (stejně jako zákonodárci) nedomyslí souvztažnosti konkrétního judikátu a destabilizují i jiné části právního systému. Není to odborný článek, tak zde laicky nebudu rozebírat vlastní zkušenosti z podnikatelské sféry.

Uvedu jen dva ilustrativní příklady z občanské oblasti. Úplně mě šokoval „průlomový rozsudek“ ve věci zavinění dopravní nehody, kdy může být viníkem nebo spoluviníkem nehody shledán řidič vozidla, které sice jelo po hlavní silnici a mělo přednost, leč jeho řidič výrazněji překročil v daném místě povolenou rychlost. Vzpomněl jsem si na všechny ty agresivně se cpoucí řidiče z nájezdových pruhů. Jestliže se zrelativizuje právo přednosti, bude na cestách velmi zle.

A právě teď jsem se dočetl o dalším těžko uvěřitelném „průlomovém rozsudku“. Pokud totiž cyklista, který je obětí dopravní nehody, nemá nepovinnou přilbu, stává se spoluviníkem svého úrazu. To samozřejmě k velké radosti pojišťoven, které už tak mají navrch. Teď získaly další klacek nad rámec zákona. Proč cyklisti a ne třeba chodci sražení na přechodu nebo na krajnici? Buď to měl upravit zákon, nebo soudci se neměli vměšovat.

K tomu chci říci ještě jedno: Máme už případ, kdy se soudce zblázní nebo aspoň se tím hájí, a rozsudek proti nějakému nebožákovi přesto bude platit. Obdobné to je v případech konkurzních soudcovských mafií. Tam padly skutečně „průlomové rozsudky“ se stamiliónovými škodami. A firmy zůstaly rozkradeny a nikdo to už nevrátí zpět.

Ten, kdo má moc vydávat nevratná rozhodnutí, nemá na žádné průlomy právo.

 

Autor: Dušan Streit | pátek 16.4.2010 19:07 | karma článku: 34,72 | přečteno: 3649x
  • Další články autora

Dušan Streit

Vezměte na vědomí, ruský medvěd už nechlastá!

Kde jste byli, vy „zásadoví“ odpůrci ruské intervence na Krymu, když došlo k ozbrojené agresi NATO proti Jugoslávii? Nepatřili jste náhodou mezi „humanitární bombarďáky“? Rozbití územní celistvosti Jugoslávie vám nevadilo? Proč Kosovo a ne Krym? Proč jste Clintonovi nekreslili hitlerovský knírek? Slušel by i Havlovi, Allbrightové a dalším.

3.3.2014 v 12:01 | Karma: 44,01 | Přečteno: 5731x | Diskuse| Politika

Dušan Streit

Diletanti z EU nahráli Putinovi. Naservírovali Rusku Krym. Zatím

Nemohlo to skončit jinak, aspoň co se Krymu týče. Alespoň vidíme, co za diletanti nám prostřednictvím Evropské unie vládnou. Vyvolali nebezpečnou konfrontaci, v níž tahají od začátku za kratší konec, jejíž závěr je v nedohlednu.

1.3.2014 v 18:01 | Karma: 41,89 | Přečteno: 3825x | Diskuse| Politika

Dušan Streit

Ukrajina - Krym: Kdo čím zachází, tím také schází

To rčení by se dalo sice vztáhnout na Janukoviče i Tymošenkovou, kteří si své trable opravdu vykoledovali. Ale teď mám na mysli ty, kteří celý ten těžko řešitelný ukrajinský problém vyprovokovali.

28.2.2014 v 11:36 | Karma: 41,63 | Přečteno: 9249x | Diskuse| Politika

Dušan Streit

Zeman exhiboval s provazem v domě oběšencově

Jeho projev v europarlamentu byl příšerný v pravém významu tohoto slova. Ovšem musíme ho domyslet.

27.2.2014 v 11:05 | Karma: 37,69 | Přečteno: 2691x | Diskuse| Politika

Dušan Streit

Anna Šabatová si plete ombudsmanku s generální prokurátorkou

Samozřejmě, že v režimu povinné „pravdy a lásky“ - k minoritám všeho druhu, k naší „zelené planetě“, k bezpohlavnosti, k feminismu, ke kolektivismu, k bourání tradic i národních hranic, ke společenské „výchově“ místo rodin, k osvícené uvědomělosti, k autocenzuře.

25.2.2014 v 15:07 | Karma: 40,70 | Přečteno: 3113x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Tuleja vzdal nominaci na ministra, připustil selhání. Fiala rozhodnutí vítá

3. května 2024  14:19,  aktualizováno  15:20

Pavel Tuleja se vzdal nominace na post ministra pro vědu, výzkum a inovace. Připustil selhání v...

Vagony po nehodě u Klínce odklidí dopravce. Policie zahájila úkony trestního řízení

3. května 2024  11:11,  aktualizováno  15:17

Policie prověřuje čtvrteční vykolejení osobního vlaku bez strojvůdce poblíž Klínce u Prahy pro...

Tramvaj srazila chlapce, který přebíhal přes ulici. Skončil v nemocnici

3. května 2024  15:03

Záchranáři převezli v pátek ráno do nemocnice šestiletého chlapce, kterého srazila v Plzni tramvaj....

Do školy v Litvínově vnikl muž. Policie ho zadržela poblíž kvůli jiné krádeži

3. května 2024  8:31,  aktualizováno  14:23

Desítky policistů, hasiči i záchranáři se ráno sjeli k litvínovskému gymnáziu. Důvodem bylo...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 1144
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3937x
Nevěřím umělým celebritám a politikům. Hledám odpověď na otázku „Proč?“ a nedám pokoj, dokud si neudělám vlastní názor, většinou navzdory bolševicky přijímanému mainstreamu. Podporuji aktivní přístup k životu. Jsem konzervativním ateistou, pro kterého však je osobní svoboda nade vše. Chci se podělit o své obavy, že plíživě přicházíme jak o tradice, tak o stále větší část svobod. Není náhodou, že spolu s tím ztrácíme národní svébytnost. Bytostně odmítám všechny utopie jako je Evropská unie.
Poslouchám hard rock, nejraději DEEP PURPLE. Mám v oblibě sport a považuji jej za součást hygieny. Hodně čtu, rád píšu a formuluji své názory. Pozor, jsou někdy otevřené a provokativní!
Když 2x prokliknete mou fotku, uvidíte sami...