Nechť Tullamore, Jameson nebo Bushmills teče proudem!

V případě, že se potvrdí irské NE, rád bych viděl protažené tváře všech eurobyrokratů, třeba Barrosa, Pötteringa nebo Špidly. Taky pohled na Merkelovou by nebyl marný!

 

Ale nepodceňujme ty eurokapry, oni udělají všechno, aby ten evropský rybník nevypustili. Oni se v té zahnívající vodě cítí doma. Už teď přemýšlejí, jak irské referendum obejít. Jistě mají scénář B. Oni budou za každou cenu pokračovat bez ohledu na mínění občanů. Pak budou činit nátlak, vyhrožovat, vydírat. Budou hledat právní kličky z politického suterénu. Budou vysvětlovat, že jinak to nejde. Možná Irsku nabídnou nějakou exkluzivitu, která se na nás poslušné nebude vztahovat. Oni to nevzdají.

Říkám to proto, abych pomohl mobilizovat všechny eurorealisty. Apeluji na českou vládu a zastupitele, aby vzali v úvahu, že projekt, jenž byl založen na jednotném postupu všech 27 států není možné vydávat za úspěšný ani v případě, že by ostatních 26 řeklo ano. Nesouhlas Irů by nešlo nahradit třeba naší servilitou.

Každý, kdo odmítá „euroústavu" nebo Lisabonskou smlouvu má jiné důvody. Francouzi měli málo socialismu, Nizozemci se obávají imigrantů, Irové ztráty neutrality. Jsou to ty nejrůznější motivace, často jdoucí proti sobě. Svědčí to jen o jednom, že není možné paušalizovat, sjednocovat a integrovat a tvářit se, že rozdíly a oprávněné odlišnosti i motivace neexistují. Ony existují a je to tak správné. Žádná pseudoústava to nemůže překrýt. Díky tomu Evropa neztratí vnitřní konkurenci jako základ pro úspěšnou konkurenci externí.

Náš premiér se už nechal slyšet: Pokud by referendum dopadlo ve prospěch "ano", je to podle Topolánka jen další potvrzení reformní smlouvy. „Pokud ale Irové řekli "ne", neznamená to že by česká vláda proces ratifikace obtížně dojednaného dokumentu automaticky přerušila." To už mu Lisabon zcela zatemnil mozek? Všichni se máme tvářit, jako by se nic nestalo. Už tedy nejen politika kaprů v rybníce, ale i pštrosů s hlavou v písku. A to jsme se dočkali doma od zástupce strany, kterou jsem volil jako eurorealistickou. Co teprve Brusel rozpoutá za kampaň!

Necháme si to líbit?

Naposled jsem se bouřil zde.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Dušan Streit | pátek 13.6.2008 16:06 | karma článku: 24,26 | přečteno: 1511x