Na plyn se ptejte Bursíka

Jestli nevíte, zda plyn nedojde nebo zda nedojdou peníze Vám, obraťte se na našeho zeleného energetického experta. Ale kde ho najít?

 

Ještě je v dobré paměti, jak se nechali lidé napálit, aby přešli na přímotopy. Dodnes mají lidé, kteří vyhodili stará kamna, oči pro pláč za všeobecného pobavení ČEZu.

Situace se opakovala, když další ekologickou prioritou byla plynofikace vytápění v obcích. Ze svých daní jsme tento přechod dotovali. RWE a regulační úřad však nevzali na vědomí, že topit musí i chudší lidé, třeba důchodci. Mnozí kvůli cenám, ačkoliv mají zavedený plyn a koupený plynový kotel, nadále topí méně kvalitními tuhými palivy. Někteří odmítají si budovat přípojky plynu a obcím hrozí, že dotace investované už do plynofikace budou muset vracet finančním úřadům i s pokutami.

Aby toho nebylo dost, tak náš zelený ministr Bursík od loňského roku prosadil „ekologickou" daň na pevná paliva. Absolutně šílené je, že čím kvalitnější je palivo, tím větší daní je zatíženo. Nejvíce se tak odvádí státu za koks, za černé uhlí a za brikety.

V Evropě začíná vzhledem ke sporu Rusko - Ukrajina chybět plyn. I kdyby se spor vyřešil, tak zcela jistě ho výše jmenované instituce využijí ke zdražení. Známe to: plyn nám zdrahl i v době, kdy světové ceny energií bezprecedentně klesaly a koruna posilovala. ČEZ se zase při 10% navýšení ceny hájil, že nakupoval ještě při drahých cenách. Jsem zvědav, kdy nám bude prodávat tu levnou energii. Na svatého Dyndy.

Bursík by nám měl vysvětlit, čím má běžná a chudší populace topit. O žádné energetické koncepci nemůže být ani řeči. Jediné, co dokázal, zakázat nám nejlevnější a nejekologičtější jadernou energii. Zůstáváme tak strategicky v energiích závislí na cízích nejistých zdrojích.

A všimli jste si, jak teď o Bursíkovi neslyšet?

Autor: Dušan Streit | pátek 9.1.2009 11:49 | karma článku: 37,43 | přečteno: 2787x