Mr. Bean to nevzdal a dál vede Evropskou unii

Na počátku byl vtípek nějakého prozíravého hackera, jenž inspirován karikaturami umístil na titulní stránku  španělského předsednictví EU místo premiéra Zapatera fotografii herce Atkinsona v roli Mr. Beana.

MF Dnes k tomu uvedla, že jde o osobnost, od níž by si většina lidí asi nedala ani zašroubovat žárovku. To se tedy povedlo. Silnější žárovky už dnes by právě kvůli EU nedokázal zašroubovat ani Zapatero a brzy budeme šroubovat jen jedovaté zářivky, abychom „šetřili" přírodu. Nařízení jako od Mr. Beana.

Ale tady legrace končí. Mr. Bean po vymázání z webu odmítl rezignovat a převtělil se přímo do socialisty a ekonomického packala Zapatery. No uvažte sami. Mr. Bean v podobě Zapatera navrhuje jako metu španělského předsednictví vyhlášení závazných ekonomických cílů EU na příštích deset let „EU 2020". Překonal tak hned dvákrát gottwaldovské a husákovské pětiletky. Natřel to i Stalinovi se sedmiletkami.

Dále tento komik navrhuje, aby země  (všimněte si, už ne státy), jež nesplní závazné cíle, postihly vysoké pokuty. Považuje to za „kvalitativní skok". Protože navrhuje i „zelenou ekonomiku", je jasné, do čeho po tomto skoku dopadne. Musíme tam s ním?

Ano, socialisté vždy dopředu věděli, jak poručí větru dešti, jen v přítomnosti vždy po sobě zanechávali spoušť. Podařilo se to velice rychle i Zapaterovi, když rozvrátil zakrátko španělskou ekonomiku natolik, že tam je dvacetiprocetiprocentní nezaměstnanost. Proč by se tím stresoval, Mr.Bean je zvyklý na maléry. Navíc teď si dal přece vznešené cíle pro celou EU.

Tento záměr samozřejmě podporuje socialistická Francie. Vidí v tom další příležitost posílit svou moc a přenést další kompetence do EU, kde má hospodářství pod palcem. Zatím byly otázky hospodářské, ekonomické a daňové strategie převážně věcí členských států. Na Lisabonské smlouvě ještě ani neoschl inkoust a už se - jak se dalo očekávat - šrouby utahují.

Půvabné jsou ty pokuty. Chtějí nás pokutovat za neplnění maastrichtských kritérií, avšak zároveň nás v době krize chtějí žalovat, abychom platy svým euroúředníkům zvýšili o 3,7%, nikoliv "jen" o 1,85%. Tyto platy se už tak pohybují v rozmezí 66 tisíc až 456 tisíc korun. Ach jo, opravdu jde o cíl, který bychom měli preferovat, když schodek roste.

A Zapatero-Bean navrhuje další pokuty. Zasmáli bychom se tomu, kdybychom v nějakém filmu viděli, jak tento babrák vytahuje socialistickou veteš a skáče tam, odkud jsme se před dvaceti lety vyhrabali. Ale opakovaný vtip není vtipem, zvláště, když se odehrává naostro.

Navíc mi stále nebere rozum, jak je možné, aby dcera poroučela matce a dceřiná organizace svým zakladatelům. Představte si, že by podle stejné logiky chtěla akciová společnost pokutovat své akcionáře. Zvláště ti minoritní akcionáři by to pak měli velmi blbé...

Ceterum autem censeo Unionem Europaeam esse delendam!

Autor: Dušan Streit | úterý 12.1.2010 11:38 | karma článku: 32,46 | přečteno: 3003x