Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
LP

rheingold

23. 6. 2012 11:00
Dovolím si hrubě nesouhlasit s jednou maličkostí, až drzostí

Sám zmiňujete, že projev zejména absolventů přírodovědných oborů je tristní.Ihned na to navazujete s tvrzením,že to cosi vypovídá o jejich úrovni myšlení. Za tuto do nebe volající drzost byste se měl kát až do skonání věků. Důvod, proč absolventi přírodovědných oborů mají tristní vyjadřovací schopnosti tkví právě v jejich nadprůměrné inteligenci, které nějaký obyčejný humanista, co píše jak Jirásek, nemusí sahat ani po kotníky. Problém je v tom, že schopnosti, potřebné pro realizací přírodovědných oborů jsou mnohem systematičtější, strohé a sterilní, ale o to více přesnější a specifičtější, než rozevlátý přirozený jazyk. Tito lidé nechápou, proč by měli řešit cokoliv, počínaje vedlejšími větami vloženými (pokud nezpřesňují nějaký ambivalentní termín, nač je vkládat?) přes problémy shody přísudku s podmětem (ženy pily nebo pili má přece v kontextu matematika stejný význam, proč rozlišovat?) až po vyjmenovaná slova. Podstatný je obsah sdělení a ne jho forma, pokud tato obsah neničí.

0 0
možnosti
RP

radim36

23. 6. 2012 11:22
Re: Dovolím si hrubě nesouhlasit s jednou maličkostí, až drz

No, nadprůměrně inteligentní člověk, pokud zrovna nemá nějakou vadu týkající se vyjadřování,  dokáže bez problémů v případě potřeby dostatečné množství textů načíst a  příslušný vyjadřovací sloh si osvojit i bez nějakého středoškolského vyučování slohu. V takovém případě je příslušný sloh funkční obal a třeba i pěkný, obsahu neboli relevantních informací.

Konkrast je potom nějaký méně inteligentní člověk, do kterého je mnoha vyučovacími hodinami věnovanými tomu slohu ten sloh narván, potom ale takový člověk už třeba ani nemá na to obsáhnout k tomu slohu nějaké důležité v nějakém oboru a k nějaké věci relevantní informace. Takový člověk potom produkuje práce jakoby v naleštěném slovním obalu , ale bez obsahu.

0 0
možnosti
LP

rheingold

23. 6. 2012 17:32
Re: Dovolím si hrubě nesouhlasit s jednou maličkostí, až drz

Inteligence nerovná se všehoschopnost .... já taky neumím (například) zabalit dárek,i když nemám problém hrát na klavír. Tedy ani zručnost klavírní mi nezaručuje, že udělám hezký balíček.A tak jsem si zvyknul tohle přenechávat balícím službám (krom Vánoc, kdy bych za zabalení dal víc než za dárky). I když písemná gramotnost se bere jako jakýsi standart, slohová květnatost už do toho prostě nepatří.Stejně tak bych mohl namítat, že některé části netikety by měl znát každý a přesto repsketuji lidi, kteří je neznají, nebo se do jejich oboru nedostávají. A stejně tak je tomu ve slohu - (přírodo)vědec prostě myslí JINAK, než se vyžaduje pro tvorbu košatých písemnách útvarů. A pokud náhodou ke své přírodovědné systematice nedostal i mozkové buňky na generování literárních děl, pak se prostě písemně vyjadřovat čitelně nebude. Ale to jej o nic neumenšuje.Prostě třeba jen nečetl dost beletrie, aby mu to přešlo "do krve". Když vynalezne např. nějaký lék, raději ten lék, než aby on psal jak Čapek.

2 0
možnosti
JS

saldo

24. 6. 2012 10:49
Re: Dovolím si hrubě nesouhlasit s jednou maličkostí, až drzostí

Vážení, vládnout dobrou a logickou vyjadřovací schopností včetně respektování aspoň základních pravidel spisovného českého jazyka ještě neznamená nějakou zapšklou květnatost, jak tady mnozí uvádíte. Přírodovědci a technici jistě myslí a uvažují trochu jinak než absolventi humanitních oborů, to však neznamená, že by se měli vyjadřovat za pomoci logických operátorů a záplavy přejatých cizích termínů, včetně takových klenotů jako je třeba IMHO. Jistě nikoho nenapadne v písemné formě (dnes téměř výjimečný způsob komunikace) babrat se s krasopisem, ale dorozumívat se slušnou češtinou bez anakolutů, slovních berliček a vulgarismů by mělo být samozřejmostí. Realita je ovšem zcela jiná, stačí se při cestě městam trochu zaposlouchat a to, co se dá slyšet, je vskutku alarmující.

1 0
možnosti
VS

Astaroth

24. 6. 2012 11:47
Re: Dovolím si hrubě nesouhlasit s jednou maličkostí, až drzostí

Ja tedy znam velikou spoustu matematiku a fysiku a kazdy co za neco stoji se vyjadruje gramaticky na urovni. Desive chyby delaji ruzni metafyzicti pomylenci, co nechapou lautr nic a jeste se vymlouvaji na ruzne bizarni dys-chyby.

1 0
možnosti
DS

Streit

24. 6. 2012 13:41
Re: Dovolím si hrubě nesouhlasit s jednou maličkostí, až drzostí

Všichni nade mnou vám odpověděli docela výstižně.

Nejde o květnatost ani o umění. Ale trvám na tom, že není inteligentní ten, kdo nezvládá mateřský jazyk.

0 0
možnosti
  • Počet článků 1144
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3937x
Nevěřím umělým celebritám a politikům. Hledám odpověď na otázku „Proč?“ a nedám pokoj, dokud si neudělám vlastní názor, většinou navzdory bolševicky přijímanému mainstreamu. Podporuji aktivní přístup k životu. Jsem konzervativním ateistou, pro kterého však je osobní svoboda nade vše. Chci se podělit o své obavy, že plíživě přicházíme jak o tradice, tak o stále větší část svobod. Není náhodou, že spolu s tím ztrácíme národní svébytnost. Bytostně odmítám všechny utopie jako je Evropská unie.
Poslouchám hard rock, nejraději DEEP PURPLE. Mám v oblibě sport a považuji jej za součást hygieny. Hodně čtu, rád píšu a formuluji své názory. Pozor, jsou někdy otevřené a provokativní!
Když 2x prokliknete mou fotku, uvidíte sami...