Malý bařtipán s velkým autem z našich daní na ÚOHS

O socanech je známo, že za zájmy těch nejchudších se berou nejraději prostřednictvím vlastního luxusu. Kdo z Vás to má, že? Po Paroubkovi nám to dokazuje nový šéf antiminopolního úřadu.

 

K napsání tohoto článku mě vybudila informace na iDnes, kterak Rafaj pro sebe kupoval novou limuzínu s televizí.

Zachtělo se mu Audiny A8. Aby to ve fiktivním výběrovém řízení kamuflovali, vymysleli 44 podmínek, které splňoval jediný vůz - Audi A8 v prodloužené verzi. Mezi tyto podmínky patří například obložení palubní desky „středně tmavým dřevem kořene ořechu", což jako bývalý zaměstnanec regionální pily pan Rafaj jistě ocení. Méně luxusní vozy vyloučili požadavkem vyšší než střední třídy a rozvorem nad 307cm. BMW diskvalifikovali požadavkem na naftový motor s pohonem 4x4 a Mercedes vyloučili požadavkem, aby minimální výška mezi sedadlem a stropem byla nejméně 980mm, kde konkurent neprošel o 3mm.

Neměla by nás překvapovat praxe „šití" veřejných zakázek na míru předem vybranému zájemci. Pan Rafaj s tím má bohaté zkušenosti jako místostarosta a člen Rady města Frýdku - Místku, kde se nedávno vyjevil skandál s účelovým rozdělováním stavebních zakázek, aby při jejich podlimitní výši mohly být oslovovány pouze spřízněné firmy, jak o tom severomoravský tisk podrobně referoval. Prodej víceučelové sportovní haly a dominanty města k demolici soukromé firmě kvůli lukrativním pozemkům už je jen šlehačkou na dortu upečeném místní klikou ČSSD.

Jde přesně o fígle, proti nimž by měl Ústav pro ochranu hospodářské soutěže bojovat. Jak by ale mohl, když se dopouští obdobných triků. A jak by mohl, když v jeho čele působí kozel, jehož udělali zahradníkem. Nakonec jsem před tím varoval zde a žehral na to už zde. A tak to máme.

Vrátím se ještě k té limuzíně. Ty požadavky včetně estetických prý jsou dány potřebou reprezentativnosti. Připomnělo mi to, že když jsem se poprvé s panem Rafajem setkal, působil jak nedůvěryhodný šupák. Před tím, než jej sociálně demokrarická politika katapultovala do jedné z nejvyšších státních funcí, se v jeho případě nedalo hovořit o žádné reprezentativnosti.

Jó, ta „sociální" politika je sakra výnosná! Krize nekrize. Ale mlaskání v době, kdy někteří jeho voliči mají daleko do huby a když státní kasa je prázdná, to chce značnou dávku trestuhodné arogance.

Na závěr: Jako fraška na mě působí klíčový požadavek na limuzínu spočívající ve velké výšce nad sedadly. Kdyby byl předsedou ÚOHS třeba pan Tošenovský nebo pan Tvrdík, tuto potřebu bych chápal. Ale když to je pro pidipapaláše, jehož postava se „tyčí" do výše někde kolem jednoho a půl metru...

PS Dodatečně mě napadlo. Pokud tedy nebude pan Rafaj jezdit vestoje, požadavek by vysvětlovala vysoká asistentka na klíně. No, laptop to nebude.

Autor: Dušan Streit | pátek 18.9.2009 11:13 | karma článku: 38,16 | přečteno: 3155x