Krize sešrotovala Římanovi mozek

Chce platit lidem tisíc eur, když sešrotují své staré auto. Když s tím vylezl sexy mozek, nemohl jsem se divit. Ale od proklamativně pravicového politika jde o akt naprostého šílenství.

 

Proč?

1) I já bych svými daněmi přispíval na volební úspěch ČSSD v eurovolbách, protože oni už s takovým programem objíždějí republiku.

2) Tyto peníze by skončily v automobilkách, kterým jsme už několikrát pobídkami z daní připláceli.

3) Přineslo by to nepřirozený netržní kšeft firmám s licencí na likvidaci vozidel.

4) Zvýhodnilo by to sektory ekonomiky, které by jinak krize nutila racionalizovat.

5) Deformovalo by to tržní prostředí, v němž probíhá cenotvorba.

6) Fixovalo by to nezdravé zaměření české ekonomiky a oddálilo by to nezbytnou restrukturalizaci, kterou musíme projít, chceme-li se stát vyspělou zemí.

7) Nikdo nám nezaručí, že po vyčerpání tohoto dárečku se montovny tak jako tak nepřesunou do levnějších lokalit; je to nanejvýš pravděpodobné.

8) Vzhledem k tomu, že pouze asi 20% zde smontovaných automobilů zůstává v ČR, jde o nesmyslnou podporu.

9) Je to hloupé také z toho důvodu, že šrotovné už zavedly i země, kam exportujeme; zejména se můžeme přiživit na obdobné německé dotaci 71.000 korun a nikdo po nás nežádá reciprocitu.

10) Je absolutně nešetrné i neekologické likvidovat výrobky s vysokým vkladem energie a surovin, které by ještě mohly sloužit.

11) Je to chybný model chování, kdy spotřebiletele nabádáme, aby ve špatných časech nemysleli na uskrovnění, ale na zvýšení komfortu.

12) V honbě za šrotovným se může stát, že se nechají k nákupu nového auta strhnout i potenciální neplatiči dluhů.

Když to navrhuje Jahn, bývalý člen socanské vlády a nynější vedoucí zaměstnanec automobilky, tak to chápu. Zároveň mi je jasné, oč tu běží. Když totéž prosazuje - dokonce proti ministrovi financí vlastní vlády - člověk, kterého jsem znával jako pravověrného až rigidního pravičáka, tak mi to rozum nebere.

Římanův nápad, že navrhne Evropské komisi, aby dotovala všem Evropanům nová auta, to už je opravdu na úrovni autismu, který kdysi Špidlovi trefně přičítal. Chápejme to i jako slovní hříčku (diagnózu projevující se podporou aut). Nevím, jesti je to tím předsednictvím, že nám ministr průmyslu také zešpidlovatěl. Z EU se šíří nebezpečná nákaza.

Když auta, proč nedotovat potraviny a bydlení, jako kdysi komunisté? Třeba mléko, protože je zdravé, a to na rozdíl od aut. Proč nedotovat hromadnou dopravu? A sakra, co jesle? Nebylo už to tady jednou? Komunisté to přivedli k systémové dokonalosti, jak si pamětníci vzpomenou na zápornou daň z obratu.

Nevím jak Vám, ale mi se z toho v kapse rozezvonily klíče...

Autor: Dušan Streit | čtvrtek 5.2.2009 10:24 | karma článku: 32,11 | přečteno: 2695x