Kdybychom byli v hlavním proudu, Merkelová by nepřijela

Tak dnes v Praze uvítáme nejmocnější ženu Evropy. Přijede sice jen na skok, ale kdyby se Nečas za vydatné pomoci prezidenta Klause nevzepřel fiskálnímu paktu, poslala by za sebe nejspíše nějakou subalterní náhradu.

Co má Merkelová v rukávu? Slíbí něco Nečas?

 

A teď ať mudrují všichni, co nás strašili, že ztratíme vliv na evropské dění. Naopak. Kdybychom se vždy jen podvolili a bez reptání převzali předem nachystané noty, jakýpak vliv bychom uplatnili? Mohli bychom nanejvýš tak „svobodně“ souhlasit a nepropást své „právo mlčet“. "Druhé housle" patří do hlavního proudu, který již své sólisty má.

Merkelová se Sarkozym jsou produktivnější než celý aparát Evropské unie. Od ostatních se očekává, že předchystaná opatření vezmou zasvé. To má být ten Schwarzenbergův, Kalouskův či Zaorálkův „vliv“ na směřování hlavního proudu EU. To má být onen podíl na rozhodování. Děkuji pěkně.

Když nepřišel Mohamed k hoře, vydala se hora k Mohamedovi. Nemyslíte, že stoupla naše cena? Nemyslíte, že tím náš hlas získal na slyšitelnosti? Takže Merkelová přijede lámat Nečase a Klause a to je příležitost uplatnit svůj pohled na věc, který by jinak – vzhledem k zanedbatelné vyjednávací síle Česka – absolutně nikoho nezajímal.

Jen doufám, že místní pátá kolona vedená Schwarzenbergem nebude mařit, cokoliv pozitivního by schůzka mohla pro Českou republiku přinést. Tedy, vlastně nedoufám, protože tak naivní nejsem. Trojský kůň zůstane trojským koněm. Takže jen vyjadřuji naději, že prezident Klaus i Nečas jsou si toho vědomi, znají své pappenheimské a vnitřní diverzi odblokují.

Tato schůzka mi připomíná, kterak v roce 1968 jezdil Brežněv k jednání s Dubčekem do Čierne nad Tisou. Bylo to něco nepředstavitelného, do té doby jezdili naši představitelé vždy na kobereček do Moskvy. Až pokus československých komunistů o emancipaci přinutil Sověty, aby si nás vůbec začali všímat. Že to skončilo okupací, je jiná věc. Ostatně míra naší nynější podřízenosti – hospodářské i politické – už překonává vše, co jsme zažili uvnitř RVHP.

Opakovaně upozorňuji ještě na jednu věc: Merkelovou považuji za demokratku a umírněnou političku. Navíc bych řekl, že má k Čechům obecně kladný vztah. A děsím se chvíle, až po ní přijde Němec jako poleno.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Dušan Streit | úterý 3.4.2012 10:32 | karma článku: 37,12 | přečteno: 2312x