Kauza Sobotka: Odkdy je agitující politik veřejným činitelem?

Vypadá to, že v očekávání – doufám, že marného – vítězství socialistů ve volbách, nám tady policie a státní zastupitelství začínají předvádět, zač je toho lidové spravedlnosti loket.

Nejdříve se překonávala Pecinova policie a chtěla se s výtržníkem, který udeřil Sobotku na mítinku, vypořádat opravdu lidově a předhodit ho „polnímu soudu“ ve zkráceném řízení. Uznejte, že jedna rána do tváře člověka, který právě „pracoval“ na tom, aby si prodloužil a upevnil politickou kariéru, zasluhuje přednostní a exemplární potrestání. Vrahové a zloději mohou počkat.

Pochybuji sice o tom, že od této chvíle bude každé napadení nebo facka řešeno tak rychle, ale vracíme se do dob, kdy některým lidem náleží zvláštní ohledy. Tady musel být výtržník okamžitě zadržen na 48 hodin. Co kdyby probůh vyfackal i Paroubka! Vzpomeňme na odlišný přístup, kdy Cikáni krvavým způsobem vymlátili poklidnou hospůdku a druhý den se s nimi televize Nova pokoušela natočit na svobodě rozhovor. Pak už jsem nezaregistroval žádný exemplární trest.

Jenže exemplární trest pro Sobotkova „vychovatele“ se právě naštěstí dle zákona neslučoval s projednáním ve zkráceném řízení. To by výtržník nemohl vyfasovat dva až šest let natvrdo. A tak se státní zástupce zbláznil a zpřísnil kvalifikaci na „výtržnictví a násilí proti úřední osobě“ (dříve veřejnému činiteli), a to jsou činy, za které zákon stanoví až šestileté vězení.

Jenže není mi nic známo o tom, že by se tam Sobotka podílel na „plnění úkolů společnosti a státu a používal přitom pravomoci, které úřední osobě v rámci její odpovědnosti za plnění těchto úkolů byly svěřeny“. On tam byl v pozici reklamního agenta za svou stranu. Já bych řekl, že tam šel oblbovat. Přesto státní zástupce po skončení lhůty pro zadržení na to reagoval návrhem, aby na agresora byla uvalena vazba. Oni se snad ve své servilitě k předpokládaným vítězům voleb už pomátlli! Bude snad ovlivňovat svědky? Uteče před trestem do zahraničí? Bude fackat lidi na potkání?

Nedělejme z toho napadení žádnou tragédii. Kdokoliv z nás může narazit na takového agresora „v náladě“. Málokterý chlap by to však řešil odvozem záchrankou. Kdyby se to stalo „obyčejnému člověku“, jehož si socani vetkli do štítu, tak by se žádné zvláštní zacházení – s obětí ani s pachatelem – nekonalo. Dokonce i Topolánek je důkazem opačného přístupu, a to hned na obou stranách: Jednou, když dostal kamenem, a podruhé, když sám udeřil kameramana.

A já si myslím něco o „božích mlýnech“. Nelze nevidět, že jen za instalaci Tvrdíka jako šéfa ČSA je nějaká facka pro Sobotku málo. A to nemluvím o deficitech, které v době konjunktury naflákal. Byl by to úder za několik miliard.

 

Autor: Dušan Streit | sobota 8.5.2010 18:03 | karma článku: 42,54 | přečteno: 3271x