Kalousek podrývá nezávislost ČNB požadavkem na 38 miliard

Tuto částku chce poskytnout z rezerv ČNB na podporu eura. Pravda, není už to dříve nadsazených 90 miliard, ale jde o princip i o státní finance.

 

Za prvé se guvernér ČNB jasně vyslovil, že půjčku MMF považuje za absurdní. Nechce koncentrovat u jedné instituce takový podíl rezerv (miliardové pozice tam už ČNB má). Za druhé, po loupeži zlatého pokladu Tošovským (se škodou kolem 25 miliard korun) je drtivá většina devizových rezerv ČNB umístěna v cenných papírech. Jejich prodej v krizových časech by byl zcela jistě nevýhodný.

Taková operace by dále oslabila odolnost státu proti očekávaným nepříznivým vlivům. Navíc je zcela nepřijatelné, aby politik činil nátlak na ústavně nezávislou státní instituci. Nadto i proti názoru prezidenta, který také jmenoval její Bankovní radu.

Přitom ani ve vládě není jednotné stanovisko. Jde také o to, že půjčka má jít na podporu eurozóny, jejímž nejsme členem, a tak se nás netýkají žádné přínosy – a pozor! - ani případná podpora. A doufám, že se ani nikdy nestaneme členy zóny, jejímž jediným prokázaným efektem je, že bohaté státy bohatnou na úkor chudších, které to přivádí až na pokraj bankrotu.

O absurditě celého plánu svědčí, že do MMF má přispět také Itálie částkou 23 miliard eur a Španělsko částkou téměř 15 miliard eur? Chápete to? Dlužníci před krachem se mají skládat sami na sebe. Dělají si z nás srandu?

Ne, je to politický úkol. Za každou cenu, i prostřednictvím další závislosti, co nejvíce pokročit v integraci. Lisabonská smlouva se neosvědčila a místo závěru, že se už vymstila dost, se to bere jako další záminku k útoku na suverenitu států.

A nebyli by to ve vládě zase TOPáci, kdyby tam netlačili na evropanskou pilu. Schwarzenberg převzal po smrti Havla jeho úlohu největšího rozvraceče české státnosti a Kalousek si zase otevírá dveře k povolební mesalianci se socany.

Kalousek to prokázal to i v Bruselu, když s despektem komentoval stanovisko české vlády k ratifikaci „dohody o rozpočtové odpovědnosti“ referendem. Shazoval tak neloajálně vlastní stát a své kolegy. Přitom tato dohoda, kterou nikdo nezná, se má stát posléze závaznou nad rámec Lisabonské smlouvy.

Bude to dalším průlomem do suverenity. O nic jiného nejde. Žádné zadlužování to neřeší. Vždyť EU dělá všechno pro to, aby se dlužníkům ještě přitížilo, jak jsem o tom psal v minulém článku. Navíc, je paradoxní, že celou dobu EU tolerovala porušování Maastrichtských kritérií velkými členy. Najednou si hrají na zodpovědné.

 

 

Autor: Dušan Streit | středa 25.1.2012 11:27 | karma článku: 35,65 | přečteno: 1927x